Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Pani Joanno,
mam kolejną osobę do sprawdzenia - jeśli można.
Borys/Berek/Bernard Szajn z Warszawy. Służył w czasie I wojny i osiadł potem w Moskwie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Witold Wrzosiński
mam kolejną osobę do sprawdzenia - jeśli można.
Borys/Berek/Bernard Szajn z Warszawy. Służył w czasie I wojny i osiadł potem w Moskwie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję,
Witold Wrzosiński
- Skrzypczak_Bogumiła

Joanno - wróciłam z wakacyjnej wędrówki po archiwach i parafiach północnego Mazowsza i mam do potwierdzenia informację o dziadku Bolesław Stańczak zam.w Ciółkowie - służył w wojsku w latach I wojny jako sanitariusz - przeżył i wrócił do domu.
Czy masz możliwość sprawdzenia.
Czy masz możliwość sprawdzenia.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Wiśniewski_Adam

- Baprowski_Bartłomiej

Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Baprawski - to rzadkie nazwisko, więc imię jest niepotrzebne.
Pozdrawiam i dziękuję,
Bartek
Pozdrawiam i dziękuję,
Bartek
- Jurowski_Rafał

- Kontakt:
Prośba o pomoc- pradziadek w armii carskiej
Witam,
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jurowski - to również w miarę rzadkie nazwisko.
Pozdrawiam i dziękuję
Rafał Jurowski
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwiska Jurowski - to również w miarę rzadkie nazwisko.
Pozdrawiam i dziękuję
Rafał Jurowski
-
jacekchojnacki

-
lukaszeski
- t.dzwonkowski

Sz. Pani
Może posiada Pani jakąś wiedzę o Zygmuncie Dzwonkowskim, ur. ok. 1880, synem Władysława, porucznikiem 172 lidzkiego pułku piechoty, odznaczonym Orderem św. Jerzego. W 1913 r. został on podporucznikiem, następnie kapitanem sztabowym, był osobistym adiutantem generała Fluga, 17 kwietnia 1916 r. przyjęty został do Petersburskiej Szkoły Praporszczykow, odmówił stanowiska komisarza rewolucji lutowej w 1917 r., za co został wydalony z uczelni, wyjechał do Paryża wraz z płk.Władymirem Joannowiczem Szajdickim. Organizował Armię Hallera. Brał udział w walkach na Ukrainie. Zmarł z ran w Warszawie w 1919 r. Ponieważ nie mam aktu zgonu, bardzo mi zależy na odszukaniu jego miejsca i daty urodzenia wraz z danymi rodziców o których posiadam niewiele wiadomości. Prawodpobnie Krasiłów lub okolice Oszmiany.
Tadeusz Dzwonkowski
Może posiada Pani jakąś wiedzę o Zygmuncie Dzwonkowskim, ur. ok. 1880, synem Władysława, porucznikiem 172 lidzkiego pułku piechoty, odznaczonym Orderem św. Jerzego. W 1913 r. został on podporucznikiem, następnie kapitanem sztabowym, był osobistym adiutantem generała Fluga, 17 kwietnia 1916 r. przyjęty został do Petersburskiej Szkoły Praporszczykow, odmówił stanowiska komisarza rewolucji lutowej w 1917 r., za co został wydalony z uczelni, wyjechał do Paryża wraz z płk.Władymirem Joannowiczem Szajdickim. Organizował Armię Hallera. Brał udział w walkach na Ukrainie. Zmarł z ran w Warszawie w 1919 r. Ponieważ nie mam aktu zgonu, bardzo mi zależy na odszukaniu jego miejsca i daty urodzenia wraz z danymi rodziców o których posiadam niewiele wiadomości. Prawodpobnie Krasiłów lub okolice Oszmiany.
Tadeusz Dzwonkowski
-
d_tomaszewski