Notariat i hipoteka, kupno gospodarstwa
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Notariat i hipoteka Ostrowiec Świętokrzyski
Witam wszystkich!
Mam ważne pytanie - może ktoś będzie w stanie na nie odpowiedzieć.
Otóż poszukuję informacji, czy zachowały się akta notarialne z Ostrowca Świętokrzyskiego (najbardziej interesuje mnie rok 1925)? W SEZAMIE nie ma nic na ten temat, a w archiwum w Sandomierzu tego nie znalazłem. Drugie pytanie to: pod jaką hipotekę podlegała gmina Ostrowiec Świętokrzyski w XIX i w XX wieku (tak do lat 80-tych)? czy pod Opatów, czy miała własną, czy jeszcze inaczej?
Pozdrawiam,
Wiktor
Mam ważne pytanie - może ktoś będzie w stanie na nie odpowiedzieć.
Otóż poszukuję informacji, czy zachowały się akta notarialne z Ostrowca Świętokrzyskiego (najbardziej interesuje mnie rok 1925)? W SEZAMIE nie ma nic na ten temat, a w archiwum w Sandomierzu tego nie znalazłem. Drugie pytanie to: pod jaką hipotekę podlegała gmina Ostrowiec Świętokrzyski w XIX i w XX wieku (tak do lat 80-tych)? czy pod Opatów, czy miała własną, czy jeszcze inaczej?
Pozdrawiam,
Wiktor
-
Sawicki_Julian

Notariat i hipoteka Ostrowiec Świętokrzyski
Witam , Ostrowiec jest miastem od 1596 roku jak się nie mylę ,ma swoją hipotekę w Sądzie , dział księgi wieczyste , rok 1925 to szukać w starej parafii u św. Michała , Szewna lub Denków , dawniej było trzy kościoły , albo szukać w Urzędzie Miasta w USC ,metryki są w archiwach sto lat do tyłu czyli od 1910 r. do tyłu w starsze lata , przeważnie do 1810 . AP Sandomierz ma zasięg powiatu Staszow i swój Sandomierski . Stare metryki np. z lat 1880 mogą być w AP Starachowice , ale teraz to archiwum przenoszą do AP Kielce , był taki okres że dawniej Ostrowiec należał do powiatu Opatów , takie opisy można znaleźć tu w necie np. historia miasta Ostrowca ; pozdrawiam - Julian
Wysłany: 11-08-2011 - 19:35
Witam ponownie , trochą za szybko przeczytałem i dawałem namiary na metryki ,ale akta hipoteki i notariusze dla Ostrowca Św. są w AP Starachowice na pewno i mogą być w Sądzie - Księgi Wieczyste w Ostrowcu Św. - dzwonić i pytać jakie tam są lata i z jakiego miejsca zamieszkania - Julian .
Wysłany: 11-08-2011 - 19:35
Witam ponownie , trochą za szybko przeczytałem i dawałem namiary na metryki ,ale akta hipoteki i notariusze dla Ostrowca Św. są w AP Starachowice na pewno i mogą być w Sądzie - Księgi Wieczyste w Ostrowcu Św. - dzwonić i pytać jakie tam są lata i z jakiego miejsca zamieszkania - Julian .
A akta hipoteczne i notarialne z Garbacza i Szczegły z parafii Momina też mogą tam być ?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
- Kornelia_Major

