Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Maria_Klimas

Sympatyk

Re: Wykaz osób z akt parafialnych diecezji łuckiej Ks. Żurka

Post autor: Maria_Klimas »

bundzia pisze:Czy ma Pani w swoich zasobach może wzmiankę o moje prababci Annie Mitrofanow? Była żoną Konstantego Jarzemskiego. Zamieszkali w Rożyszczu ok. 1917 r. Umarła w Rożyszczu koło Łucka około 1934-36 r. Tam też w 1919 r. urodziła się ich córka Walentyna, moja babcia. Będę wdzięczna za informacje Anna Gomulska
Pani Aniu!
Nie znalazłam Anny Mitrofanow,ani takiego nazwiska.Konstantego Jarzymskiego też brak. Może to jest pani rodzina.

Potapski Stanisław(1918/23) i Maria Seńkiewicz r.Józef i Franciszka z Jażemskich. Równe.

Maria.
Ostatnio zmieniony pn 22 sie 2011, 15:25 przez Maria_Klimas, łącznie zmieniany 1 raz.
Maria_Klimas

Sympatyk

mwpch pisze:Byłbym wdzięczny za informację, czy w ww opracowaniu występuje nazwisko Michlewski. To wystarczająco rzadkie nazwisko, więc interesują mnie wszystkie osoby, ale konkretnie podałbym Wincentego i Julię z Dadosów, miejscowości Luboml i Chworostów (ta druga to parafia Maciejów), czas do 1917-18 (wówczas zmarli).
Marek Chamerski.
.

Panioe Marku!

Michlewski nie występuje to nazwisko.Dados jest.

Dadas Edward s.Pawlai Julii z Kruków(2.04.1940/31)i Janina Szostak c.Jana i Wikrorii z Politów. Kalinówka/

Dadasz Julian kawaler s.Franciszka i Marianny z Miazgów ur.1.12.1909(N94) i Szostakiewicz Zofia panna c.Adama i Stanisławy z Bińków ur.23.05.1917 ochrzczona w Maciejowie,oboje z Smidynia zw.małżeński 3.07.1938 Maciejów(N6) zapowiedzi 9/1938.

Dados Julian kawaler s.Franciszka i Marianny z Miazgów ur.1.12.1909.(N94) i Krzykowska Anna panna c.Stanisława i Anieli z Pieczonków z Maciejowa ur.12.07.1919. w kol.Duliby ochrzczona Turztska.zerwaki zaręczyny 8/1937.

Dadasz Teodora c.Juliana ur.1.o1.1939 Smidyń Sroczy ochrz.15.01.1939/3 zmarła 19.04.1941 Smidtń Sroczy ,przeziębienie 3/1941.

Dadasz Waleria c.Juliana ur.26.09.1940 Smidyń ochrz.20.10.1940 Maciejów 22/1940.

Dados Józef+ Maria Zaręba dz;Roman 1910/3. Nabrzuska.

Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

Panie Metku!

Jechalski Gustaw (1899/42) i Tekla Grzegorzewska r.Julian i Karolina Pecel. Łuck.
Księżopolski Marek (1888/10)i Antonina Jóżwiak r Piort i Aniela Grzegorzewska. Niewiarków.
Księżopolski Wladysław wdowiec lat 25(1887/1) i Elżbieta Krzywińska r.Piotr i Aniela Grzegorzewska. Niewiarków.
Księżopolski Władysław (1881/27) i Beninga Pawłowska r Piotr i Aniela Grzegorzewska. Niewiarków.
Jeżeli to jest pana rodzina to są jeszcze ich dzieci.
Piegutowski Ludwik Teodor (1914/28) i Helena Pożarko r.Ferdynand i Józefa Grzegorzewska..Równe.
Ptaszkopwski Łukasz (1891/2) i Maria Fryderyka Antonina Grzegorzewska r Leon i Dorota z Boreckich. Aleksandria.
Ogrodowicz Tomasz lat 32 (1910/56) iAnna z Zimowych Kłosowska Hołowczyc lat 37 wdowa r. Karol i Agnieszka z Grzegorzewskich. Łokacze.
Marczyński Jan ,grekokatolik s.Eliasza i Anastazji Grzegorzewskiej ur.1847 ochrz.w kościele Unickim w Uhorze gub. lubelskiej,nawrócony 1906/59/5 Łuck.

