Inskrypcje nagrobne pow. Mościska, Sambor, Stary Sambor
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
jamwnukers

Inskrypcje nagrobne powiaty:Mościska ;Sambor ;Stary Sambor
Witam,
Panie Kazimierzu, jak mógłby Pan sprawdzić nazwisko Sztandt (odmiany Staudt, Staut, Standt), oraz Szczepaniak w Radenicach k. Mościsk, Krukienicach i w samych Mościskach
Wiem napewno, że zostało tam pochowanych przynajmniej dwóch Sztandtów ojciec Mikołaj i syn Stanisław (zm. w 1938).
może pochowana jest tez tam żona Mikołaja i matka Stanisława Maria z domu Szczepaniak
Z góry serdecznie dziękuję.
Marek Wnuk
Panie Kazimierzu, jak mógłby Pan sprawdzić nazwisko Sztandt (odmiany Staudt, Staut, Standt), oraz Szczepaniak w Radenicach k. Mościsk, Krukienicach i w samych Mościskach
Wiem napewno, że zostało tam pochowanych przynajmniej dwóch Sztandtów ojciec Mikołaj i syn Stanisław (zm. w 1938).
może pochowana jest tez tam żona Mikołaja i matka Stanisława Maria z domu Szczepaniak
Marek Wnuk
- Świerniak_Kazimierz

Re: Inskrypcje nagrobne powiaty:Mościska ;Sambor ;Stary Samb
Witam ! Brak nazwiska Sztandt v.Staudt v. Stant v.Staut i Szczepaniak pomimo spisów wsi : Radenice , Radenice II i Krukienice , Krukienice II Pozdrawiam Kazimierz Świerniakjamwnukers pisze:Witam,
Marek Wnuk
-
jamwnukers

- Świerniak_Kazimierz

Witam ! Groby spisywano w latach 1994-2002 i tylko stare przedwojenne groby `i Radenicach 1 grób Sawczak po ukraińsku a w Radeniach II w 3 groby nieczytelne i Koryńska, Guzkowska , Sołtyska i po ukraińsku ks. gr.-kat.Radenyckyj i Klimkowskyj .Pozdrawiamjamwnukers pisze:Dziękuję Panie Kazimierzu.
A można wiedzieć lakich lat dotyczy spis. Moja babka która jest córką Stanisława mówiła mi, że Stanisław leży w Radenicach, nawet jakieś 10-15 lat temu postawili mu nowy pomnik. Chyba musze się tam wybrać.
Pozdrawiam
Marek Wnuk
-
jamwnukers

- Świerniak_Kazimierz

Witamjamwnukers pisze:Witam,
Marek Wnuk
Myślę że jest duże prawdopodobieństwo że poszukiwani przez Ciebie Szczepaniakowie pochodzą z Lipnik koło Radenic. W Lipnikach było bardzo dużo Szczepaniaków w XIX wieku.
Pozdrawiam
Paweł
-
jamwnukers

Dzięki za info.
U mnie ze Szczepaniakami to jest tak.
Ojciec Stanisaława Mikołaj, żołnierz armi c.k. służył gdzieś w okolicy, podejrzewam Mościska i ożenił się ze Szczepaniak.
Syn Stanisław też żołanierz najpierw armi c.k. potem służył w 12 pułku ułanów podolskich (ale umarł przed II WŚ) też ożenił się ze Szczepaniak. Z przekazów rodzinnych wiem jednak, że były to całkiem inne rodziy Szczepaniak.
Jeszcze raz dziękuję za informację, a można wiedzieć skąd masz te informację?
Pozdrawiam.
U mnie ze Szczepaniakami to jest tak.
Ojciec Stanisaława Mikołaj, żołnierz armi c.k. służył gdzieś w okolicy, podejrzewam Mościska i ożenił się ze Szczepaniak.
Syn Stanisław też żołanierz najpierw armi c.k. potem służył w 12 pułku ułanów podolskich (ale umarł przed II WŚ) też ożenił się ze Szczepaniak. Z przekazów rodzinnych wiem jednak, że były to całkiem inne rodziy Szczepaniak.
Jeszcze raz dziękuję za informację, a można wiedzieć skąd masz te informację?
Pozdrawiam.
- Świerniak_Kazimierz

