Digitalizacja i indeksacja wybranych zasobów AP Radom
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Sylwia_Socha

Re: Digitalizacja i indeksacja wybranych zasobów AP Radom
akurat te dane będą ogólnodostępne
tak jak już w tej chwili są dostępne częściowo Katowice i Opole
https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints
ale i tak podziwiam zapał i chęci
wasza praca wzbogaci wspólne dzieło
tak jak już w tej chwili są dostępne częściowo Katowice i Opole
https://www.familysearch.org/search/ima ... /waypoints
ale i tak podziwiam zapał i chęci
wasza praca wzbogaci wspólne dzieło
Witam
Chcialbym zauwazyc , ze metryki u mormonow sa tylko czasowo dostepne. Jeszcze wczoraj pod Katowicami bylo okolo 40 miejscowosci dzis zostala tylko jedna.W calosci bylo dostepnych ponad 2 miliony zdjec metryk dzis zostalo niecale 70 tysiecy. Kto i ile skopiowal tyle z usunietego materialu jest dostepne z prywatnych rak lub trzeba zamawiac mikrofilmy. Moja rada jest taka ze jezeli cos u mormonow sie pokazuje to kopiujcie ile mozecie zanim zostanie to usuniete z dostepu online.
Pozdrawiam Marek Zajac
Chcialbym zauwazyc , ze metryki u mormonow sa tylko czasowo dostepne. Jeszcze wczoraj pod Katowicami bylo okolo 40 miejscowosci dzis zostala tylko jedna.W calosci bylo dostepnych ponad 2 miliony zdjec metryk dzis zostalo niecale 70 tysiecy. Kto i ile skopiowal tyle z usunietego materialu jest dostepne z prywatnych rak lub trzeba zamawiac mikrofilmy. Moja rada jest taka ze jezeli cos u mormonow sie pokazuje to kopiujcie ile mozecie zanim zostanie to usuniete z dostepu online.
Pozdrawiam Marek Zajac
-
Sroczyński_Włodzimierz

Sylwio:
to może skupmy się na tym co jest i na pewno będzie:)
nie na tym co może, częściowo etc
w przypadku metryki.genealodzy.pl autor ma prawa autorskie i ich nie przekazuje
może czynić co mu się spodoba z indeksami
metryki nie monopolizują i nie ograniczają dysponowania efektami prac
jeśli w przypadku "częściowo akurat dostępnych" jest podobnie...to ja poproszę o pliki z danymi z kilku zespołów:)
to są rzeczy nieporównywalne i niezastępowalne wzajemnie, niewymienne wzajemnie
z innych powodów, dla innych celów
prawdopodobnie równie dobrych, ale innych
jedyne co można na skutek Twojego postu zamieszczonego na forum genealodzy.pl to porzucić prace z projektu metryki.genealodzy.pl i podjąć prace nad rzeczami "częściowo akurat dostępnymi" gdzie indziej
ciekawym, czy (hipotetycznie) ogłoszenie/post w miejscu poświęconym indeksacji "ograniczonej" FS o wydźwięku "rzućcie to i róbcie dla innego programu" spotkałoby się z tak łagodną reakcją jak moja..jeśliby zaistniało
krótko:
nie chcesz pomóc - nie przeszkadzaj
to może skupmy się na tym co jest i na pewno będzie:)
nie na tym co może, częściowo etc
w przypadku metryki.genealodzy.pl autor ma prawa autorskie i ich nie przekazuje
może czynić co mu się spodoba z indeksami
metryki nie monopolizują i nie ograniczają dysponowania efektami prac
jeśli w przypadku "częściowo akurat dostępnych" jest podobnie...to ja poproszę o pliki z danymi z kilku zespołów:)
to są rzeczy nieporównywalne i niezastępowalne wzajemnie, niewymienne wzajemnie
