Kawa - Poszukuję przodków
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
piotr_kawa
Kawa - Poszukuję przodków
Poszukuję przodków mojej rodziny Kawa.
Mój przpradziadek Stanisław Kawa pochodził spod Brzeska.
Zginął w 1920 roku podczas I Wojny Światowej.
Poszukuję wiadomości o jego rodzeństwie i rodzicach. Oraz o losach tej rodziny.
Stanisław (pierwszy) miał żonę Annę i syna Stanisława, który mieszkał w Krakowie (żona: Zofia, dzieci: Edward, Emilia, Janina, Tadeusz).
Będę wdzięczny za wszelkie informacje o tej rodzinie!
Pozdrawiam przy okazji wszystkich Kawów i osoby spokrewnione z nimi!
Piotr Kawa z Koszalina
(kontakt e-mailowy: piotrkawa@poczta.fm)
Mój przpradziadek Stanisław Kawa pochodził spod Brzeska.
Zginął w 1920 roku podczas I Wojny Światowej.
Poszukuję wiadomości o jego rodzeństwie i rodzicach. Oraz o losach tej rodziny.
Stanisław (pierwszy) miał żonę Annę i syna Stanisława, który mieszkał w Krakowie (żona: Zofia, dzieci: Edward, Emilia, Janina, Tadeusz).
Będę wdzięczny za wszelkie informacje o tej rodzinie!
Pozdrawiam przy okazji wszystkich Kawów i osoby spokrewnione z nimi!
Piotr Kawa z Koszalina
(kontakt e-mailowy: piotrkawa@poczta.fm)
-
mmaziarski

Poszukuję przodków rodziny Kawa
Mam dobrą wiadomość z Jasła
Stanisław Kawa syn Walentego ur.Tarnów w 1865 ślub1893 z Emilia córką Feliksa Podstoli ur.1870 w Tarnów
Pozdrawiam
Mieczysław
Stanisław Kawa syn Walentego ur.Tarnów w 1865 ślub1893 z Emilia córką Feliksa Podstoli ur.1870 w Tarnów
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
-
mmaziarski

Poszukuję przodków rodziny Kawa
Jeszcze jedna informacja.W Jaśle w 1802 roku urodził się Bartłomiej Kawa syn Wawrzyńca k katarzyny Ostaleckiej.Niestety zmarł tuż po urodzeniu.
Mieczysław
Mieczysław
MMaziarski
-
piotr_kawa
-
piotr_kawa
-
piotr_kawa
-
mmaziarski

-
piotr_kawa
-
mmaziarski

-
mmaziarski

do Ryszarda
Pankiewiczów i Pankowiczów jest w naszej parafii cała masa od 1784 .Nie wiem czy czytałeś artykuł o Pankiewiczach napisany w Gdańsku i w nim stwierdzenie ,że Pankiewicze przywędrowali w nasze strony po powstaniu nie pamiętam listopadowym czy styczniowym.Jedno przeczy drugiemu.Co ty o tym sądzisz?
Mieczysław
Pankiewiczów i Pankowiczów jest w naszej parafii cała masa od 1784 .Nie wiem czy czytałeś artykuł o Pankiewiczach napisany w Gdańsku i w nim stwierdzenie ,że Pankiewicze przywędrowali w nasze strony po powstaniu nie pamiętam listopadowym czy styczniowym.Jedno przeczy drugiemu.Co ty o tym sądzisz?
Mieczysław
MMaziarski
- MalgorzataKurek

mmaziarski pisze:do Ryszarda
Mieczysław
znam te opowiesci, ale mam podobne watpliwosci. Z opowiesci powtarzanych w kregach rodzin debowieckich (nie tylko Pankiewiczow, ale takze np. Zytkiewiczow) od kilku pokolen pojawia sie znacznie czesciej watek uczestnikow konfederacji barskiej, ktorzy po klesce osiadli w Debowcu. W kazdym badz razie Pankiewicze (wczesniej jako Pankowicze) wystepuja w debowieckich ksiegach parafialnych od samego poczatku, tzn. od 1736 (Marianna i Lukasz (moj pra... dziadek) jako dzieci Michala Pankiewicza. Starszych ksiag metrykalnych z Debowca nie znam. Pod koniec 18 wieku forme Pankowicz wypoiera stopniowo forma Pankiewicz na oznaczenie tych samych osob. Jeszcze starsze sa zapisy w ksiegach sadowych Debowca z pocz. 17 wieku (m.in. wspomniany Michal) gdzie wystepuje jedynie forma Pankowicz (i Pankowic). Wedlug opowiadan mojego dziadka debowieccy Pankiewicze przybyli z KOlaczyc, gdzie najst. bodajze wzmianka o Pankowiczach pochodzi z pocz. lat 20-tych 17 wieku. Wedlug starej rodzinnej tradycji Pankiewicze na Podkarpacie przybyli wiele pokolen wczesniej z ok. Bielska Podlaskiego. Do podobnej po czesci tradycji podlaskiej odwoluje sie we wspomnianym artykule Tomasz Pankiewicz (sam podobnie jak znany malarz Jozef Pankiewicz) pochodzacy z Bobrowej na Podlasiu). Byc moze rpozstrzygniecie stanowi tutaj dwojaka forma nazwsika, znana zreszta m.in. metryce litewskiej (w czesci zrabowanej w czasie II wojny przez Rosjan i niedostepnej dla badaczy), gdzie z pocz. lat 40-tych 16 wieku jest mowa o Pankiewiczach jako bojarach ruskich i Pankowiczach jako szlachcie podlaskiej (z kolei wywodzacej sie od litewskich Ginwidow - tak m.in.ks. Kojjlalowicz). Wiele tutaj pytan i niejasnosci
pozdrawiam Ryszard
info@pomoerium.eu
do Mieczyslawa,
w nawiazaniu do mojego emaila z 27.4. krotkie pytanie, a mianowicie z jakiego okresu pochodza najstarsze wzmianki o Pankiewiczach (i Pankowiczach) w koscielnych archiwach w okolicach Jasla. W znanych mi ksiegach metrykalnych Debowca wystepuja one od samego ich poczatku, tzn. od 1736, zas w debowieckich ksiegach sadowych przechowywanych w WAP pierwsza wzmianka o Michale Pankowiczu (pozniej Pankiewiczu) pojawia sie juz w r 1709. Poniewaz za trzy tygodnie przyjade do Debowca i chetnie przyjrzalbym sie pod tym katem archiwom parafialnym, a czasu jak zwykle zbyt malo, bylbym zobowiazany za wszelka wskazowke i pomoc
pozdrawiam
Ryszard
w nawiazaniu do mojego emaila z 27.4. krotkie pytanie, a mianowicie z jakiego okresu pochodza najstarsze wzmianki o Pankiewiczach (i Pankowiczach) w koscielnych archiwach w okolicach Jasla. W znanych mi ksiegach metrykalnych Debowca wystepuja one od samego ich poczatku, tzn. od 1736, zas w debowieckich ksiegach sadowych przechowywanych w WAP pierwsza wzmianka o Michale Pankowiczu (pozniej Pankiewiczu) pojawia sie juz w r 1709. Poniewaz za trzy tygodnie przyjade do Debowca i chetnie przyjrzalbym sie pod tym katem archiwom parafialnym, a czasu jak zwykle zbyt malo, bylbym zobowiazany za wszelka wskazowke i pomoc
pozdrawiam
Ryszard