Spotkalem sie ostatnio z terminem "wieś narodowa" w dawnym woj.augustowskim (lata 20 XIX w) i nie mam pojecia co sie za tym kryje.
Czy jest jakas literatura na ten temat?
Pozdrawiam
Wojtek
Wieś narodowa ?
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Worwąg_Sławomir

Wieś narodowa ?
Proszę podać nazwę wsi.
Prawdopodobnie chodzi o dobra rządowe. Dla przykładu Szczepocice Rządowe koło Radomska na początku XIX wieku nazywane były Szczepocicami Narodowymi i wchodziły w skład dóbr rządowych.
Prawdopodobnie chodzi o dobra rządowe. Dla przykładu Szczepocice Rządowe koło Radomska na początku XIX wieku nazywane były Szczepocicami Narodowymi i wchodziły w skład dóbr rządowych.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
-
Worwąg_Sławomir

Wieś narodowa ?
W Słowniku Geograficznym wieś ta określana jest donacją, czyli dobrem stanowiącym własność Rzplitej nadaną komuś w zamian za coś (w późniejszym okresie). Czyli w wymienionym okresie mogła być jeszcze dobrem państwowym (narodowym). Stąd określenie "wieś narodowa".
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Sławek Worwąg
Wieś narodowa ?
Nie wiem jak w augustowskim, ale na terenach guberni siedleckiej czy lubelskiej. Starostwa niegrodowe, czy też ich dzierżawy zwane tenuami, na jakie były podzielone dobra królewskie(państwowe), zostały w 1826 roku przemianowane na Dobra Ziemskie Narodowe. W moich okolicach częściej występowało określenie typu wieś szlachecka, czynszowa lub kościelna czy parafialna, wskazująca na to czyją stanowi własność. W przypadku określenia narodowa też pewnie o to chodziło.
Jeden z przykładów z moich okolic to Grabów Szlachecki i Grabów Rycki (Ryki były starostwem a później ośrodkiem Dóbr Ziemskich Narodowych Ryki.
Jeden z przykładów z moich okolic to Grabów Szlachecki i Grabów Rycki (Ryki były starostwem a później ośrodkiem Dóbr Ziemskich Narodowych Ryki.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Wieś narodowa ?
Dziekuje, to troche ulatwia sprawe. Ale grzebiac sie dalej mam nastepne pytanie.
Czy wies Narodowa cechowala sie specyficznymi przywilejami, jurysdykcja, obsada stanowisk???
Pozdrawiam
Wojtek
Czy wies Narodowa cechowala sie specyficznymi przywilejami, jurysdykcja, obsada stanowisk???
Pozdrawiam
Wojtek