z innych powodów, dla innych celów
prawdopodobnie równie dobrych, ale innych
jedyne co można na skutek Twojego postu zamieszczonego na forum genealodzy.pl to porzucić prace z projektu metryki.genealodzy.pl i podjąć prace nad rzeczami "częściowo akurat dostępnymi" gdzie indziej
ciekawym, czy (hipotetycznie) ogłoszenie/post w miejscu poświęconym indeksacji "ograniczonej" FS o wydźwięku "rzućcie to i róbcie dla innego programu" spotkałoby się z tak łagodną reakcją jak moja..jeśliby zaistniało
krótko:
nie chcesz pomóc - nie przeszkadzaj
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
ambrozja100

Zgłaszam się do indeksacji parafii Św. Trójcy w Lipsku ( n/Wisłą - kod pocztowy 27-300) - zrobię całość. Na razie indeksuję inne - ale bardzo chciałabym Lipsko za względu na rodzinne powiązania z tym terenem. Proszę o wpisanie mnie do " gdzieś tam " oczekujących na skany lub zdjęcia ksiąg metrykalnych z Lipska. Danuta Skowroń
Sylwio dla jednych warto a inni wolą wywarzać otwarte drzwi bo kręci ich co innego. Tak na prawdę warto prowadzić jeden projekt i drugi są komplementarne i nawzajem się uzupełniają. Nie warto natomiast wrzucać agitki o drugim projekcie w wątku gdzie zgromadzili się przekonani o wyższości projektu pierwszego.Sylwia_Socha pisze:może warto najpierw zrobić to co inni już skopiowali
Dokładnie dla tej samej kategorii osób, dla których są dostępne fotografie robione w ramach WZI i metryk. Dla chętnych do ich indeksacji.Sroczyński_Włodzimierz pisze:a dla kogo jest to dostępne?
O! Sugerujesz, że materiały radomskie nie będą dostępne dla wszystkich?Sroczyński_Włodzimierz pisze:może lepiej robić w sposób, który przysłuży się większej ilości osób?
Znów nie masz za tym żadnych argumentów, ale co tam, trzeba walić w "konkurencję". Po co te wojenki Włodku?
Pisałem o tym parę miesięcy temu uznano że konfabuluję.kaphis pisze:Chcialbym zauwazyc , ze metryki u mormonow sa tylko czasowo dostepne.
Reguła jest prosta. Na stałe będą dostępne jedynie materiały zindeksowane, takie są ustalenia między FS a indeksującymi.
Nigdy nie było dostępnych 2 miliony (na pewno nie publicznie), nie wiem skąd masz takie informacje. Liczba jest zbliżona do liczby zgromadzonych zdjęć, a to nie to samo.W calosci bylo dostepnych ponad 2 miliony zdjec metryk dzis zostalo niecale 70 tysiecy.
Skupiamy się Włodku, skupiamySroczyński_Włodzimierz pisze:to może skupmy się na tym co jest i na pewno będzie:)
My wiemy, że te materiały są i wiemy, że po indeksacji na pewno będą opublikowane. Wy "wiecie" co innego i koncentrujecie się na czym innym.
Niech tak pozostanie, wnerwiają mnie jedynie próby dezinformacji wobec projektów, o których nic się nie wie.
Pisałeś już swego czasu, że praw autorskich nie da się zbyć (jest prawnie nieskuteczne) jesteś tego świadom, a tu takie kwiatki sadziszSroczyński_Włodzimierz pisze:w przypadku metryki.genealodzy.pl autor ma prawa autorskie i ich nie przekazuje może czynić co mu się spodoba z indeksami
Wyobraź sobie, że w autor indeksów w projektach mormońskich też może z nimi zrobić co mu się zachce. Strzelasz sobie w stopę sugerując co innego.