Maria.
Maria_Klimas

Sympatyk

Maria_Klimas pisze:
mwpch pisze:Byłbym wdzięczny za informację, czy w ww opracowaniu występuje nazwisko Michlewski. To wystarczająco rzadkie nazwisko, więc interesują mnie wszystkie osoby, ale konkretnie podałbym Wincentego i Julię z Dadosów, miejscowości Luboml i Chworostów (ta druga to parafia Maciejów), czas do 1917-18 (wówczas zmarli).
Marek Chamerski.
.

Panioe Marku!

Michlewski nie występuje to nazwisko.Dados jest.

Dadas Edward s.Pawlai Julii z Kruków(2.04.1940/31)i Janina Szostak c.Jana i Wikrorii z Politów. Kalinówka/

Dadasz Julian kawaler s.Franciszka i Marianny z Miazgów ur.1.12.1909(N94) i Szostakiewicz Zofia panna c.Adama i Stanisławy z Bińków ur.23.05.1917 ochrzczona w Maciejowie,oboje z Smidynia zw.małżeński 3.07.1938 Maciejów(N6) zapowiedzi 9/1938.

Dados Julian kawaler s.Franciszka i Marianny z Miazgów ur.1.12.1909.(N94) i Krzykowska Anna panna c.Stanisława i Anieli z Pieczonków z Maciejowa ur.12.07.1919. w kol.Duliby ochrzczona Turzyska.zerwaki zaręczyny 8/1937.

Dadasz Teodora c.Juliana ur.1.o1.1939 Smidyń Sroczy ochrz.15.01.1939/3 zmarła 19.04.1941 Smidyń Sroczy ,przeziębienie 3/1941.

Dadasz Waleria c.Juliana ur.26.09.1940 Smidyń ochrz.20.10.1940 Maciejów 22/1940.

Dados Józef+ Maria Zaręba dz;Roman 1910/3. Nabrzuska.

Maria.
jacek_s
Kontakt:

Post autor: jacek_s »

Maria_Klimas pisze:
jacek_s pisze:Witam. Proszę o sprawdzenie osób : Krzyżanowska Helena i Jan Dąbrowski, jest to małżeństwo, prawdopodobnie z okolic Łucka. Będę wdzięczny za każdą informację o tych osobach.
Z poważaniem - Jacek
Panie Jacku!
W wykazach nie znalazłam takiego małżeństwa.
wParafii Torczyn
Dąbrowski -Mulniczuk Jan s.Antoniego ur.4.06.1905r.i Krzysztofowicz Helena c.Konstantego ur.28.06.1898r.egz.przedślubny.
Nazwisko Krzyżanowski występuje oile to Pana interesuje to wypiszę.
Maria.
Bardzo dziękuję
Pozdrawiam
Jacek
Maria_Klimas

Sympatyk

Marcin16091995 pisze:Witam!
Znalazłem takie coś :
1) Skorowidz ślubów i chrztów XIX XX wiek. Jest to katedra Łucka, więc powinien tam być ślub niejakich Witolda Sadzewicz i Salwiny Dąbrowskiej w przedziale 1915-1926. Powinien tam być również odnotowany chrzest Salwiny Dąbrowskiej urodzonej na przełomie XIX/XX wieku . Pani znalazła ostatnim razem urodzenie Sylwii Dąbrowskiej w miejscowości Łokacze - również obwód wołyński.
Jej mąż urodził się w Torczynie, więc te trzy miasta (Łuck, Łokacze i Torczyn) są blisko siebie. Wiem, że teraz jest wszystko możliwe, ale widocznie tak jest w metrykach, bo moja babcia na dowodzie miała wpisane Salwina : Obrazek
Może po prostu ksiądz źle usłyszał ,ale bez obejrzenia aktu nic nie jestem w stanie zrobić.
Szansa na zdobycie aktu jest bliska zeru, więc nikłe szanse..
Najbardziej zależy mi jednak na rodzicach Salwiny. Jej rodzice to jedyni nieznani mi prapradziadkowie ...
2) Łuck (katedra) UM 1936- 1938; Z 1907- 1937; N 1905- 1943
Być może w księdze zmarłych jest mój pradziadek Witold - syn Jana i Stefanii Suchodolskiej . Wiem o nim tylko , że był policjantem ..
3) Luck (wojskowa) UM 1926- 1939 - ewentualnie tutaj też może być zgon.

