Kopie aktów - legalne czy też nie? (komentarz)
Moderator: maria.j.nie
-
Sroczyński_Włodzimierz

Opłaty za odpisy dokumentów w USC
"Czytałam na naszym forum,że w przypadku wydawania aktu do celów "nieurzędowych" opłat się nie pobiera"
czego to ludzie nie napiszą:)
Ustawa z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.)
czego to ludzie nie napiszą:)
Ustawa z dnia 16 listopada 2006r. o opłacie skarbowej (Dz. U. z 2006 r. Nr 225, poz. 1635 z późn. zm.)
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
- Łopiński_Jacek

- Kontakt:
Cynizm? Tylko co z tego wynika?
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
- Skrzypczak_Bogumiła

Nic.Dalej nie wiem jak to wygląda.Włodek ma "trudny" charakter - wybaczam,szkoda życia.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie poczuwam się, żeby należało mi się wybaczenie
osobie informującej że odpis do celów nieurzędowych istnieje...to już kwetsia gustu
Bogumiło: podstawę prawna pobierana opłat za odpisy podałem
nie ma za co:)
osobie informującej że odpis do celów nieurzędowych istnieje...to już kwetsia gustu
Bogumiło: podstawę prawna pobierana opłat za odpisy podałem
nie ma za co:)
Ostatnio zmieniony sob 16 lip 2011, 23:13 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
Bogumiło, za kopię aktu nie mającą mocy dokumentu urzędowego (kserokopię, fotografię) pobierana jest opłata 5 zł od sztuki (strony).
Jeśli mówimy o interesujących nas aktach (czyli raczej starszych i nie naszych-osobistych) - nie słyszałem aby "proceduralnie" można byłoby otrzymać taki za darmo - wręcz przeciwnie (żeby uzyskać kopię za 5 zł a nie odpis za 22 i więcej czasem trzeba się trochę nagadać). Oczywiście zdarza się czasem fajny urzędnik/-czka która zrobi nam xero lub prześle fax za friko, ale to zdecydowanie nie jest standard i tego bym raczej nie oczekiwał.
Jeśli mówimy o aktach "swoich - osobistych" - to jak najbardziej można uzyskać odpis skrócony za darmo - deklarując odpowiednie jego przeznaczenie.
Być może kiedyś coś się komuś pomyliło lub niedokładnie pamiętał i napisał co napisał.
Jeśli mówimy o interesujących nas aktach (czyli raczej starszych i nie naszych-osobistych) - nie słyszałem aby "proceduralnie" można byłoby otrzymać taki za darmo - wręcz przeciwnie (żeby uzyskać kopię za 5 zł a nie odpis za 22 i więcej czasem trzeba się trochę nagadać). Oczywiście zdarza się czasem fajny urzędnik/-czka która zrobi nam xero lub prześle fax za friko, ale to zdecydowanie nie jest standard i tego bym raczej nie oczekiwał.
Jeśli mówimy o aktach "swoich - osobistych" - to jak najbardziej można uzyskać odpis skrócony za darmo - deklarując odpowiednie jego przeznaczenie.
Być może kiedyś coś się komuś pomyliło lub niedokładnie pamiętał i napisał co napisał.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- Skrzypczak_Bogumiła

Dziękuję Arturze.O taką odpowiedź mi chodziło.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
Jeśli chodzi Ci Bogumiło o kopię aktu nie mającą mocy dokumentu urzędowego, to urzędy raczej wzbraniają się przed kserokopiami (księgi są duże, nie dostosowane do formatu A4 kserokopiarek, przez co mogą się uszkadzać). Znacznie chętniej, jeśli już, jest zgoda na własnoręczne zrobienie fotografii cyfrówką. W zależności od otwartości danego urzędu można zrobić za darmo zdjęcie aktu osobiście, poprzez 3 osobę lub nawet przez osoby pracujące w urzędzie i wysłanie na e-mail. Mi się zdarzyło robić takie zdjęcia w moim USC dla kompletnie nieznanej osoby, która poprosiła o to na forum. Oczywiście wcześniej przez telefon uzgodnił z danym USC taką możliwość i podał kto przyjedzie zrobić zdjęcia. Obecnie zgłosiłem chęć wykonania 10 fotek dotyczących moich krewnych i pani trochę nosem kręciła, że tak dużo.
Nie ma reguły, musisz sprawdzić w danym urzędzie na co pozwolą. Życzę aby ten, na którym Ci zależy, był przyjazny.
Nie ma reguły, musisz sprawdzić w danym urzędzie na co pozwolą. Życzę aby ten, na którym Ci zależy, był przyjazny.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
- Kaczmarek_Aneta

