Łapka - Kozienice - utknąłem w poszukiwaniu "Miecza

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
naso

Sympatyk

Łapka - Kozienice - utknąłem w poszukiwaniu "Miecza

Post autor: naso »

Witam, mam dane o swoim pradziadku Piotr Łapka ur.27 maj 1881 r w Kozienice jego ojciec to Jan Łapka, nie mogę nic ustalić o prapradziadku, proszę o pomoc, wskazówki..., Pozdrawiam, Paweł
ziolek70

Sympatyk

Re: KOZIENICE - utknąłem w poszukiwaniu "Miecza"

Post autor: ziolek70 »

naso pisze:Witam, mam dane o swoim pradziadku Piotr Łapka ur.27 maj 1881 r w Kozienice jego ojciec to Jan Łapka, nie mogę nic ustalić o prapradziadku, proszę o pomoc, wskazówki..., Pozdrawiam, Paweł
A skąd znasz tak dokłądne dane Piotra??
na Akcie nie było .."Jan Łapka mają lat xx" ??
to daje przypuszczalny zakres dat urodzeń+-2-3 lata.

W tamtych latach rodziny były wielodzietne, może pradziadek Piotr miał jakies rodzeństwo?? Może pochodziło z tej samej parafii??

A moze Piotr był pierwszym dzieckiem, to można szukac małżeństwa Jana z jakąś kobietą ( chociaz małżeństwa były najczęściej zawierane w parafii kobiety)
Zakłądając że Piotr był najstarszy lub jedyny, to mozna szukac urodzenia Jana od roku 1865 w dół ....
Oczywiście to trochę po omacku .... ale czasami się coś trafi ;)
Awatar użytkownika
A.Kuba

Sympatyk
Adept

Post autor: A.Kuba »

Jak to skad?? z aktu urodzenia pewnie:-) zazwyczaj pisano w dniu takim a takim o godz. tej a tej stawił sie taki a taki i przedstawił nam dziecię płci męskiej urodzone w dniu dizsiejszym, wczorajszym.. itd-)
Pozdrawiam
Arkadiusz Kuba
----------------------
syn Jerzego, wnuk Stanisława, prawnuk Wincentego syna Mikołaja syna Franciszka syna Karola
Awatar użytkownika
naso

Sympatyk

ziolek70 pisze:
naso pisze:Witam, mam dane o swoim pradziadku Piotr Łapka ur.27 maj 1881 r w Kozienice jego ojciec to Jan Łapka, nie mogę nic ustalić o prapradziadku, proszę o pomoc, wskazówki..., Pozdrawiam, Paweł

W tamtych latach rodziny były wielodzietne, może pradziadek Piotr miał jakies rodzeństwo?? Może pochodziło z tej samej parafii??

A moze Piotr był pierwszym dzieckiem, to można szukac małżeństwa Jana z jakąś kobietą ( chociaz małżeństwa były najczęściej zawierane w parafii kobiety)
Zakłądając że Piotr był najstarszy lub jedyny, to mozna szukac urodzenia Jana od roku 1865 w dół ....
Witam,
dane akurat mam z aktu zgonu, gdyż udało mi się odnaleźć grób pradziadka, pisałem do AP w Radomiu i dostałem negatywną odpowiedź, że nie ma ani aktu urodzenia pradziadka i nic o prapradziadku?? mam wrażenie jakby im nie zależało, pomimo że człowiek chce zapłacić to zlewają go w tych archiwach państwowych, mam złe zdanie o tych instytucjach, identycznie było w Siedlcach, dopiero jak sam pojechałem do AP Siedlce to sam coś znalazłem. Paweł
ziolek70

Sympatyk

naso pisze:
ziolek70 pisze:

Witam,
dane akurat mam z aktu zgonu, gdyż udało mi się odnaleźć grób pradziadka, pisałem do AP w Radomiu i dostałem negatywną odpowiedź, że nie ma ani aktu urodzenia pradziadka i nic o prapradziadku?? mam wrażenie jakby im nie zależało, pomimo że człowiek chce zapłacić to zlewają go w tych archiwach państwowych, mam złe zdanie o tych instytucjach, identycznie było w Siedlcach, dopiero jak sam pojechałem do AP Siedlce to sam coś znalazłem. Paweł
Wiesz jest ich tam nie za dużo. Poza tym skąd wiesz ile lat miałby Jan podczas urodzenia Piotra?? 20, 25, 30, 35?? szukanie poprzez 15-20 lat to szmat czasu. Oni się boja że im nie zapłącisz takich pieniędzy. A poza tym jesli akt był pisany "niełądnym" pismem??
Najlepiej poczekac do wrzesnia, umówic się wcześniej z nimi. Pojechać na dzien może dwa do Radomia i samemu poszukać aktu urodzenia Piotra.
W akt.ur. bardzo często pisano Jan mający lat xx, oraz żona z domu xxxx mająca lat xx z parafi xxxxx i już wiesz w jakim zakresie lat szukac aktu urodzenia Jana i żony +- 2 lata. Zawsze może będąc tam poszukac w dół od 1881 r aktu małzeństwa Jana ( w parafii żony). Możesz zapytać o allegatę.
IMHO AP Radom jest teraz indeksowane, ale jak i kiedy to będzie dostępne to nie wiem. Prawdopodobnie można sie do nich dołączyć i pomóc w indeksacji - będzie szybciej.
Ale te informacje trzeba by sprawdzić, czy się nie pomyliłem.
ziolek70

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

wybranych zasobów:)
założeniem nie jest zindeksowanie całych zasobów AP Radom (czy tez wszystkich ASC z Radomia)
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Sokolnicki_Krzysztof

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Sokolnicki_Krzysztof »

Trzeba zacząć od tego czy jesteś pewien, że Jan urodził się w tej samej parafii, gdzie sporządzono akt zgonu Piotra? Zaczął bym od poszukiwań aktu urodzenia Piotra oraz jego metryki ślubu. Można z tych dokumentów wyczytać sporo informacji o pochodzeniu. Kolejnym etapem powinno być ustalenie aktu zgonu Jana w którym powinno być napisane gdzie się urodził i kto był jego rodzicami, choć jest wiele odstępstw od tej reguły. Po odnalezieniu aktu zgonu trzeba by znaleźć metrykę ślubu w parafii młodej, choć nieraz i ta reguła była łamana i ślub był brany w parafii młodego. Dopiero wtedy odczytując wszelkie informacje z tych aktów można zacząć poszukiwać metryki urodzenia. Osobiście uważam, że zlecanie kwerend jest mało dokładne jeśli chodzi o wyniki poszukiwań. Można to zrobić, ale dla zarysowania trzonu poszukiwań, ale ostatecznie najlepiej zrobić samemu. Wiem to z autopsji, znalazłem wiele bardzo ważnych informacji szukając sam, już po przeprowadzonej kwerendzie przez archiwum.
Z poważaniem, Krzysztof Sokolnicki
Awatar użytkownika
naso

Sympatyk

Trudno, pozostaje mi czekać do września. Pozdrawiam, i dziękuje za pokierowanie. Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”