Z góry dziękuję i pozdrawiam.
Panie Marcinie !
Wykazy osób z akt parafialnych...Ks Żurka to nie są kompletne akta i braki są tu bardzo duże.Sadzewiczów wypisałam wszystkich jacy występują w wszystkich 6-ciu tomach.Męższczyznę jest łatwo poszukać bo każda parafia jest zapisana alfabetycznie i można szybko poszukać ,trudniej szukać kobiet jeżeli niezna się jej męża.Każdy akt trzeba czytać osobno.Dąbrowskich tak trochę dopasowałam do lat i do imienia więc proszę nie sugerować się tą wiadomością.Akta przepisuję ta jak są zapisane w wykazach.
Ja swoich przodków szukałam inaczej.Pisałam do Urzędu Stanu cywilnego w Łodzi.URZĄD STANU CYWILNEGO ŁÓDZ ŚRUDMIEŚCIE.ul nie pamiętam bo było to w 1996r.Dlaczego do Łodzi bo tak mnie poinformowano że dane repatriantów z pow.Łuka tam się znajdują.Otrzymałam odpis skrócony aktu małżeństwa moich dziadków z zapisem imion pradziadków i nazwiskiem panieńskim prababć i to była duża pomoc.Prosiłam też o skró
cony odpis aktów urodzenia moich dziadkow.Proszę o dowiedzenie się czy w Łodzi są jeszcze akta osób wysiedlonych z Kresów.Wtedy można szukać dalej.

Maria.
105mak

Sympatyk

Post autor: 105mak »

Pani Mario bardzo dziękuje za odszukanie Oliwia pozdrawiam.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Mam pytanie czy są tam parafie Berzedów, Dederkały, Dąbrowica, Żytomierz. Szukam wszystkich możliwych Ejsmontów, różnie pisanych.

Pozdrawiam serdecznie.
Zambrzycka_Jadwiga

Sympatyk

Post autor: Zambrzycka_Jadwiga »

Pani Mario.
Bardzo dziękuję za jeszcze jedną informację o Telejkach.
Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Jadwiga z Zambrzyckich
Maria_Klimas

Sympatyk

Ludwik_Olczyk pisze:Mam pytanie czy są tam parafie Berzedów, Dederkały, Dąbrowica, Żytomierz. Szukam wszystkich możliwych Ejsmontów, różnie pisanych.

Pozdrawiam serdecznie.
Panie Ludwiku!
Wymienione parafie nie występuja ,przypuszczam że są one w Diecezjii Żytomierskiej.Nazwisko Ejsmont w Diecezji Łuckiej jest . Jeżeli jest Pan zainteresowany to sprawdzę.
Maria.
sowak16

Sympatyk

Post autor: sowak16 »

Pani Mario poszukuję danych na tema rodzin Rakowski i Chodorowski z całego powiatu Kostopol wiem że sa braki w Tomach.
prosiłbym o pomoc ewentualnie lub na meila
Wiem że że to bedzie spora praca.
Krzysztof Sowa
Maria_Klimas

Sympatyk

Panie Krzysztofie sprawdzę najpierw w z meskiej strony bo to jest alfabetycznie,na żeńską częścią rodu trzeba będzie poczekać boto trwa i staram się skompletować kilka nazwisk żeby wykorzystać czas ipomódz za jednym zamachem dla kilka osób.Często sama odnosz też korzyści bo coś nowego o swoim rodzie dowiem się .Pozdrawiam Maria.
sowak16

Sympatyk

Post autor: sowak16 »

Pani Mario dziękuję a pochodzę w lini mieszanej Rakowskich z Maszczy (lub okolicznej) i Chodorowskich z Maszczy ze strony Babci.
Będę czekał na Pani dane.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Maria_Klimas pisze:
Ludwik_Olczyk pisze:Mam pytanie czy są tam parafie Berzedów, Dederkały, Dąbrowica, Żytomierz. Szukam wszystkich możliwych Ejsmontów, różnie pisanych.

Pozdrawiam serdecznie.
Panie Ludwiku!
Wymienione parafie nie występuja ,przypuszczam że są one w Diecezjii Żytomierskiej.Nazwisko Ejsmont w Diecezji Łuckiej jest . Jeżeli jest Pan zainteresowany to sprawdzę.
Maria.
Jak najbardziej. Usiłuję ich wszystkich połączyć.

Pozdrawiam serdecznie.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Proszę o sprawdzenie , urodzenie Janiny Sadzewicz, c. Witolda i Salwiny Dąbrowskiej ur. w 1923 roku w Trościańcu - par. Zofiówka.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”