Znów w domyśle FS monopolizuje i ogranicza, co nie jest prawdą.metryki nie monopolizują i nie ograniczają dysponowania efektami prac
Mimo szumnie odtrąbionego zakończenia pierwszego etapu projektu lublin,jeśli w przypadku "częściowo akurat dostępnych" jest podobnie...to ja poproszę o pliki z danymi z kilku zespołów
jeszcze w tym tygodniu indeksowałem ostatnie paczki (nie było tego dużo ale jednak) jeśli nikt nie przetrzymał nadmiernie tych ostatnich paczek, to można uznać, że dopiero w połowie lipca ta część indeksacji i arbitrażu została dokończona i dopiero od tej chwili można oczekiwać ruchu ze strony mormonów, publikacji w FS zindeksowanych fotografii. Nie sądzę aby zajęło im to czas dłuższy niż do końca wakacji, ale będę śledził sprawę na bieżąco. Jak będą dostępne na pewno nie przegapisz
Są wątki na tym forum temu poświęcone. Odwiedzałeś je, szkalowałeś projekt i jak widać żyjesz, nikt do ciebie nie strzelał, więc co znaczy hipotetyczne?ciekawym, czy (hipotetycznie) ogłoszenie/post w miejscu poświęconym indeksacji "ograniczonej" FS
Wątek jest o zasobach AP Radom, więc dalej się nie rozpisuję. Jak ktoś pragnie informacji zapraszam na wątki poświęcone projektom mormońskim lub zakładanie takowych. Osoby zainteresowane wyłącznie propagandą, są przeze mnie ignorowane. O tym Włodku już zdążyłeś się chyba przekonać. Nie stawiaj tez bez pokrycia, a pytaj.
Kto pyta nie błądzi.
Np. niektóre indeksy z PL w genetece wiszą już prawie pół roku. Nie potrafisz o nie zapytać, to i nie wiesz, że są. Znacznie więcej na portalach wspierających indeksację u mormonów. Ale cóż, to przecież autorzy decydują, gdzie chcą umieszczać. Robią to na stronach przyjaznych, a nie tam gdzie się ich nie szanuje i nie docenia.
Ostatnio zmieniony sob 16 lip 2011, 13:13 przez dpawlak, łącznie zmieniany 2 razy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Ludwik_Olczyk

- Kontakt:
W AP Radom są mikrofilmy sygnowane przez Salt Lake City. Za 1 skan czy zdjęcie trzeba zapłacić 4 złote. Tak samo w przypadku już zeskanowanych aktów znajdujących się w komputerze Archiwum. AP Kielce wymyśliło, że za każdy skan 4 zł, ale jaki się wykona własnym aparatem, oczywiście za zgodą Dyrektora, to oprócz tych 4 zł trzeba im udostępnić sam skan. Ciekawe to wszystko. Ja z chęcią bym zrobił kilka parafii dla wprawy, lecz tylko jeśli efekty tej pracy będą ogólnodostępne, bez ponoszenia kosztów, gdyż tak się złożyło, że większość ludzi naprawdę zainteresowanych dziejami swoich rodzin, to ludzie niezamożni.
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
Sroczyński_Włodzimierz

Darku: skończyłem, nie chcę z tobą wymieniać więcej opinii. Nie jestem zainteresowany powtarzaniem procedury obrażasz, przepraszasz, rozmawiamy dalej, szkoda mi czasu.
"Dokładnie dla tej samej kategorii osób, dla których są dostępne fotografie robione w ramach WZI i metryk. Dla chętnych do ich indeksacji. "
ww jest nieprawdą, bzdurą
z AP Radom - dostępne są dla wszystkich i zawsze tak było w metryki.genealodzy.pl
od trzech pierwszych zespołów prezentowanych w ramach porozumienia WZI-AP Radom poprzez kolejne (już w ramach PTG- AP Radom) do kolejnych, które będą
----------------
bieżąca informacja z postępu prac
Kolejne dane z zespołu 0466 Warka z AP Radom dostępne w metryki.genealodzy.pl
tj jednego z zespołów, którego kopia jest dostępna bezpłatnie dla indeksujących i nieindeksujących, zarejestrowanych i niezarejestrowanych, prawdomównych i nie
zapraszam
"Dokładnie dla tej samej kategorii osób, dla których są dostępne fotografie robione w ramach WZI i metryk. Dla chętnych do ich indeksacji. "
ww jest nieprawdą, bzdurą
z AP Radom - dostępne są dla wszystkich i zawsze tak było w metryki.genealodzy.pl
od trzech pierwszych zespołów prezentowanych w ramach porozumienia WZI-AP Radom poprzez kolejne (już w ramach PTG- AP Radom) do kolejnych, które będą
----------------
bieżąca informacja z postępu prac
Kolejne dane z zespołu 0466 Warka z AP Radom dostępne w metryki.genealodzy.pl
tj jednego z zespołów, którego kopia jest dostępna bezpłatnie dla indeksujących i nieindeksujących, zarejestrowanych i niezarejestrowanych, prawdomównych i nie
zapraszam
Nie wiem kogo konkretnie pochwalić, ale zauważyłem, że to co postulowała niegdyś grupa osób w przypadku geneteki, czyli informowanie skąd pochodzi indeks (duplikat, unikat, parafia czy AP) a co było ponoć niewykonalne i miało zbyt obciążać autorów indeksów, w metrykach udało się wprowadzić bezboleśnie - gratulacje.
Ja przynajmniej jak coś chlapnę to przeproszę i z tym nie zwlekam.
Jak widać najlepiej nam wychodzi jak piszemy i informujemy o swoich projektach a nie o cudzych. EOT.
To się dobrze składa, ja też nie mam zamiaru wymieniać się opiniami, mnie interesują fakty i informacje, a nie czyjeś opinie wysnuwane na podstawie fałszywych przesłanek.Sroczyński_Włodzimierz pisze:Darku: skończyłem, nie chcę z tobą wymieniać więcej opinii.
Dlaczego zatem jesteś zainteresowany procedurą, w której wprowadzasz w błąd i nie przepraszasz mimo, że zwraca Ci się uwagę, że mijasz się z prawdą? Zauważ, że tam gdzie piszesz merytorycznie i ze znajomością rzeczy ja się nie czepiam. Z chwilą gdy wchodzisz na grunt indeksacji mormońskich ten profesjonalizm Ci się wyłącza i tego będę się czepiał zawsze.Nie jestem zainteresowany powtarzaniem procedury obrażasz, przepraszasz, rozmawiamy dalej, szkoda mi czasu.
Sprawdziłem sobie świeżo dodany Stromiec i przyznaję są fotki. Przyjmuję, że tak było również wcześniej. Przepraszam wszystkich, których mogłem wprowadzić w błąd.z AP Radom - dostępne są dla wszystkich i zawsze tak było w metryki.genealodzy.pl
Ja przynajmniej jak coś chlapnę to przeproszę i z tym nie zwlekam.
Jak widać najlepiej nam wychodzi jak piszemy i informujemy o swoich projektach a nie o cudzych. EOT.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
-
Sroczyński_Włodzimierz

wszystkich zainteresowanych temat różnic informuję, że podtrzymuję wyżej wzmiankowaną "drobnostkę" tj różnice
akty zdigitalizowane i zindeksowane w ramach porozumień WZI z AP (w tym AP Radom), a także znanych mi porozumień PTG-AP'y/NDAP są dostępne dla wszystkich bez żadnych ograniczeń, rejestrowań, logowań, zapisywania się gdziekolwiek, świadczenia usług etc
są były i będą:)
autorzy opracowań poza udostępnieniem ich dysponentowi (jeśli jest takie życzenie dysponenta) i programowi PTG metryki.genealodzy.pl, mogą udostępniać je gdziekolwiek będą chcieli
mają do tego pełne prawo, nie zrzekają się "osobistych praw autorskich"- niezrzekalnych z definicji polskiego ustawodastwa, majątkowych - owszem: zrzekają się w pełni tj wykonują prace bez wynagrodzenia, a publikować może kazda osoba fizyczna, instytucja etc na dowolnym polu eksploatacji użyć
i otrzymują te opracowania w całości (tj pełna jednostka archiwalna)
żadne porozumienie, które ograniczałoby dostęp do wyników prac nie zostało przez WZI zawarte (o ile mi wiadomo:) , nie jest to także planowane w przyszłości
warunki jak wyżej pozostaną fundamentem (bez wynagrodzenia, z dostępem dla każdego dla każdych celów)
wszystkie propozycje (pomimo, że z innych względów byłyby korzystne) zostały przez nas, a konkretnie przeze mnie odrzucone
Prace na innych warunkach, oczywiście mogą być (i są!) wykonywane przez członków WZI - nic mi, ani nikomu innemu do tego! Większość z nich mnie osobiście cieszy:)
Mam nadzieję, że wyjaśnienie ww rozwiewa wątpliwości jeśli u kogoś powstały. Nie pierwsza to sytuacja, gdy trzeba wyjaśniać
tak - robimy dla wszystkich
tak - bez wynagrodzenia
tak - autorzy mogą opublikować gdzie chcą, byle przysłali wg ustalonych zasadi formatu do metryki.genealodzy.pl (prowadzonego prze Polskie Towarzystwo Genealogiczne bezpłatnego serwisu z kopiami aktów i danymi) i w przypadku życzenia dysponenta - do parafii, archiwum etc
darowizny -dobrowolne i nie "na WZI" a "na metryki.genealodzy.pl - serwis PTG i ew digitalizację" poprzez PTG
jak będzie paląca potrzeba (gdy pojawi się znowuż głos o jakimś "ukrywaniu") to wyjaśnię ponownie:)
P.S. serwis metryki.genealodzy.pl oczywiście ( jak dobrze ze można to napisać:) zawiera dane i kopie aktów spoza WZI!! WZI <>metryki!!
