Jakie to nazwisko? - prośba o pomoc - j.polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
i rowniez prosze o pomoc w odczytaniu nazwiska panienskiego Anny:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/P ... directlink
jeszcze raz to samo nazwisko na innej liscie (pisanej przez inna osobe)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/j ... directlink
Wyglada jak Rundersee (?)...ale...takie nazwisko nigdzie nie wystepuje; google nie znalazl ani jedniego
i rowniez prosze o pomoc w odczytaniu nazwiska panienskiego Anny:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/P ... directlink
jeszcze raz to samo nazwisko na innej liscie (pisanej przez inna osobe)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/j ... directlink
Wyglada jak Rundersee (?)...ale...takie nazwisko nigdzie nie wystepuje; google nie znalazl ani jedniego
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
kasiek
szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Joanna_K pisze:Witam serdecznie,
Proszę o pomoc przy odczytaniu nazwiska siostry Katarzyny Lis
http://imageshack.us/f/843/liskatarzyna.jpg/
Pkt. 26 - kolumna 11 - Maryanna W...?
Wrzenk? Wnenk?
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
RoRo500 pisze:Na rosyjskim dokumencie jest: Anna Justyna urodzona Freind, jaj matka ma panieńskie Schlachtschneiderrowniez prosze o pomoc w odczytaniu nazwiska panienskiego Anny:
nie, nie
chodzi mi o nazwisko matki Andrzeja na tym dokumencie: Anna Rozyna......
przepraszam za niedokladnosc
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
Roman, nie dobrze .... a jak dodam, ze nazwisko jest pochodzenia niemieckiego, to cos to zmieni?
Nigdzie w dokumentach nie spotkalam takiego nazwiska, moikrewni.pl tez nie maja...
Nigdzie w dokumentach nie spotkalam takiego nazwiska, moikrewni.pl tez nie maja...
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
Faktycznie zagwozdka... Jedyna rzecz jaka wyskakuje w Google to jakieś ruskie jezioro Rundersee=Krugłoje. Nic na Google Books, Ancestry ani Stevemorse (listy pasazerów). Próbowałem różne warianty: Rounder*, Ronder*, Runter* - nic zbliżonego.
Niestety, niemiecki to nie moja działka. Może ktoś inny cos zaproponuje.
Pozdrawiam,
Roman
Niestety, niemiecki to nie moja działka. Może ktoś inny cos zaproponuje.
Pozdrawiam,
Roman
moze to na zasadzie "jak uslyszal tak zapisal"?
tylko teraz, co uslyszal??????
a z drugiej strony: dwoch zle slyszacych?
tylko teraz, co uslyszal??????
a z drugiej strony: dwoch zle slyszacych?
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
-
Sawicki_Julian

Witam Kasia ; jest nazwisko z niemieckiego podobne to ; Rohde , z Rohdersów - u nas mówili Rodzionka , Rodziok ; pozdrawiam - Julian
Ostatnio zmieniony pt 26 sie 2011, 07:50 przez Sawicki_Julian, łącznie zmieniany 1 raz.
Runder See z niemieckiego oznacza 'okrągłe jezioro' i nazwisko Rundersee ma sens. Poza tym nazwa ta przetrwała jako nazwa jeziora. Z faktu, że obecnie nazwisko nie występuje nie wynika, że nie było go 200 lat temu.RoRo500 pisze:... Jedyna rzecz jaka wyskakuje w Google to jakieś ruskie jezioro Rundersee=Krugłoje. Nic na Google Books, Ancestry ani Stevemorse (listy pasazerów). Próbowałem różne warianty: Rounder*, Ronder*, Runter* - nic zbliżonego.
Jurek
no tak, zgadza sie, byc moze...ale...zeby nie mozna bylo znalezc nikogo o tym nazwisku??? ani na ancestry, ani footnote, familysearch...nigdzie????george pisze:Z faktu, że obecnie nazwisko nie występuje nie wynika, że nie było go 200 lat temu.
Jurek
moze jednak zle odczytujemy?
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam:
- Grazyna_Gabi

Kasiek,
Fakt, koncowki nazwiska w obu dokumentach trudne do odczytania, moze "pisarze" mieli trudnosci z zapisem niemieckiego nazwiska wedlug polskiej i rosyjskiej pisowni.
Ja proponuje przyjac, ze chodzi o nazwisko Runde lub Runder, jestem ciekawa z jakiej miejscowosci jest to nazwisko.
Warto sprawdzic wystepowanie tego lub podobnego nazwiska w parafii z ktorej ten akt pochodzi.
Grazyna
Fakt, koncowki nazwiska w obu dokumentach trudne do odczytania, moze "pisarze" mieli trudnosci z zapisem niemieckiego nazwiska wedlug polskiej i rosyjskiej pisowni.
Ja proponuje przyjac, ze chodzi o nazwisko Runde lub Runder, jestem ciekawa z jakiej miejscowosci jest to nazwisko.
Warto sprawdzic wystepowanie tego lub podobnego nazwiska w parafii z ktorej ten akt pochodzi.
Grazyna
Czesc Grazynko,
no wlasnie i tutaj jest problem, bo nie wiem ( jeszcze
) skad Anna Rozyna R... pochodzila;
prawdopodobnie nalezala do rodziny niemieckich kolonistow osiadlych w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego (stamtad pochodzi akt i tam, w okolicach rodzily sie jej dzieci).
akta sa w kosciele ewangelickim, a pastor niebardzo przyjazny...
no wlasnie i tutaj jest problem, bo nie wiem ( jeszcze
prawdopodobnie nalezala do rodziny niemieckich kolonistow osiadlych w okolicach Piotrkowa Trybunalskiego (stamtad pochodzi akt i tam, w okolicach rodzily sie jej dzieci).
akta sa w kosciele ewangelickim, a pastor niebardzo przyjazny...
Pozdrawiam,
kasiek
szukam:
kasiek
szukam: