Ryl - Poszukuję rodziny

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Ryl - Poszukuję rodziny

Post autor: Morawicka_Justyna »

Zbieram wszelkie informacje o rodzinie Rylów.
Szczególnie interesują mnie potomkowie Jana Ryla (1786-1851) (Rohl, Ruhl, Rill) a także losy jego rodzeństwa Anny Luizy (ur. 1791) i Karola (ur. 1793).
Rejony: świętokrzyskie, radomskie, Warszawa.
Jeżeli ktoś ma osoby o tym nazwisku w swoim drzewie proszę o kontakt.
Pozdrawiam
Justyna
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Poszukuję rodziny o nazwisku Ryl

Post autor: kotik7 »

No cóż,pewnie niewiele pomogę,ale mogę zdradzić że w Sieradzu kandydatka na radną ma to nazwisko
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Tak, widziałam dziękuję :)
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Na naszym cmentarzu spory grobowiec Rylów, ale bez "Twojego" Juliana. Grobowiec z przełomu wieków. Spisać dane?

tomek
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Poszukaj też w innych miejscach, np
http://www.geneaservice.nl/navigator/
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
dauttieg
Nowicjusz

Post autor: dauttieg »

Witam,

Żona mojego 2*pradziadka pochodziła z rodziny Ryl z okolic Unikowa(pow.sieradzki)
Pozdrawiam,
Dorota
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Witam!
Jako dziecko często spędzałem lato w okolicach Sulejowa. Do jednego z pensjonatów przyjeżdzała tam dosyć ekstrawagancka, starsza pani (panna), która nosiła nazwisko Ryl. Mieszkała w Piotrkowie Trybunalskim. Podobno jej ojciec mial tam przed wojną aptekę. Sądzę, że w poszukiwaniu Rylów warto podjąć piotrkowski wątek.
Pozdrawiam
Dendrophilus
Awatar użytkownika
Morawicka_Justyna

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Dendrophilus, ciekawa informacja. Aptekarz z Piotrkowa to moja linia. Mógłbyś napisać coś więcej o tej pani.
Dziękuję i pozdrawiam
Justyna
justyna@morawicki.pl
Ryll_Dawida

Post autor: Ryll_Dawida »

Nazywam się Ryll i pochodzę z rodziny Ryllów (przez dwa "l"), być może to pisownia spolszczona, bo nasi przodkowie pochodzili z NIemiec lub Holandii, ale mieli wykupiony majątek na Wołyniu...
Ostatnio zmieniony ndz 25 wrz 2011, 15:16 przez Ryll_Dawida, łącznie zmieniany 1 raz.
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Dendrophilus »

Witam!
Niestety moja wiedza na temat panny Ryl z Piotrkowa jest szczątkowa. Zapamietałem ją bo w sposób oczywisty odstawała od otoczenia. Zawsze chodziła w spodniach (co w II-giej połowie lat 60-tych było ewenementem), paliła papierosy i miała charakterystyczny niski głos. Zawsze towarzyszyła jej druga starsza pani lecz nie pamiętam czy była to osoba spokrewniona czy dama do towarzystwa. Mój śp. ojciec, który przed wojną mieszkał w Piotrkowie i znał dobrze rodzinę Rylów opowiadał mi, że panna Rylówna zawsze była osobą ekscentryczną i wyróżniała się z otoczenia. Podobno przed wojną była w centrum ówczesnego życia towarzyskiego Piotrkowa. Tyle pozostało w mojej pamięci. Sądzę, że wiele materialnych śladów rodziny Ryl zachowało się w Piotrkowie i tam warto ich poszukać choćby na cmentarzach.
Pozdrawiam
Dendrophilus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”