akty zdigitalizowane i zindeksowane w ramach porozumień WZI z AP (w tym AP Radom), a także znanych mi porozumień PTG-AP'y/NDAP są dostępne dla wszystkich bez żadnych ograniczeń, rejestrowań, logowań, zapisywania się gdziekolwiek, świadczenia usług etc
są były i będą:)
autorzy opracowań poza udostępnieniem ich dysponentowi (jeśli jest takie życzenie dysponenta) i programowi PTG metryki.genealodzy.pl, mogą udostępniać je gdziekolwiek będą chcieli
mają do tego pełne prawo, nie zrzekają się "osobistych praw autorskich"- niezrzekalnych z definicji polskiego ustawodastwa, majątkowych - owszem: zrzekają się w pełni tj wykonują prace bez wynagrodzenia, a publikować może kazda osoba fizyczna, instytucja etc na dowolnym polu eksploatacji użyć
i otrzymują te opracowania w całości (tj pełna jednostka archiwalna)
żadne porozumienie, które ograniczałoby dostęp do wyników prac nie zostało przez WZI zawarte (o ile mi wiadomo:) , nie jest to także planowane w przyszłości
warunki jak wyżej pozostaną fundamentem (bez wynagrodzenia, z dostępem dla każdego dla każdych celów)
wszystkie propozycje (pomimo, że z innych względów byłyby korzystne) zostały przez nas, a konkretnie przeze mnie odrzucone
Prace na innych warunkach, oczywiście mogą być (i są!) wykonywane przez członków WZI - nic mi, ani nikomu innemu do tego! Większość z nich mnie osobiście cieszy:)
Mam nadzieję, że wyjaśnienie ww rozwiewa wątpliwości jeśli u kogoś powstały. Nie pierwsza to sytuacja, gdy trzeba wyjaśniać
tak - robimy dla wszystkich
tak - bez wynagrodzenia
tak - autorzy mogą opublikować gdzie chcą, byle przysłali wg ustalonych zasadi formatu do metryki.genealodzy.pl (prowadzonego prze Polskie Towarzystwo Genealogiczne bezpłatnego serwisu z kopiami aktów i danymi) i w przypadku życzenia dysponenta - do parafii, archiwum etc
darowizny -dobrowolne i nie "na WZI" a "na metryki.genealodzy.pl - serwis PTG i ew digitalizację" poprzez PTG
jak będzie paląca potrzeba (gdy pojawi się znowuż głos o jakimś "ukrywaniu") to wyjaśnię ponownie:)
P.S. serwis metryki.genealodzy.pl oczywiście ( jak dobrze ze można to napisać:) zawiera dane i kopie aktów spoza WZI!! WZI <>metryki!!
Powinno cię to Włodku ucieszyć, ale właśnie opublikowałeś listę zgodności, a nie różnic - taka "drobnostka".
Jedyna różnica polega na tym, że w FS indeksy publikowane są po zakończeniu dużej części (a w tej chwili żadna z części projektu nie jest jeszcze ukończona) podczas gdy w metrykach, może być opublikowany od ręki nawet pojedynczy rocznik.
