Nagórski, Liss, Dering

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Mathes

Nagórski, Liss, Dering

Post autor: Mathes »

Witam,
Szukam informacji o moich przodkach najdalej doszedłem do Jana Nagórskiego, męża Ewy Liss(2 s to tzw. długie s). Ewa urodziła się prawdopodobnie w 1827.
Mieli oni troje dzieci Józefa, Jana Tomasza(ur.1851) i Aleksandra(ur.1858). Józef jest moim bezpośrednim przodkiem, o którym wiem trochę więcej. Urodził się 21 paź. 1856 w Morzeszczynie. Chrzest miał 26 paź 1856 w kościele w Nowej Cerkwi. Jego chrzestnymi byli Franciszek Dunaiski z Dzierżążna oraz Marianna Drzewicka z Gąsiorków/a. Ślub z Matyldą Dering wziął w 1881 w Wysinie. Zmarł 27 grud 1906 w Częstocinie, a jego pogrzeb odbył się 31 grud 1906 w Grabowie Kościerskim.
Tak jak wcześniej pisałem szukam informacji o przodkach. Przeszukałem już stronę PomTG.
Pozdrawiam Mateusz
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Nagórski, Liss, Dering

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Witam na forum:)

A czego konkretnie potrzebujesz?
Sądzę, że informacji na temat ludzi o nazwiskach Nagórski, Liss, Dering :)
Mathes

Post autor: Mathes »

Najbardziej interesuje mnie nazwisko Nagórski, natomiast mam nadzieje po Ewie Liss znaleźć jakieś informacje o jej mężu. Konkretnie szukam dat i miejsc chrztu, pogrzebu i informacji o moim pra...dziadku Janie Nagórskim. Jestem ciekaw czy ktoś się nie natknął na tą osobę, gdzie jeszcze mogę poszukać informacji o (Mierzeszynie,Nowej Cerkwi) lub okolicach skąd oni się pewnie wywodzą. No i w ogóle pytam bardziej doświadczonych kolegów o pomoc/informacje/radę.
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

Na początku najlepiej wyciągnąć akt zgonu Jana Nagórskiego. Dowiedz się, gdzie rodzili się jego synowie (miejsce ich urodzenia może okazać się miejscem jego zgonu). Kiedy będziesz miał tę miejscowość, zobacz w którym archiwum są przechowywane dokumenty z tej parafii (mogę Ci ew. to sprawdzić). I to właśnie w akcie zgonu Jana Nagórskiego będzie informacja gdzie i kiedy się on urodził - wtedy będziesz mógł wyciągnąć jego akt urodzenia.
W razie pytań, pisz na prywatne wiadomości :)
Pozdrawiam, Marcin!
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

W moim drzewie wystepuje nazwisko Nagurska ,ale pisane z u . Marianna Nagurska zona Antoniego Kusocińskiego. Okolice Nowego Dworu Mazowieckiego.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Post autor: algaa »

Witam

W moim drzewie wystepuje nazwisko Nagurska ,ale pisane z u . Marianna Nagurska zona Antoniego Kusocińskiego. Okolice Nowego Dworu Mazowieckiego.

Pozdr Agnieszka.
Justa__

Sympatyk

Post autor: Justa__ »

Witam
Moja prababcia to Pelagia Nagórska z Janowa koło Kwidzyna (ur. 1868 rok). Jej rodzice to Barbara i Jakub. Wiem, że z Janowa przeniosła się do Wielkich Walichnowych (to blisko Morzeszczyna). Wiem, że Pelagia miała siostrę, niestety innych danych na ten moment nie posiadam.
Przeszukaj jeszcze raz PTG, bo Jan i Ewa mieli znacznie więcej dzieci (15). Wszystkie chrzczone w Nowej Cerkwii.
Justyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”