Nagórski, Liss, Dering
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Nagórski, Liss, Dering
Witam,
Szukam informacji o moich przodkach najdalej doszedłem do Jana Nagórskiego, męża Ewy Liss(2 s to tzw. długie s). Ewa urodziła się prawdopodobnie w 1827.
Mieli oni troje dzieci Józefa, Jana Tomasza(ur.1851) i Aleksandra(ur.1858). Józef jest moim bezpośrednim przodkiem, o którym wiem trochę więcej. Urodził się 21 paź. 1856 w Morzeszczynie. Chrzest miał 26 paź 1856 w kościele w Nowej Cerkwi. Jego chrzestnymi byli Franciszek Dunaiski z Dzierżążna oraz Marianna Drzewicka z Gąsiorków/a. Ślub z Matyldą Dering wziął w 1881 w Wysinie. Zmarł 27 grud 1906 w Częstocinie, a jego pogrzeb odbył się 31 grud 1906 w Grabowie Kościerskim.
Tak jak wcześniej pisałem szukam informacji o przodkach. Przeszukałem już stronę PomTG.
Pozdrawiam Mateusz
Szukam informacji o moich przodkach najdalej doszedłem do Jana Nagórskiego, męża Ewy Liss(2 s to tzw. długie s). Ewa urodziła się prawdopodobnie w 1827.
Mieli oni troje dzieci Józefa, Jana Tomasza(ur.1851) i Aleksandra(ur.1858). Józef jest moim bezpośrednim przodkiem, o którym wiem trochę więcej. Urodził się 21 paź. 1856 w Morzeszczynie. Chrzest miał 26 paź 1856 w kościele w Nowej Cerkwi. Jego chrzestnymi byli Franciszek Dunaiski z Dzierżążna oraz Marianna Drzewicka z Gąsiorków/a. Ślub z Matyldą Dering wziął w 1881 w Wysinie. Zmarł 27 grud 1906 w Częstocinie, a jego pogrzeb odbył się 31 grud 1906 w Grabowie Kościerskim.
Tak jak wcześniej pisałem szukam informacji o przodkach. Przeszukałem już stronę PomTG.
Pozdrawiam Mateusz
-
Marcin_Piotr_Zając

Nagórski, Liss, Dering
Witam na forum:)
A czego konkretnie potrzebujesz?
Sądzę, że informacji na temat ludzi o nazwiskach Nagórski, Liss, Dering
A czego konkretnie potrzebujesz?
Sądzę, że informacji na temat ludzi o nazwiskach Nagórski, Liss, Dering
Najbardziej interesuje mnie nazwisko Nagórski, natomiast mam nadzieje po Ewie Liss znaleźć jakieś informacje o jej mężu. Konkretnie szukam dat i miejsc chrztu, pogrzebu i informacji o moim pra...dziadku Janie Nagórskim. Jestem ciekaw czy ktoś się nie natknął na tą osobę, gdzie jeszcze mogę poszukać informacji o (Mierzeszynie,Nowej Cerkwi) lub okolicach skąd oni się pewnie wywodzą. No i w ogóle pytam bardziej doświadczonych kolegów o pomoc/informacje/radę.
-
Marcin_Piotr_Zając

Na początku najlepiej wyciągnąć akt zgonu Jana Nagórskiego. Dowiedz się, gdzie rodzili się jego synowie (miejsce ich urodzenia może okazać się miejscem jego zgonu). Kiedy będziesz miał tę miejscowość, zobacz w którym archiwum są przechowywane dokumenty z tej parafii (mogę Ci ew. to sprawdzić). I to właśnie w akcie zgonu Jana Nagórskiego będzie informacja gdzie i kiedy się on urodził - wtedy będziesz mógł wyciągnąć jego akt urodzenia.
W razie pytań, pisz na prywatne wiadomości
Pozdrawiam, Marcin!
W razie pytań, pisz na prywatne wiadomości
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Witam
Moja prababcia to Pelagia Nagórska z Janowa koło Kwidzyna (ur. 1868 rok). Jej rodzice to Barbara i Jakub. Wiem, że z Janowa przeniosła się do Wielkich Walichnowych (to blisko Morzeszczyna). Wiem, że Pelagia miała siostrę, niestety innych danych na ten moment nie posiadam.
Przeszukaj jeszcze raz PTG, bo Jan i Ewa mieli znacznie więcej dzieci (15). Wszystkie chrzczone w Nowej Cerkwii.
Justyna
Moja prababcia to Pelagia Nagórska z Janowa koło Kwidzyna (ur. 1868 rok). Jej rodzice to Barbara i Jakub. Wiem, że z Janowa przeniosła się do Wielkich Walichnowych (to blisko Morzeszczyna). Wiem, że Pelagia miała siostrę, niestety innych danych na ten moment nie posiadam.
Przeszukaj jeszcze raz PTG, bo Jan i Ewa mieli znacznie więcej dzieci (15). Wszystkie chrzczone w Nowej Cerkwii.
Justyna