"Zmiana " Polskich Nazwisk w Ameryce ; A - L

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
wskruszewicz

Sympatyk

Post autor: wskruszewicz »

Witam
błędy popełniane przy odczytywaniu nazwisk z oryginalnych spisów emigrantów są częstą przyczyną trudności w uzyskaniu danych z Ellis Island.
np.Kotkiewicz zapisano jako Kolkicwrz.Dla Polaka patrzącego w oryginał spisu sprawa ta nie budzi wątpliwości, bo pismo jest bardzo wyraźne.
Nazwę miejscowości Sokołowo zapisano jako Sokoloist.I bądź tu mądry.Mnie ustalenie tego zajęło 4 lata.Ale takie są uroki poszukiwań.
Pozdrawiam
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Tutaj nie chodzi o błędy ale o używane programy OCR do odczytywania pisma ręcznego .Te programy są powszechnie stosowane zarówno przez Ellis Island ale jeszcze częściej przez Mormonów .
Do tego się trzeba przyzwyczaić .Nawet te oparte o sieci neuronowe mają wielkie trudności z lokacją polskich czcionek a już szczególnie polskich " ogonków " .
Proszę pamiętać ,że " ogonki " mają tylko 3 Kraje w Europie i OCR-y mają z tym wielkie problemy .

Programy stosowane przez amerykanów były projektowane głównie dla potrzeb Poczty ---ale amerykańskiej .

Ja rozumiem ,że odróżnienie " ogonka" od kleksa czy skazy papieru jest niewykonalna .

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wskruszewicz

Sympatyk

Post autor: wskruszewicz »

Tak, nie chodzi o błędy tylko o programy używane bezsensownie do odczytywania polskich nazwisk i nazw miejscowości. Na cóż przydają się informacje, które całkowicie wypaczają sens oryginalnego zapisu?
Zresztą amerykanie słyną z dość swobodnego podchodzenia do tych spraw.
Znam przykład nazwiska Moczulak, które przekształcono na Moculak a następnie na Moculski.Po 110 latach dzięki moim poszukiwaniom rodzina w USA dowiedziała się jak brzmi ich prawdziwe nazwisko.Ale kilka pokoleń ma zupełnie inne nazwiska.
Pozdrawiam
Wł.Skruszewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”