Cmentarz "niemiecki" w Zimnicach pow. Grodzisk Maz

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Cmentarz "niemiecki" w Zimnicach pow. Grodzisk Maz

Post autor: Komorowski_Longin »

Jest w miejscowości Zimnice pow Grodzisk Maz. cmentarz tzw. niemiecki (a raczej to co z niego zostało). Cmentarz ten widziałem po raz pierwszy w 1965 roku, w tym czasie cmentarz ten był "normalnym cmentarzem" tzn. były zachowane groby z pomnikami, cmentarz był ogrodzony, a przy bramie cmentarnej był okazały krzyż. Jednak w latach 90-dziesiątych, jak głosi miejscowa wieść, pewien poszukiwacz skarbów, mieszkaniec tej miejscowości postanowił wzbogacić się na tym nieszczęsnym cmentarzu. Pan "N"gruntownie przekopał cały cmentarz, używając do tego podobno koparki.
Miejscowi powiadają że rzeczywiście wzbogacił się, znajdując jakieś kosztowności. Dziwi mnie obojętność mieszkańców okolicznych miejscowości na poczynania tych hien cmentarnych, wszak niejeden mieszkaniec jest spowinowacony z tymi co byli tam pochowani, dziwi obojętność ówczesnych władz, a w tym sołtysa mieszkającego kilkaset metrów od cmentarza. Jak to jest że można w naszym kraju bezkarnie, "w świetle reflektorów" dokonywać takich nikczemnych grabieży. Zaciekawiła mnie historia tego cmentarza, może ktoś zna jakieś fakty, dokumenty, dotyczące tego cmentarza. Udało mi się znaleźć część nagrobka z napisem w języku niemieckim, może ktoś zdoła odczytać napis.
http://imageshack.us/photo/my-images/812/img0768pr.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/32/img0770wnx.jpg/

Pozdrawiam Longin Komorowski.
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Cmentarz "ńiemiecki" w Zimnicach pow. Grodzisk Maz

Post autor: kosinska_karolina »

Fritz Schulz
... Freiw Gef (Freiw Gefunden)
Koenigl. Sachs. Ulanen Reg. (Koeniglich Saechsisches Ulanen-Regiment)
Gefallen am 10. Oktober
Rune im Frieden

Nie mogę rozczytać pierwszego wyrazu w drugiej linijce.

Tłumaczenie:
Fritz Schulz
... znaleziony jako wyzwolony
Królewski Saksoński Pułk Ułanów
pochowany 10. Października
Spoczywaj w pokoju

Pozdrawiam.Karolina

P.S. Co do cmentarzy, dziwi mnie taka postawa, jak nie gorszy. Jeszcze ze studiów jak jeździłam inwentaryzować różne miejsca, to natrafiało się na cmentarze niemieckie w lesie (ani nieogrodzone, ani nie sprzątane i jeszcze porozbijane tablice). Władze twierdziły, że to tak zawsze było, i że nie mają pieniędzy, żeby się nimi zająć. Jakby sprzątanie tak wiele kosztowało...
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 14 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Male uzupelnienie:

1914
Fritz Schulz
Ihr Freiw. Gefr. (Ihr Freiwilliger Gefreiter)
Koenigl. Sachs. Ulanen Reg.
Gefallen am 10. Oktober
Ruhe in Frieden
czyli:
1914
Fritz Schulz
Jej dobrowolny ochotnik, starszy szeregowy
Krolewskiego Saksonskiego Pulku Ulanow
zginal 10 pazdziernika
Spoczywaj w pokoju

Grazyna
opat1222

Sympatyk

Post autor: opat1222 »

Jeśli ma Pan inne fotki nagrobków mogę pomóc w odczytaniu i tłum.
Pozdrawiam
Proponuje utworzyć pamiątkowe lapidarium z tego co z cmentarza pozostało. Ja w swojej miejscowości coś takiego zainicjowałem i udało się !!
http://www.panoramio.com/photo/13977045
Awatar użytkownika
Komorowski_Longin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Komorowski_Longin »

Bardzo dziękuję Paniom Karolinie i Grażynie, za odczytanie i przetłumaczenie tego epitafium. fotki tej tablicy zrobiłem przypadkowo, przejeżdżając tamtędy. Cmentarz jest tak zdewastowany że trudno się tam poruszać, doły po rozkopanych grobowcach, hałdy ziemi, a do tego istna dżungla - zarośnięty różnymi drzewami i krzewami, a ja jestem w dość zaawansowanym wieku, jak to mówią siedemdziesiąty krzyżyk. Postaram się jedna wrócić tam w odpowiednim ubraniu,z jakimś sprzętem no i oczywiście z młodszym pomocnikiem, może uda się odnaleźć więcej tych świadków historii. Widziałem tam olbrzymi głaz około 1metra średnicy, jednak tak obrośnięty mchem że nie wiadomo czy są na nim jakieś napisy.Jeśli wyprawa się powiedzie to niezwłocznie zamieszczę fotki na forum.

Pozdrawiam Longin Komorowski.
Ostatnio zmieniony śr 13 lip 2011, 21:21 przez Komorowski_Longin, łącznie zmieniany 1 raz.
kosinska_karolina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kosinska_karolina »

Zgadzam się z Panią Grażyną, przepraszam za moją pomyłkę ;).

Co do cmentarza, jakby Pan, Panie Longinie, mógł napisać adres cmentarza, albo przynależnośc do Parafii, jeśli się da, to byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam
Karolina
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”