Dość obszerny wątek poświęcony temu zagadnieniu:
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml
Pozdrawiam
Aneta
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -asc.phtml
Pozdrawiam
Aneta
Foto z księgi aktu urodzenia mojej mamy (1911) zdobyłam w podobny sposób jak mówi Darek. Akt odszukałam w USC, a potem uzgodniłam, że zdjęcie aktu zrobi dla mnie bardzo uprzejmy genealog z tamtego terenu. Nie kosztowało to nic.
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Witam,
chyba trzeba mieć szczęście, żeby otrzymać zgodę na wykonanie takiego zdjęcia. W USC w Brwinowie niestety nie ma takiej możliwości. Nie robią kopi, bo nie mają xera, a na wykonanie zdjęcia samodzielnie nie wyrażają zgody.
Pozdrawiam
Monika
chyba trzeba mieć szczęście, żeby otrzymać zgodę na wykonanie takiego zdjęcia. W USC w Brwinowie niestety nie ma takiej możliwości. Nie robią kopi, bo nie mają xera, a na wykonanie zdjęcia samodzielnie nie wyrażają zgody.
Pozdrawiam
Monika
Nie wiem czy to szczęście, ale pewnie tak, tym bardziej, że akt urodzenia odnalazłam tylko dzięki uprzejmości pań z USC. Niestety znana mi data urodzenia mojej mamy nijak się miała do faktycznej daty. Na przestrzeni lat mama się co nieco "odmłodziła".
Pozdrowienia
Danuta
Danuta
Jak otrzymać akt Z USC?
Witam!
Jak otrzymać akt z USC ?? Wiem, że należy w piśmie podać (udowodnić) swoje pokrewieństwo ze np. zmarłym. Ale jak rozbić to jeśli chcę otrzymać akt os. która zmarła w latach 80. XX wieku?
Pozdrawiam
Kamil
Jak otrzymać akt z USC ?? Wiem, że należy w piśmie podać (udowodnić) swoje pokrewieństwo ze np. zmarłym. Ale jak rozbić to jeśli chcę otrzymać akt os. która zmarła w latach 80. XX wieku?
Pozdrawiam
Kamil
Jak otrzymać akt Z USC?
Witam
- np. załączając/przedstawiając odpowiednie dokumenty.
Lata 80 XX w. to nie tak dawno - w czym dokładnie tkwi problem?
- np. załączając/przedstawiając odpowiednie dokumenty.
Lata 80 XX w. to nie tak dawno - w czym dokładnie tkwi problem?
pozdrawiam
Artur
Artur
-
master1928

Re: Komentarze artykułów Kopie aktów - legalne czy też nie?
Witam.basiaps pisze:Witam.
Od trzech miesięcy wymieniam korespondencję z USC w Zduńskiej Woli.Prosiłam ich o kopie 4 aktów moich przodków. W pierwszym liście odpowiedzieli mi, że kopii nie wydają, że księgi są poufne i że nie mają kserokopiarki. Na to ja wysłałam podstawy prawne, przykład Częstochowy. Chciałam też by w razie odmowy podali mi to na piśmie z uzasadnieniem oraz drogą odwoławczą.Na to dostałam wytyczne MSWiA z 18.08.2005 w sprawie kserowania ksiąg. Przesłałam im opinię ROP. Pani urzędniczka odpisała, że w piśmie tym przeczytała, że ograniczenia mogą wynikać ze złego stanu ksiąg, który uniemożliwia ich kserowanie. Napisała,że prosiłam jedynie o informację(choć wyraźnie pisałam, że chcę kopie) dlatego "pozwoliła sobie je wynotować". No to stwierdziłam, że to koniec wymiany argumentów-trzeba pisać odwołanie do wojewody. Tak zrobiłam i czekam. Dlatego chcę spytać, czy ktoś ma doświadczenie w sprawie odwołań z Wojewodą łódzkim?
Pozdrawiam serdecznie.
Basia
Niestety ale chyba ze względu na sędziwy wiek kierownika USC Zduńska Wola powstają takie problemy. W ościennych USC takich problemów z kserokopiami nie ma, wręcz przeciwnie spotkałem się z wielką życzliwością i zrozumieniem. Tylko w Zduńskiej Woli mogą dziać się takie rzeczy.
Pozdrawiam.
-
master1928

