"Słownik niemieckich nazw miejscowości II Rzeczypospoli
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Dławichowski

Drugiej Rzyczypospolitej pod kontrolą III Rzeszy (1939-1945)".
Wszystkim polecam kupno tej książki autorstwa Andzreja Marcinkiewicza.
Niemniej, gdy ktoś ma potrzebuje poznać nazwę polskiej miejscowości za okupacji niemieckiej, lub zna nazwę niemiecką - a nie wie, jak to była polska miejscowość: pomocą służy >
Krzycho z Koszalina
Wszystkim polecam kupno tej książki autorstwa Andzreja Marcinkiewicza.
Niemniej, gdy ktoś ma potrzebuje poznać nazwę polskiej miejscowości za okupacji niemieckiej, lub zna nazwę niemiecką - a nie wie, jak to była polska miejscowość: pomocą służy >
Krzycho z Koszalina
Pozwolę sobie zapytać w tym temacie o tego typu nazwę miejscowości :
Zapis żywcem z metryki a pisany dobrą kaligrafią wprawdzie po rosyjsku ale wyraźnie
Miejscowość urodzenia : Presej w Prusach
Może ktoś słyszał tego typu nazwę lub podobną albo kojarzy z jakowąś nazwą w metrykach .Metryka z 1840 roku około.
Druga nazwa to : Bylice w zaborze rosyjskim .
Pozdrawiam i dziekuję z góry za pomoc
Zapis żywcem z metryki a pisany dobrą kaligrafią wprawdzie po rosyjsku ale wyraźnie
Miejscowość urodzenia : Presej w Prusach
Może ktoś słyszał tego typu nazwę lub podobną albo kojarzy z jakowąś nazwą w metrykach .Metryka z 1840 roku około.
Druga nazwa to : Bylice w zaborze rosyjskim .
Pozdrawiam i dziekuję z góry za pomoc
- kaphis

- Podziękował: 6 times
- Otrzymał podziękowania: 14 times
Witam
Jesli chodzi o Bylice to znalazlem to w wielkopolsce
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bylice-Kolonia
Pozdrawiam
Jesli chodzi o Bylice to znalazlem to w wielkopolsce
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bylice-Kolonia
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Marek Z.
Marek Z.
- Dławichowski

Dzień dobry!
Miejscowość Presej w slowniku nie występuje.
Ma on natomiast indeks w którym szukałem pisowni zblizonej.
Preiswitz > Przyszowice (ale to Śląsk).
Prust > Pruszcz (dziś kujawsko-pomorskie).
Ale niektóre małe miejscowości których nazw szukałem, niestety - nie występują.
Krzycho z Koszalina
Miejscowość Presej w slowniku nie występuje.
Ma on natomiast indeks w którym szukałem pisowni zblizonej.
Preiswitz > Przyszowice (ale to Śląsk).
Prust > Pruszcz (dziś kujawsko-pomorskie).
Ale niektóre małe miejscowości których nazw szukałem, niestety - nie występują.
Krzycho z Koszalina
- Grazyna_Gabi

