Długosiodło - osadnictwo holenderskie

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Długosiodło - osadnictwo holenderskie

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

W oparciu o artykuł w Związku Kurpiów Polskich zaczęłam poszukiwania moich przodków - jak się potwierdziło osadników holenderskich /wcześniej najemnych żołnierzy/,na temat osadnictwa w okolicach Sochaczewa jest trochę informacji,ale moi osiedlili się koło Długosiodła - wieś Chorchosy /od nazwiska Chorchos/,pierwsze metryki jakimi dysponuję to 1690 rok,ale zakładam,że byli tam wcześniej.
Gdzie szukać dokumentów,śladów tych pierwszych /prawdopodobnie otrzymali kawał lasu do wykarczowania od biskupów płockich i tam zamieszkali/,kiedy powstała wieś ?
Będę wdzięczna za wszystkie wskazówki.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Witaj, Bogumiło.
Czytałam wczoraj Twój wątek na sąsiednim forum. Trochę przeglądałam strony internetowe, by znaleźć nazwiska podobne do Chorchos.
Trzeba wiedzieć, że niderlandzkie h, g, gh my Polacy czytamy jako h. W ich języku są to różne brzmienia. Ale nie będę pisać na temat techniki wymowy, bo nie o to pytasz.
Wracając do tematu.
Podobnie brzmiące nazwiska to: Hoogers [wym: hohers] i Gorges [wym: horhes]. Jeśli wpiszesz w wyszukiwarkę te nazwiska, to okaże się, że można znaleźć wiele osób o tych nazwiskach.
Zwróć uwagę, że na przestrzeni wieków różnie zapisywano nazwiska, dokonywano ich modyfikacji. Jeśli nazwisko Chorchos wywodzi się z Holandii, to może będzie to już jakiś ślad?
Życzę powodzenia w poszukiwaniach.

Pozdrawiam serdecznie,
Basia :)
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Basiu - jeśli czytałaś mój wątek na innym forum to już wiesz,że od czasu postu na Genealogach moja wiedza w tym temacie bardzo się poszerzyła.Podpowiedzi innych forumowiczów utwierdziły mnie w tym,że szukałam prawidłowo choć na razie bez efektów.
Bardzo Ci dziękuję za nowy pomysł z pisownią w jęz.niderlandzkim - spróbuję iść w tym kierunku.
Zaczynam od początku...
Pozdrawiam.
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
basiaps

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: basiaps »

Tak, widzę jakie masz wsparcie w poszukiwaniach i jakie efekty pracy. Jestem pełna podziwu.

Powodzenia w dalszych odkryciach.

Widziałam na pewnej holenderskiej stronie dane osób o podanych przeze mnie nazwiskach, urodzonych nawet w XIV, XV wieku. To tak na marginesie. :)

Pozdrawiam serdecznie,
Basia.
Awatar użytkownika
genealog1981

Sympatyk

Post autor: genealog1981 »

witam,

Ja mieszkam w Holandii, moze moge pomoc w czyms?

pozdrawiam,

Sandro
Sandro Barblan
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Sandro - podałam szczegóły na pw
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Witam!
Sprawy osadnictwa na tych terenach wspominał w swoim wykładzie wybitny polski historyk i obywatel honorowy Długosiodła prof. Henryk Samsonowicz (min. podawał pochodzenie niemieckie nazwy wsi Blochy i Chorchosy). Krótka notka o tym odczycie zamieszczono w internetowym wydaniu "Nowego Wyszkowiaka" pt. 'Długosiodło- śladami historii':
http://www.nowywyszkowiak.pl/144/1337/d ... torii.html
Radzę dotrzeć do pełnej treści tego odczytu.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Jerzy - napisałam do "Nowego Wyszkowiaka" ale nie odpowiedzieli.
Rozmawiałam też osobiście Z P.Grzybem Prezesem Związku Kurpiów,ale nie potrafił mi pomóc.
Gdzie mogę znaleźć cały wykład ?
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Sandro - dziękuję
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam Bogumiło!
Najlepiej skontaktować się bezpośrednio z profesorem za pośrednictwem Akademii Humanistycznej im Aleksandra Gieysztora w Pułtusku (tam do niedawna pracował w wydziale historycznym). Niżej link do adresów kontaktowych:
http://www.wh.wsh.edu.pl/palio/html.run ... 1539551518
Z pewnością pomoże....
Można też prześledzić jego publikacje.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Dziękuję Jerzy.W poniedziałek spróbuję skontaktować się z Uczelnią.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Mały przyczynek do nazwy wsi Chorchosy:

