Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie (koment

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

wolenski_pipis

Sympatyk

Post autor: wolenski_pipis »

I w tym jest całe sedno Panie Julianie, gdyby opracowania, zwłaszcza dotyczące regionu czy powiatu, znajdowały nabywców, to taklich opracowań, z roku na rok byłoby wiecej, a w nich informacje które interesują wiele osób. A tak, to mamy co mamy, czyli niewiele.
II tom Herbarza, to jak do tej pory odległa przyszłość. Jest spore zainteresowanie, ale kupujących mniej.

Pozdrawiam - Marek Woliński
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , z tego co tu piszemy wyszła dzięki gen. Witoldowi piękna reklama pańskiej książki Panie Marku , to w całości ( ten temat ) mogą czytać na gogle w Wikipedii i może pomoże to w rozpowszechnieniu i sprzedaży książek , bo bez hasła na wejście ktoś może poczytać wiadomości z genetyki ; pozdrawiam - Julian
Łoza_Marek

Sympatyk

Post autor: Łoza_Marek »

Panie Marku,
Zastanawiałem się nad tym co Pan napisał o zainteresowaniu Herbarzem i sprzedaży , nasunęły mi się pewne spostrzeżenia. Obserwując portale genealogiczne takie jak Genealodzy i Forgen zauważyłem że aktywnych przedstawicieli rodzin podlaskich nie jest na nich aż tak dużo jest to kilka lub kilkanaście osób związanych korzeniami z tym terenem a często mieszkających w innych regionach kraju .Przy zestawieni z setkami a może tysiącami rodzin noszących nazwiska które występują w Herbarzu a zamieszkujących te tereny to naprawdę niewiele. Aby nie zaprzepaścić wielkiego wysiłku włożonego w powstanie Herbarza i umożliwić tym samym wydanie kolejnych tomów należałoby dotrzeć do tych ludzi może w inny sposób. Wiem że instytucje takie jak AP w Siedlcach czy Łukowie także Muzeum Regionalne w Siedlcach popierają inicjatywy popularyzujące wiedzę o historii regionu i jego mieszkańcach. Może skuteczną okazałaby się promocja oparta o pomoc tych instytucji. Wiem że takie inicjatywy były podejmowane w przeszłości, odbywały się prelekcje , konferencje naukowe sympozja. Literatura dotycząca historii regionu sprzedawana jest w tych instytucjach.
To kilka uwag i spostrzeżeń nie wiem czy przydatnych?
Pozdrawiam - Marek Łoza
wolenski_pipis

Sympatyk

Rzecz w tym, że informowałem na początku kwietnia wszelkie urzędy, placówki itp., z terenu ziemi łukowskiej, i nic, do dziś miałem jeden telefon z placówki kulturalnej. Oczywiście czekam na ciąg dalszy. Ale damy radę, nie ma co narzekać.

Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

Marek.
Ale specyficznych ten tekst: rodzina ta przybyła w połowie XVII wieku, pierwszym odnotowanym na tym terenie był N. Podsędowski, dziedzic dóbr Przewłoka koło Parczewa, posiadający na tych dobrach 2 poddanych.
Gdzie znalazles ten informacji???

Zenek Podsedkowski
wolenski_pipis

Sympatyk

Witaj Zenku. Rejestr pogłównego woj. lubbelskiego z 1676 r., widnieje jako załacznik do "Źródeł dziejowych tom XV Małopolska" str. 37. Twoje nazwisko znajdziesz też w pracy Źródła dziejowe tom XVI Mazowsze, str. 186. Książki te odszukaszsz na stronach Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej.

Zenek

Sympatyk

Post autor: Zenek »

Witaj Marek.
Czytalem zrodla Malopolska. Dlaczego Krasnystaw nie istnieje jak parochi? Czy wiesz gdzie moge znalesc ksiegi metrykalne z czasach 1650-1700 dot Przewolka?
Zenek
wolenski_pipis

Sympatyk

W XVI wieku Krasnystaw leżał w woj. chełmskim, czyli na Rusi Czerwonej. Dopiero później włączony został do woj. lubelskiego, czyli Małopolski. Jeśli chodzi o Przewłokę, to napisz do Archiwum Państwowego w Lublinie. Powinni coś mieć, a przynajmniej Cię pokierują.

Grot_Witold

Sympatyk

Post autor: Grot_Witold »

Witam. Czy w swoich badaniach natrafil Pan na Grotów herbu Rawicz z Kochan w powiecie siedleckim?
Pozdrawiam
Witek
monika_szaniawska

Sympatyk

Post autor: monika_szaniawska »

Witam,
Czy w swoich badaniach natknąl się Pan na Aleksandra Szaniawskiego ur.1861 r. w Aleksandrowie k/Łukowa ? posiadal 4 synów Wiktora, Stanisława, Teodora, Wacława ?
Pozdrawiam
Monika Szaniawska
wolenski_pipis

Sympatyk

Dzień dobry.

O Grotach jest mała wzmianka w moim herbarzu. Natomiast jeśli chodzi o Aleksandra Szaniawskiego, to jest problem, gdyż te imię było w rodzinie Szaniawskich bardzo popularne, i w tym samym czasie występuje z nim kilka osób. Np. w 1882 r. urodził się Stefan Junosza Szaniawski, późniejszy pułkownik W.P., który był synem Aleksandra. Kilku Aleksandrów Szaniawskich było w drugiej połowie XIX wieku urzędnikami na Mazowszu i Lubelszczyźnie.

DorotaK

Sympatyk
Mistrz

Post autor: DorotaK »

Witam,
A ja poproszę o informacje czy w herbarzu występuje nazwisko Kryński a w szczególności - Jan urodzony w Lipinach par. Adamów ok 1781, Krzysztof jego ojciec, Adam urodzony w Łukowie 1844 oraz Wawrzyniec jego ojciec.

Pozdrawiam
Dorota
wolenski_pipis

Sympatyk

Dzień dobry.
O Kryńskich jest sporo informacji (wiecej będzie w tomie drugim). Wymieniony jest Adam Antoni Kryński, ur. w 1844 r. w Łukowie, profesor Uniwersytetów we Lwowie i Warszawie. Nie jest on jednak powiązany z pozostałymi wymienionymi przez Panią Kryńskimi.

taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam panie marku.czy jest nazwisko prażmowski.pozdrawiam tadeusz
wolenski_pipis

Sympatyk

Dobry wieczór.
O Prażmowskich herbu Belina, piszę w tomie II Herbarza. Występowali w parafii Trzebieszów i Suchożebry. Wywodzą sie oni z
z Prażmowa, w ziemi warszawskiej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”