Dla zobrazowania 1 część gotowa w 99% to cztery najstarsze lubelskie parafie lata 1902-1945. Mimo szumnych zapowiedzi, ciągle definitywnie nie zakończona, mam w tej chwili jedną paczkę, którą indeksuję. Uwzględniając różnice w ilości danych jakie są jednorazowo publikowane, wszystkie wymienione przez ciebie punkty są listą zgodności, a nie różnic.
Pewnie przeprosin się nie doczekam, dopóki pierwsza część projektu nie zostanie opublikowana ale ja cierpliwy jestem.
Jedyna różnica polega na tym, że w FS indeksy publikowane są po zakończeniu dużej części (a w tej chwili żadna z części projektu nie jest jeszcze ukończona) podczas gdy w metrykach, może być opublikowany od ręki nawet pojedynczy rocznik.
Dla zobrazowania 1 część gotowa w 99% to cztery najstarsze lubelskie parafie lata 1902-1945. Mimo szumnych zapowiedzi, ciągle definitywnie nie zakończona, mam w tej chwili jedną paczkę, którą indeksuję. Uwzględniając różnice w ilości danych jakie są jednorazowo publikowane, wszystkie wymienione przez ciebie punkty są listą zgodności, a nie różnic.
Pewnie przeprosin się nie doczekam, dopóki pierwsza część projektu nie zostanie opublikowana ale ja cierpliwy jestem.
-
Sroczyński_Włodzimierz

nie w FS
nie w metrykach!
mogę dostać do publikacji GDZIEKOLWIEK kopie aktów "fo fs" dzisiaj?
Ty możesz dostać materiału z AP Radom - od pierwszego dnia! chcesz -bierz, rób stronę publikuj
jeśli jest to lista zgodności - poproszę o linki
mogę /dostanę dane z aktów zindeksowane z Lublina? poproszę!
Ty możesz (jak i każdy) albo na maila albo i pobrać (vide witryna WZI dot. Wsz, Św.)
więc jeśli prześlecie dane do geneteki, metryk etc a kopie aktów z Lublina będą mogły być wstawione do metryki.genealodzy.pl to wtedy będzie zgodność!
na razie jej nie ma!
nie piszę co będzie jak będzie, jak będzie - zobaczymy -nie przesądzam
mogę przeprosić za (choć moim zdaniem nie dałem powodu) możliwość takiego odbioru
na razie jest pełna niezgodność, a może ew. potencjalna przyszłościowa zgodność (tu nie przesądzam)
ale nie taka jak pisałeś "akty dla indeksujących!" -rozumiem że obrót o pi? "akty dla wszystkich bez ograniczeń" - tak jak przy WZI?
bardzo się ucieszę!!!!
fantastyczna wiadomość!
w Twoich prerogatywach jest podanie oficjalnie takiej informacji? świetnie! z niecierpliwością czekam i szykuje moce na wstawienie do metryk zdjęć i przeformatowanie danych (układ pól etc)
Lublin? Radom? cała Polska? obecna? I RP?
nie w metrykach!
mogę dostać do publikacji GDZIEKOLWIEK kopie aktów "fo fs" dzisiaj?
Ty możesz dostać materiału z AP Radom - od pierwszego dnia! chcesz -bierz, rób stronę publikuj
jeśli jest to lista zgodności - poproszę o linki
mogę /dostanę dane z aktów zindeksowane z Lublina? poproszę!
Ty możesz (jak i każdy) albo na maila albo i pobrać (vide witryna WZI dot. Wsz, Św.)
więc jeśli prześlecie dane do geneteki, metryk etc a kopie aktów z Lublina będą mogły być wstawione do metryki.genealodzy.pl to wtedy będzie zgodność!
na razie jej nie ma!
nie piszę co będzie jak będzie, jak będzie - zobaczymy -nie przesądzam
mogę przeprosić za (choć moim zdaniem nie dałem powodu) możliwość takiego odbioru
na razie jest pełna niezgodność, a może ew. potencjalna przyszłościowa zgodność (tu nie przesądzam)
ale nie taka jak pisałeś "akty dla indeksujących!" -rozumiem że obrót o pi? "akty dla wszystkich bez ograniczeń" - tak jak przy WZI?
bardzo się ucieszę!!!!
fantastyczna wiadomość!
w Twoich prerogatywach jest podanie oficjalnie takiej informacji? świetnie! z niecierpliwością czekam i szykuje moce na wstawienie do metryk zdjęć i przeformatowanie danych (układ pól etc)
Lublin? Radom? cała Polska? obecna? I RP?