USC Zduńska Wola - problem z wydaniem kserokopii ASC
Witam.
Od jakiegoś czasu usilnie staram się otrzymać od USC Zduńska Wola kserokopię aktów stanu cywilnego członków mojej rodziny. Niestety traf chciał, że natrafiłem na ogromny opór materii, a mianowicie pomimo napisania do nich wniosku o poświadczenie kopii aktu nie mającej mocy dokumentu urzędowego oraz po szczegółowym określeniu zdarzeń, które mnie interesują (oraz po zacytowaniu, a nawet załączeniu odpowiedniego orzeczenia TK jak i opinii RPO w tej sprawie) tutejszy urząd nie udostępnił kopii. Odpisano mi na mój wniosek iż:
1. zgodnie ze stanowiskiem MSWiA nie zajmują się oni przeszukiwaniem akt do celów genealogicznych;
2. zwrócono mi uwagę iż wydają jedynie odpisy i zaświadczenia z ksiąg;
3. na koniec podkreślono iż tutejsze USC nie posiada urządzenia kopiującego, w związku z czym musieliby wystąpić do wojewody o pozwolenie na wyniesieniu księgi poza urząd, jak i podkreślono iż stan fizyczny ksiąg przedwojennych i z okresu wojennego nie pozwala na poddanie ich działaniom urządzeń kopiujących.
Pragnąłbym zauważyć iż ja w swym wniosku do nich określiłem bardzo szczegółowo osoby i zdarzenia, które mnie interesują, jak i podkreśliłem iż w sytuacji złego stanu ksiąg wnioskuję o możliwość zrobienia zdjęcia.
Mam wrażenie iż najzwyczajniej w świecie zbyto mnie takimi ogólnikową odpowiedzią. Wynika to zapewne z braku dobrej woli tutejszych urzędników.
Mam prośbę. Niech, ktoś doradzi mi co powinienem w tej sytuacji zrobić ?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Od jakiegoś czasu usilnie staram się otrzymać od USC Zduńska Wola kserokopię aktów stanu cywilnego członków mojej rodziny. Niestety traf chciał, że natrafiłem na ogromny opór materii, a mianowicie pomimo napisania do nich wniosku o poświadczenie kopii aktu nie mającej mocy dokumentu urzędowego oraz po szczegółowym określeniu zdarzeń, które mnie interesują (oraz po zacytowaniu, a nawet załączeniu odpowiedniego orzeczenia TK jak i opinii RPO w tej sprawie) tutejszy urząd nie udostępnił kopii. Odpisano mi na mój wniosek iż:
1. zgodnie ze stanowiskiem MSWiA nie zajmują się oni przeszukiwaniem akt do celów genealogicznych;
2. zwrócono mi uwagę iż wydają jedynie odpisy i zaświadczenia z ksiąg;
3. na koniec podkreślono iż tutejsze USC nie posiada urządzenia kopiującego, w związku z czym musieliby wystąpić do wojewody o pozwolenie na wyniesieniu księgi poza urząd, jak i podkreślono iż stan fizyczny ksiąg przedwojennych i z okresu wojennego nie pozwala na poddanie ich działaniom urządzeń kopiujących.
Pragnąłbym zauważyć iż ja w swym wniosku do nich określiłem bardzo szczegółowo osoby i zdarzenia, które mnie interesują, jak i podkreśliłem iż w sytuacji złego stanu ksiąg wnioskuję o możliwość zrobienia zdjęcia.
Mam wrażenie iż najzwyczajniej w świecie zbyto mnie takimi ogólnikową odpowiedzią. Wynika to zapewne z braku dobrej woli tutejszych urzędników.
Mam prośbę. Niech, ktoś doradzi mi co powinienem w tej sytuacji zrobić ?
Pozdrawiam,
Krzysiek