- Kontakt:
-
Sawicki_Julian

Witam ,Pani Jolu widzę znak zapytania czyli Pani pyta o takie akta z np. z Garbacza , jak bywałem w AP Starachowice to słyszałem od bardzo uprzejmej Pani Kierownik - Wiesi , że dokumenty , metryki są w tym AP z powiatu Ostrowiec , Starachowice i chyba Skarżysko ,hipoteki akt jest mniej , ale są pisma kolejnych notariuszy np. od roku 1942 był Bronisław Sawicki z Ostrowca Św. Wiem ze są też akta niektórych wsi w księgach wieczystych w Opatowie ,a pod Opatów podlegało dużo wsi kiedy jeszcze Ostrowiec nie był powiatem i są tez pomyłki np. wieś Jadowniki lata chyba 1800 , należała wieś ta do powiatu Wierzbnik lub Iłża , a tam jest księgą co nie powinna być ,tylko jest jeden problem jaki jest nr księgi której się szuka . Jak mi wypadło szukać w Starachowicach w Sądzie w księgach wieczystych aktu z hipoteki z lat 1944 to po nr księgi danej wsi trzeba było jechać do Iłży do notariusza z tamtych czasów , na szczęście starsza pani pamiętała co pisała te księgi i nr podała , z tym już było łatwo znaleźć księgę od ręki w Starachowicach . Teraz myślę ze mają to w komputerze , a jak nie to nie łatwo znajdzie , uważam że w każdym archiwum jest kilka ton książek i może jest to co się szuka , ale nie wie się jak o to zapytać by trafić w to co chcemy znaleźć , np. nazwę Dóbr , nazwisko właściciela tej wsi , czy ten potrzebny numer ; pozdrawiam - Julian
Witam!
Co się tyczy okresu rozbiorów - według moich niepotwierdzonych informacji, Ostrowiec podlegał jurysdykcji Sądu Pokoju w Opatowie, przy którym powinien był się mieścić wydział hipoteczny. Budynek sądu wraz z archiwum spłonął jednak podczas ostatniej wojny - podobno nic się nie uratowało.
Pan Julian wzmiankuje w swym poście o jakichś księgach wieczystystych z Opatowa - czyżby coś się uratowało?
Pozdrawiam
Piotr
Co się tyczy okresu rozbiorów - według moich niepotwierdzonych informacji, Ostrowiec podlegał jurysdykcji Sądu Pokoju w Opatowie, przy którym powinien był się mieścić wydział hipoteczny. Budynek sądu wraz z archiwum spłonął jednak podczas ostatniej wojny - podobno nic się nie uratowało.
Pan Julian wzmiankuje w swym poście o jakichś księgach wieczystystych z Opatowa - czyżby coś się uratowało?
Pozdrawiam
Piotr
-
Sawicki_Julian

Witaj Piotrze ,nie wiem co się spaliło w wojnę w Opatowie ,ale wiem ze np .notariusz Wincenty Tarłowski w Staszowie prowadził swe biuro notarialne w latach mniej więcej 1825 we własnym domu . Tak samo mogło być i w Opatowie ,może te akta oddawali do starostwa ,czy urzędu miasta . Taki budynek w Opatowie stoi do dzisiaj i jest tam Urząd Miasta ,a budował go Szydłowiecki który zm. w około 1535 r. ,jest nawet za jego ogromne zasługi dla miasta Opatowa tz. Lament Opatowski odlany chyba z brązu po jego śmierci w kolegiacie Św. Marcina . Mnie wypadało jak dotąd szukać wsi z ziemi sandomierskiej po różnych urzędach , ale nie Ostrowca , dlatego pisałem ze tam powinno coś być z hipoteki w tych trzech podanych miejscach ; AP Starachowice , teraz Kielce i księgi wieczyste w Ostrowcu i w Opatowie , dodam ze w kolegiaci w Opatowie metryki są od roku 1615 i się nie spaliły , czyli warto pytać wszędzie ; pozdrawiam - Julian
Dziękuję. Proszę, powiedz mi jeszcze, bo ja w tych notarialnych sprawach zielona jestem. Czy można w aktach odnaleźć jakieś dokumenty związane z dzierżawą i dzierżawcą wsi? I co by to konkretnie było? Notarialne? Wieczyste?
Pozdrowienia. Jola Kozak
-
Sawicki_Julian