- Podziękował: 1 time
- Otrzymał podziękowania: 15 times
Mysle podobnie jak Krzycho, ze przy takiej pisowni , miejscowosci tej nie znajdziesz w zadnym slowniku.
Jednak mysle, biorac pod uwage, ze nazwe zapisywano ze sluchu i do tego w j. rosyjskim, wiec moze chodzic o Prüssau
obecnie Prusewo/Prusiewo ktore jesli sie nie myle nalezalo do Prus Zachodnich.
Miejscowosci o zblizonym brzmieniu jest sporo, i trafienie na te wlasciwa graniczy z cudem, gdyby chociaz podano gmine lub powiat albo chociaz w ktorych Prusach lezala.
Wykaz miejscowosci pruskich (gotyk)
http://books.google.com/books?id=g7QDAA ... wo&f=false
Pozdrawiam
Grazyna
Jednak mysle, biorac pod uwage, ze nazwe zapisywano ze sluchu i do tego w j. rosyjskim, wiec moze chodzic o Prüssau
obecnie Prusewo/Prusiewo ktore jesli sie nie myle nalezalo do Prus Zachodnich.
Miejscowosci o zblizonym brzmieniu jest sporo, i trafienie na te wlasciwa graniczy z cudem, gdyby chociaz podano gmine lub powiat albo chociaz w ktorych Prusach lezala.
Wykaz miejscowosci pruskich (gotyk)
http://books.google.com/books?id=g7QDAA ... wo&f=false
Pozdrawiam
Grazyna
Bardzo dziękuję za udzielone informacje .
Napiszę jednak kilka wyjaśnień bo może komuś się przydadzą tak przy okazji .
Co do nazwy Presej to pewnie Pani Grażyna ma rację . Nawet gdyby to nie była ta miejscowość to nie mam wyjścia i od czegoś muszę zacząć .
Problem z tą miejscowością jest taki ,że to podała w metryce osoba piśmienna więc pewnie nazwa mimo iż pisana przez urzędnika -skrybę to bardzo wyraźnie i pewnie pod okiem piśmiennego
Tutaj zresztą na genealodzy.pl Pan Bogusław Maziarek tę metrykę przetłumaczył dosłownie i ze szczegółami tej treści
248 Smolany
Działo się w mieście Sejny siedemnastego/ trzydziestego grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego piątego roku w jedenastej godzinie dnia. Zgłosił się Franciszek Knieblewski lat pięćdziesiąt pięć i Antoni Jagłowski lat czterdzieści pięć, obaj ogrodnicy mieszkający we wsi Smolany i oświadczyli, że we wsi Smolany szesnastego/ dwudziestego ósmego grudnia bieżącego roku w drugiej godzinie dnia zmarł Ludwik Kowalczyk lat siedemdziesiąt sześć, ogrodnik, syn nieznanych rodziców (urodzony) we wsi Presej(?) w Prusach a mieszkający we wsi Smolany.Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Julię z domu Ginc (Hinc). Po naocznym przekonaniu się o zgonie Ludwika Kowalczyka, akt ten zgłaszającym niepiśmiennym odczytan, a Nami tylko podpisan.
Prowadzący Akta Stanu Cywilnego Ks. Józef Golia..
Odnośnie Bylic to sprawa ma się tak .
W latach 1820-1850 zaborca rosyjski przeprowadził taką akcję Wisła minus jedne " w kilkunastu gminach podłódzkich około Łodzi .
Wysiedlił mieszkańców olęderskich z Olędrów a w to miejsce osiedlił osiedleńców z różnych stron Kraju ale jak można rozumieć z własnego zaboru .
Chodzi o parafie wokół Aleksandrowa Łódzkiego np Dalików i Bełdów ,Grabów ale także inne .
Stąd od roku mniej więcej 1820 w nazwach kilkudziesięciu mijscowości pojawiło sie słowo Kolonia np Adamów -kolonia i dziesiątki innych .
W tych miejscach były inne mijscowości Jak Olędry Adamowskie i inne miejscowości osadnictwa olęderskiego .
I w metrykach tych parafii oprócz ludności-autochtonów pojawiają się całe masy ludności z innych miejscowości nawet z Warszawy .
Co metryka to inne nazwy miejscowości urodzenia .
W tym dotyczy moich przodków .
Stąd Panie Krzysiu wnoszę iż to musiał byc jakieś Bylice ale z tego zaboru ,I stąd mój problem -bo jakie?
Ta migracja ludności typu "Wisła minus jeden "była prowadzoona systemowo bo w w metrykach całe masy nie tamtejszych miejscowości i mając metryki o sto lat wcześniejsze pojawiły sie setki rodzin z innych części Kraju .
Tak ,że wielkie dzięki za te wyjaśnienia ,bo i tak miałem duży kłopot mimo iż szukałem .
Pozdrawiam
Napiszę jednak kilka wyjaśnień bo może komuś się przydadzą tak przy okazji .
Co do nazwy Presej to pewnie Pani Grażyna ma rację . Nawet gdyby to nie była ta miejscowość to nie mam wyjścia i od czegoś muszę zacząć .
Problem z tą miejscowością jest taki ,że to podała w metryce osoba piśmienna więc pewnie nazwa mimo iż pisana przez urzędnika -skrybę to bardzo wyraźnie i pewnie pod okiem piśmiennego
Tutaj zresztą na genealodzy.pl Pan Bogusław Maziarek tę metrykę przetłumaczył dosłownie i ze szczegółami tej treści
248 Smolany
Działo się w mieście Sejny siedemnastego/ trzydziestego grudnia tysiąc osiemset osiemdziesiątego piątego roku w jedenastej godzinie dnia. Zgłosił się Franciszek Knieblewski lat pięćdziesiąt pięć i Antoni Jagłowski lat czterdzieści pięć, obaj ogrodnicy mieszkający we wsi Smolany i oświadczyli, że we wsi Smolany szesnastego/ dwudziestego ósmego grudnia bieżącego roku w drugiej godzinie dnia zmarł Ludwik Kowalczyk lat siedemdziesiąt sześć, ogrodnik, syn nieznanych rodziców (urodzony) we wsi Presej(?) w Prusach a mieszkający we wsi Smolany.Pozostawił po sobie owdowiałą żonę Julię z domu Ginc (Hinc). Po naocznym przekonaniu się o zgonie Ludwika Kowalczyka, akt ten zgłaszającym niepiśmiennym odczytan, a Nami tylko podpisan.
Prowadzący Akta Stanu Cywilnego Ks. Józef Golia..
Odnośnie Bylic to sprawa ma się tak .
W latach 1820-1850 zaborca rosyjski przeprowadził taką akcję Wisła minus jedne " w kilkunastu gminach podłódzkich około Łodzi .
Wysiedlił mieszkańców olęderskich z Olędrów a w to miejsce osiedlił osiedleńców z różnych stron Kraju ale jak można rozumieć z własnego zaboru .
Chodzi o parafie wokół Aleksandrowa Łódzkiego np Dalików i Bełdów ,Grabów ale także inne .
Stąd od roku mniej więcej 1820 w nazwach kilkudziesięciu mijscowości pojawiło sie słowo Kolonia np Adamów -kolonia i dziesiątki innych .
W tych miejscach były inne mijscowości Jak Olędry Adamowskie i inne miejscowości osadnictwa olęderskiego .
I w metrykach tych parafii oprócz ludności-autochtonów pojawiają się całe masy ludności z innych miejscowości nawet z Warszawy .
Co metryka to inne nazwy miejscowości urodzenia .
W tym dotyczy moich przodków .
Stąd Panie Krzysiu wnoszę iż to musiał byc jakieś Bylice ale z tego zaboru ,I stąd mój problem -bo jakie?
Ta migracja ludności typu "Wisła minus jeden "była prowadzoona systemowo bo w w metrykach całe masy nie tamtejszych miejscowości i mając metryki o sto lat wcześniejsze pojawiły sie setki rodzin z innych części Kraju .
Tak ,że wielkie dzięki za te wyjaśnienia ,bo i tak miałem duży kłopot mimo iż szukałem .
Pozdrawiam
- Grazyna_Gabi