-
Sroczyński_Włodzimierz

i różnica techniczna:
mi nie przyszłoby do głowy wejść na forum organizacji współtworzących projekt Lublin (czy inny) i tam podawać w wątpliwość okraszając nieprawdziwymi informacjami i ...tekstami ad personam
to już złośliwość i niemerytoryczne, ale co tam:) raz od niedzieli:)
bardzo się cieszę! serio! dym opadnie a możliwość popatrzenia w znalezioną metrykę czy to z tego czy innego programu-powszechna, bezpłatna, w wielu źródłach - zostanie
co tam my dwa żuczki przy tym!
świetnie -mało powiedziane! rewelacja
i..właśnie się dowiedziałem - w pierwszym rzucie do 500 000 jpgów możemy od zaraz przyjmować
mi nie przyszłoby do głowy wejść na forum organizacji współtworzących projekt Lublin (czy inny) i tam podawać w wątpliwość okraszając nieprawdziwymi informacjami i ...tekstami ad personam
to już złośliwość i niemerytoryczne, ale co tam:) raz od niedzieli:)
bardzo się cieszę! serio! dym opadnie a możliwość popatrzenia w znalezioną metrykę czy to z tego czy innego programu-powszechna, bezpłatna, w wielu źródłach - zostanie
co tam my dwa żuczki przy tym!
świetnie -mało powiedziane! rewelacja
i..właśnie się dowiedziałem - w pierwszym rzucie do 500 000 jpgów możemy od zaraz przyjmować
Nie wiem, czy wtrącam się "na temat", ale nam genealogom amatorom jest prawdopodobnie wszystko jedno, gdzie będą umieszczone akty, byle były dostępne. Ważne jest tylko, by można było szybko znaleźć informację, gdzie należy tych aktów szukać. Czy na pewno jest takie miejsce w sieci? Chyba o to powinniśmy się postarać. Często posługuje się stroną: http://www.ksiegi-parafialne.pl/, ale przy całym szacunku dla autora tego opracowania nie jestem przekonana, że znajdę tam wszystko, co już zostało zrobione. Autor przecież dopisuje tam parafie, gdy o nich wie. Może w jakiś sposób trzeba by tego dopilnować?
Pozdrowienia
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
Danuta
Pilnie poszukuję aktu ślubu Józefa Kwiatkowskiego (1829/32-1884)z Anielą Wrońską(1823-1905) oraz ich aktów urodzenia.
- Młochowski_Jacek

- Kontakt:
Aby szybko wyszukać określone nazwisko w bazach Genealolodzy.PL (Geneteka, Metryki, Deklaracja, inne bazy) warto wpisać je w Geneszukaczu. Nie znajdziemy tam pełnej informacji o wszystkich zasobach dostępnych w internecie, ale na pewno o znaczącej jej części. Dodatkowo zasoby opracowane w projekcie Geneteka znajdziemy tutaj: http://geneteka.genealodzy.pl/rejestry.phpWażne jest tylko, by można było szybko znaleźć informację, gdzie należy tych aktów szukać.
a zasoby opracowane w projekcie Metryki tutaj: http://metryki.genealodzy.pl/rejestry.php
Wiele osób zna te miejsca ale nie wszyscy więc warto je ponownie podać.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Jacek Młochowski
Oczywiście nie zaszkodzi przypomnieć Jacku co i jak można odnaleźć w bazach Genealodzy.pl. Ale oprócz tej bazy są dane w LTG, u Minakowskiego, w Lubgensie, dane i skany udostępniają na swoich stronach AP, biblioteki cyfrowe, Poznań-Projekt, BASIA, ZOSIA..... i pewnie jeszcze wiele innych instytucji, towarzystw, i osób prywatnych (np.Stankiewicze). Za krótko się tym zajmuję, by znać wszystkie miejsca, a bardzo bym chciała. I pewnie nie ja jedna.
Pozdrowienia
Danuta
Danuta