Iron pisze:Witam ! Ja szukam nazwisk w spisie a nie w poszczególnych miejscowosciach i patrzę tez na podobne nazwy .Pozdrawiamjamwnukers pisze:Witam,
Marek Wnuk
Witam
Myślę że jest duże prawdopodobieństwo że poszukiwani przez Ciebie Szczepaniakowie pochodzą z Lipnik koło Radenic. W Lipnikach było bardzo dużo Szczepaniaków w XIX wieku.
Pozdrawiam
Paweł
-
Ogonowska_Monika

Poszukuję Lichowscy i Zapałowscy z Sambora lub okolic. Dziękuję
- Świerniak_Kazimierz

Witam ! Brak w spisie Zapałowskich i Lichowskich .Pozdrawiam Kazimierz ŚwierniakOgonowska_Monika pisze:Poszukuję Lichowscy i Zapałowscy z Sambora lub okolic. Dziękuję
-
Ogonowska_Monika

Wiem, że w Samborze znajdował się kiedyś grób moich przodków: Michała i Katarzyny Lichowskich. Niestety nie wiem kiedy umarli, możliwe też że grób już nie istnieje. Zapałowscy mogli też pochodzić ze Starego Sambora. Dziękuję bardzo za odpowiedz.
Witam serdecznieŚwierniak_Kazimierz pisze:Witam ! w Lipnikach II jest 12 grobów Nuckowskich a Olech 8 .Pozdrawiam Kazimierz ŚwierniakAleksandra_Matczak pisze:Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Klucznik,Horodeczny,Nuckowski i Olech (Mościska)
Dziękuję i pozdrawiam
Aleksandra Matczak
Czy mógłby Pan wymienić groby Olechów?
Być może natrafił Pan również na groby Kapuścińskich w Lipnikach?
Pozdrawiam
Paweł
Paweł
- Świerniak_Kazimierz

Witam ! O L E C H : 1]Jan 1861-1924 ; 2]Marya 1874-1919 ; 3]Jan 1854-1925 ; 4] Anna 1858-1924 ; 5] Maria córka Jana 1914-1940 ; 6] Władysław 1912-1943 zg. tragicznie ; 7]Józef 1890-1940 i Nuckowska Marja 1900-1941 , Olech Marja 1926-1944 ; 8] Maria Demska z d. Olech lat 39 , Michał Chwaliński lat 50 zginęli tragicznie [zamordowani] 15 maja 1945 . Kapuścińki brak .Wymieniłem Pani kilkanascie członków rodziny a na wiosnę zapraszam do LIPNIK do zaopiekowania się w/ w grobami i zapaleniu zniczy . Pozdrawiam Kazimierz Świerniak ze Szczecina od roku 2004 społeczny opiekun b.cmentarza katolickiego we wsi Rychcice pow.Drohobycz na UkrainieIron pisze:Witam serdecznieŚwierniak_Kazimierz pisze:Witam ! w Lipnikach II jest 12 grobów Nuckowskich a Olech 8 .Pozdrawiam Kazimierz ŚwierniakAleksandra_Matczak pisze:Witam!
Bardzo proszę o sprawdzenie nazwisk: Klucznik,Horodeczny,Nuckowski i Olech (Mościska)
Dziękuję i pozdrawiam
Aleksandra Matczak
Czy mógłby Pan wymienić groby Olechów?
Być może natrafił Pan również na groby Kapuścińskich w Lipnikach?
Pozdrawiam
Paweł
-
Szatyński_Marcin

- Kontakt:
Witam Serdecznie proszę o sprawdzenie nazwisk
Szatyński, Rodzynkiewicz lub Rodzyński, Szul, Janson lub johanson, Horakwicz lub Harakwicz
pozdrawiam
Marcin
Szatyński, Rodzynkiewicz lub Rodzyński, Szul, Janson lub johanson, Horakwicz lub Harakwicz
pozdrawiam
Marcin