Witaj Jolu , według mojego przeglądania bardzo grubych ksiąg ( 20 razy odwiedziłem AP Sandomierz) hipoteki staszowskiej w AP Sandomierz ( moja rodzina tam mieszkała ) to są to akta z zapisu kolejnych żyjących w tedy notariuszy ,są to przeważnie dzierżawy , pożyczki , zapisy ziemi i czasem testamenty w którym jest trochę genealogii całej rodziny , bo np. przy dzierżawach to są tylko nazwiska obu stroni miejsce zamieszkania z podpisami też świadków po polsku i po żydowsku . W księgach wieczystych jest podobnie ,szukałem tak w Busku Zdroju ,ale pani urzędniczka pytała mnie jakie to były Dobra i czyje , nic takiego nie wiedziałem i nic ciekawego nie znalazłem tam . Tak samo było w Opatowie , są przypadkowo księgi ze wsi Jadowniki w której mieszkali też moi pradziadkowie , ale mam podać jej nr bo nie ma czasu na szukanie i tez nic z tego nie wyszło . Zanim się coś chce od urzędu czy parafii to trzeba poczytać historie o danej miejscowości lub nazwisku w necie , wtedy wie się co szukać i nie dać się wyrzucić za drzwi z niczym , tak to określę brzydko ; pozdrawiam- Julian
Wydaje mi się, że notariusze zwykle działali przy sądach (pokoju lub grodzkich), a rejon ich działalności pokrywał się z terenem okręgu danego sądu. Jednakże mogli być również tacy, którzy mieli upoważnienie do działania w więcej niż jednym okregu. Czytałem np. o notariuszach wojewódzkich ( wciąż chodzi mi o okres zaborów).
Duży zbiór akt pozostałych po notariuszach przechowuje AP w Radomiu. Załączam link do bazy SEZAM:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... riusz&f=50
I jeszcze jeden odnośnik do bazy IZA: notariusze z Ostrowca:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.ph ... ch2=szukaj
Pozdrawiam
Piotr
Duży zbiór akt pozostałych po notariuszach przechowuje AP w Radomiu. Załączam link do bazy SEZAM:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... riusz&f=50
I jeszcze jeden odnośnik do bazy IZA: notariusze z Ostrowca:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.ph ... ch2=szukaj
Pozdrawiam
Piotr
Mam nazwę wsi, rok i imię z nazwiskiem prapradziadka. Powinna to być zatem bułka z masłem.
Dzięki Julian.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Co do notariatu opatowskiego, to w 1939 starostwo zostało zbombardowane i spaliły się akta tam przechowywane. Notariat jest w AP Sandomierz dopiero od 1933 roku - ale lepsze to niż nic. Co do hipoteki, to księgi są w sądzie w Opatowie - ale jakie i z jakich lat nie jestem w stanie powiedzieć. Na pewno jest księga wsi Gierczyce, która sięga roku 1858, a prawdopodobnie i wcześniej. Jest to księga wieczysta nr 97 (informacje z książki o szkolnictwie w tejże wsi). Także jest prawdopodobieństwo, iż są i inne księgi.
Pozdrawiam,
Wiktor
Pozdrawiam,
Wiktor
Gdzie szukać informacji o kupnie gospodarstwa
Witam,
mój pradziadek zakupił gospodarstwo w 1920 roku we wsi Jacewo.
Chciałbym dotrzeć do aktu notarialnego lub innego dokumentu związanego z tą transakcją ale nie wiem gdzie szukać, tzn. w jakich urzędach i o jakie konkretnie dokumenty mam pytać.
Wiem, że było to w 1920 roku i dotyczyło gospodarstwa we wsi Jacewo pod Inowrocławiem.
Radek
mój pradziadek zakupił gospodarstwo w 1920 roku we wsi Jacewo.
Chciałbym dotrzeć do aktu notarialnego lub innego dokumentu związanego z tą transakcją ale nie wiem gdzie szukać, tzn. w jakich urzędach i o jakie konkretnie dokumenty mam pytać.
Wiem, że było to w 1920 roku i dotyczyło gospodarstwa we wsi Jacewo pod Inowrocławiem.
Radek
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
Gdzie szukać informacji o kupnie gospodarstwa
Podaj mi dane dziadka - spróbuję Ci pomóc. Pisz na e-mail adabkowska@op.pl
Alina Dąbkowska
Alina Dąbkowska