W publikacji "Nazwy miejscowe Polski" t. II na str. 71 podano kolejne zmiany nazwy wsi Chorchosy: Chorchoszki, Chorchaszki, Chorchosy od 1921r.
Wg tej notki, nazwa pochodzi od nazwy osobowej odapelytywnej Chorchoszek (od podstawy chor- chory, chorzeć ?). Myślę, że był to zasadźca wsi i sołtys dziedziczny. Patrz link:

http://books.google.pl/books?id=1xVpAAA ... CCkQ6AEwAA

Etymologia nazwy osobowej (Chorchoszek, Chorchos) jednak budzi wątpliwości w świetle wersji zapisów tej nazwy osobowej podanych w poniższej publikacji (Corcos, Corchos, Chorchos):
http://books.google.pl/books?id=uUDZAAA ... CC4Q6AEwAQ
Warto zasięgnąć opinii specjalistów w dziedzinie antroponimii (Ewa Szczodruch).
P.S.
Myślę, że znasz stronę pt "Katalog zabytków osadnictwa holenderskiego w Polsce"
http://holland.org.pl/index.htm
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Dziękuję Jerzy za Twoją dociekliwość .
Znam wszystko co mi podałeś.
Ewa też podała mi znaczenie nazwiska od niemieckiego Horch czyli słyszeć,podsłuchiwać.
W Katalogu P.Szałygin opisał osadnictwo w okolicach Sochaczewa a w okolicach Długosiodła nie wspomniał.
W metrykach z 1694r. nazwisko brzmi Chorchosek,albo Chorchoszek - tak samo miejscowość Chorchoszki,albo Chorchoski.
Metryk wcześniejszych nie mam.
Generalnie chodzi mi o ustalenie daty powstania tej wsi co wg mnie byłoby jednoznaczne z przyjazdem moich przodków do Polski.
Bardzo chciałabym skontaktować się z Prof.Samsonowiczem - ponieważ to jego wykład skierował moje poszukiwania w kierunku Długosiodła i Niderlandów.
Jutro zaczynam działanie.
:oops:
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Witam!
Moja dociekliwość pośrednio wynika z osobistego zainteresowania osadnictwem menonitów w Polsce - moja rodzina była skoligacona z potomkami takich osadników. Dlatego zaciekawił mnie ten problem i liczę, że przy okazji Twoich poszukiwań wzbogacę też moją wiedzę.
Życzę powodzenia.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Jerzy - sądzę,że Twoja wiedza jest na tym etapie bardzo zbliżona do mojej,albo ją przewyższa.
Moje najnowsze odkrycia;
w poniedziałek telefon do "Nowego Wyszkowiaka" z prośbą o kontakt z prof.Samsonowiczem,miły Pan Redaktor odesłał mnie do Biblioteki w Wyszkowie,do pasjonata wiedzy o interesujących mnie terenach.
Rozmowa była długa i jej owocem - wiadomość o artykule Prof.Samsonowicza w Polityce nr 30 z 20 lipca 2011 Moja ojcowizna.
Dotarłam,wydrukowałam ,przeczytałam i .... wg Prof.Chorchosy są niemieckimi osadnikami,nazwisko pochodzi od Kurhause czyli chata pokryta trzciną /czy jakoś tak/.Ojcowizna Profesora to też dokładnie te same miejscowości co moje ; Blochy,Przetycz.Znamiączki,Długosiodło.
Wg prof.Rymuta nazwisko pochodzi od Horch z niem.słyszeć, podsłuchiwać.
Znalazłam miasto w Niemczech Horch i producentów znanej marki samochodów /od nazwiska/.
I co z tym fantem zrobić - teoria o niderlandzkich korzeniach chyba upadnie,będę szukać w Niemczech.
Nadal interesuje mnie data powstania wsi. :?:
Pozdrawiam.
Bogumiła.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”