Metryka przetlumaczona jak najbardzej - super - ..... ale kazdy z nas ma watpliwosci jesli juz chodzi o nazwy miejscowosci, jak widze przy Presej stoi ? a to oznacza, ze P. Maziarek mial watpliwosci. Chcialam zerknac w oryginal ale juz zdjety, szkoda.
Chociaz osoby zglaszajace byly pismienne nie oznacza to wcale, ze nazwe zapisano prawidlowo, poprostu czasem jest to trudne jesli brzmi niepolsko . Napisanie jej po rosyjsku tez nic nie daje.
Grazyna
Chociaz osoby zglaszajace byly pismienne nie oznacza to wcale, ze nazwe zapisano prawidlowo, poprostu czasem jest to trudne jesli brzmi niepolsko . Napisanie jej po rosyjsku tez nic nie daje.
Grazyna
Pani Grażyno
Zadziałam aby administrator mojej strony wstawił ponownie metrykę pod ten sam link .
To Przecież mój interes .
Dziękując za uwagi nadmienię jeszcze jedną sprawę odnośnie metryk rosyjskich .
Wypowiem taką uwagę ,że szczęśliwcami są Ci ,którzy mają metryki rosyjskie .
A szczególnie w parafiach ,gdzie obok metryk ślubu są metryki zapowiedzi .
Do dzisiaj nie wiem jak wybrnąć z takiej sprawy gdyż w tych metrykach są takie masy informacji ,że występuje problem przy indeksacjach .
Setki posiadanych metryk rosyjskich to setki oddzielnych opowiadań .
W takich metrykach występuje cała masa aktorów -ludzi nieraz i 20 osób z otoczenia i rodziny .
Napotkałem metryki gdzie oprócz rodziców wpisani są dziadkowie , krewni najróżniejszej maści łącznie z zawodami i miejscowisciami zamieszkania pracy i urodzenia .
Względem metryk wielkopolskich np wieleńskich i czarnkowskich to całe opowiadania a z niejednej mozna utworzyć całą genealogię .
To tylko taka dygresja .
Zależy jaki był skryba .
Pozdrawiam
Zadziałam aby administrator mojej strony wstawił ponownie metrykę pod ten sam link .
To Przecież mój interes .
Dziękując za uwagi nadmienię jeszcze jedną sprawę odnośnie metryk rosyjskich .
Wypowiem taką uwagę ,że szczęśliwcami są Ci ,którzy mają metryki rosyjskie .
A szczególnie w parafiach ,gdzie obok metryk ślubu są metryki zapowiedzi .
Do dzisiaj nie wiem jak wybrnąć z takiej sprawy gdyż w tych metrykach są takie masy informacji ,że występuje problem przy indeksacjach .
Setki posiadanych metryk rosyjskich to setki oddzielnych opowiadań .
W takich metrykach występuje cała masa aktorów -ludzi nieraz i 20 osób z otoczenia i rodziny .
Napotkałem metryki gdzie oprócz rodziców wpisani są dziadkowie , krewni najróżniejszej maści łącznie z zawodami i miejscowisciami zamieszkania pracy i urodzenia .
Względem metryk wielkopolskich np wieleńskich i czarnkowskich to całe opowiadania a z niejednej mozna utworzyć całą genealogię .
To tylko taka dygresja .
Zależy jaki był skryba .
Pozdrawiam
- Grazyna_Gabi