Kudelski

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Kudelski

Post autor: Szczerbiński »

----- wykasowano
Ostatnio zmieniony pn 18 lip 2011, 20:33 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 2 razy.
Sawicki_Julian

Sympatyk

"Ziemiaństwo Wielkopolskie"

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Panie Jerzy i proponuje już następne powitania pisać sobie po imieniu ,wszak nie wiem kto starszy , ja z 48 r. - będzie bardziej tak jak w rodzinie , a kto wie.... Ten Kudelski Tomasz ( stawał taki , wychodzi ze syn Łukasza a wnuk Antoniego z ziemi lubelskiej w 1764 r. na elekcje króla Poniatowskiego ) herbu Ślepowron , Tomasz z żoną Zofią z Jastrzębskich miel dwie córki ; Agnieszka i Karolina - obie wyszły za moich stryjów Sawickich na samym początku lat 1800 ( Bonawentura i Filip ) i było 3 synów Tomasza i Zofii Kudelskich ; Antoni , Franciszek i Łukasz . Łukasz był świadkiem na ślubie u mego młodszego pradziadka Onufrego w 1807 r. , to brat tamtych dwóch ożenionych z Kudelskimi. Mam narysowane drzewo Kudelskich razem z moimi Sawickimi i Stokowskimi i stad wiem co nieco o Kudelskich tylko nie znalazłem jeszcze metryk ślubu tych córek Kudelskich ; Agnieszki i Karoliny . Pozdrawiam ; Julian
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Re: "Ziemiaństwo Wielkopolskie"

------ wykasowano
Ostatnio zmieniony pn 18 lip 2011, 20:34 przez Szczerbiński, łącznie zmieniany 1 raz.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Jerzy widzę ze założyłeś nowy temat i dobrze , ja mam na czerwono zakładanie nowego wątku po tym chyba - varia chłopskie , cóż nie można krzywdy w rodzinie nawet wspominać bo zaraz młodzież huzia na józia . A co do Kudelskich to na pewno byli w krakowskim bo pisze dopisek taki ; Stanisław - 1642r ; Samuel z zoną Zawisza h. Półkozic w 1670 r. ; Alexander , Jędrzej Kazimierz w 1705 r. z Ziemi Drohickiej i Józef Kudelski w 1733 r. w krakowskim ,wszyscy h. Ślepowron i ten Tomasz na pewno jest z tej samej rodziny tylko jest w necie zapis ze zm. w 1819 r. ale cz ten sam ?. Następnie każdy z tych trzech synów miał także swych synów ( drzewko tylko mało czytelne ) ,sam Łukasz mia 9 dzieci i mógł być wśród nich Ludwik , mogę to posłać na prywatnego maila do Ciebie Jerzy ,a mnie poślij to zdjęcie jeśli można z Kudelskim może są jakieś podobieństwa , ja mam zdjęcie syna Filipa i Karoliny z Kudelskich z około `1905 r. tylko już z brodą siwą staruszek , powstaniec styczniowy z synem i wnukami i ich żonami - całej rodziny ze Zmysłówki w Rzeszowskim i ; pozdrawiam i podaje maila - julsaw5@o2.pl - Julian
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Julku!
To nie ja założyłem nowy temat, zrobiła to Admin. Może i dobrze wg. Niej. Szkoda tylko, że korzystając ze swoich uprawnień nie zapytała nas, czy chcemy temat Kudelskich upublicznić w osobnym wątku (np. jako dobro osobiste). Nie wiem jak Ty ale ja na znak 'delikatnego protestu' wykasowuję swoje posty w tym wątku. Tym bardziej, że na PW oprócz tzw. OPR nie usłyszałem nawet słowa przepraszam. Przykro mi z tego powodu. Pozdrawiam. Jerzy
Sawicki_Julian

Sympatyk

Jerzy ja tez wycofałem ostatnie moje pisanie bo myślałem ze się na mnie obraziłeś (wyszło ze sam do siebie pisałem ) , ja tam nie mam wielkich uprawnień i zdaje się na fachowców , dlatego udaje ze się nic nie stało i szukam z nadzieją dalej ( tylko że nadzieja to matka......) . Jerzy wolnym czasem wypisz mi o Kudelskich gdzie szukać , może coś nowego odkryje , moje zapiski tworzą gruba książkę i to co zapisałem przed laty o ludziach ( nawet z moim nazwiskiem ) dla mnie nieznani , dzisiaj ma to sens i wiem o co chodzi ; pozdrawiam - Julian
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam Marcina Ch. , czytałem na pw w sprawie Kudelskich i ta drogą odpisuję , myślę ze ten temat jest jak najbardziej dla wszystkich poszukiwaczy w tym o Kudelskich , a co do Marcina Kudelskiego to nie mam takiego w drzewku , ale skąd oni są sam nie wiem .W mojej gen. jest jeszcze ks . Piotr Kudelski z Kudelczyna , był w Łagowie Opatowskim w 1814 r. i w Bodzentynie 1818 r. , według tu w necie opisu z ziemi drohickiej i sokołowskiej ( Kosieradzki ) to są jedna rodzina , a Marcin K. może być bratem tych wyżej wymienionych Kudelskich . Jeśli coś trzeba wysłać to Marcinie Ch. masz mój adres powyżej to napisz , a ja odwrócę i mogę coś posłać mailem , uważam ze czym się człowiek więcej odkryje tym więcej znajdzie , a pochodzenia , imienia i nazwiska nikt sobie sam nie wybiera i nie musi się ukrywać z tym ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Witam Julianie!
Przepraszam, ale po ostatniej odpowiedzi na PW od Pani Administrator postanowiłem więcej nie udzielać się na tym forum. Pozdrawiam wszystkich. Jerzy
PS. Jest to moja prywatna decyzja.
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Szczerbiński pisze:Witam Julianie!
Przepraszam, ale po ostatniej odpowiedzi na PW od Pani Administrator postanowiłem więcej nie udzielać się na tym forum. Pozdrawiam wszystkich. Jerzy
PS. Jest to moja prywatna decyzja.
Bez przesady, forum jest dla jego czytelników, jeżeli masz coś do powiedzenia, to mów, a masz do powiedzenia dużo, bardzo chętnie Twoje posty czytam!!!
Jakby się tak obrażać na poszczególnych uczestników, to jakby to wyglądało tutaj? Piszesz dla wszystkich, też tych którzy zajrzą tutaj dopiero jutro. Forum nie może się składać tylko z próśb o coś tam, muszą być i odpowiedzi oraz tło jakieś. Ja z czytania forum dużo się uczę i połowa moich odkryć stąd się bierze.
A działania Pani Administrator tylko w tym pomagają, uwierz. Mnie zmusiła do prowadzenia wątku o "Regestrze Diecezjów" i wyszło mi to na dobre, przynajmniej mam specjalizację ciekawą. A sama tak "wykroiła" ten wątek, że na samym jego początku umieściła ... mojego przodka, kiedy jeszcze o tym nie wiedziałam i długo nie wiedziałam. Czyli ma kobieta dobrą rękę do genealogii, uwierz, że wie co robi.

Łucja
Zablokowany

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”