Czy ktoś w trakcie swoich poszukiwań trafił na spisy osób pochowanych w kościołach? A może istnieje jakieś opracowanie zbiorcze podejmujące ten temat?
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Spisy osób pochowanych w kościołach
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
michalina180

Witam
Ja sądzę że zbiorczych spisów raczej nie ma. Mozna szukać w kronikach parafialnych indywidualnie dla kazdego kościoła.
Na podstawie broszury Dominika Staszewskiego "Dawne Kościoły Płockie" z 1912 roku można wywnioskować iż np w większości podziemi płockich kościołów chowani byłi nie tlko zakonnicy ale i osoby świeckie. Fundatorzy czasami upamiętniani tablicami, których to już w 1912 roku nie było można odczytać / niektórych/.
Ale może w przepastnych archiwach kościelnych istnieją podobne spisy?
Pozdrawiam
Michalina
Ja sądzę że zbiorczych spisów raczej nie ma. Mozna szukać w kronikach parafialnych indywidualnie dla kazdego kościoła.
Na podstawie broszury Dominika Staszewskiego "Dawne Kościoły Płockie" z 1912 roku można wywnioskować iż np w większości podziemi płockich kościołów chowani byłi nie tlko zakonnicy ale i osoby świeckie. Fundatorzy czasami upamiętniani tablicami, których to już w 1912 roku nie było można odczytać / niektórych/.
Ale może w przepastnych archiwach kościelnych istnieją podobne spisy?
Pozdrawiam
Michalina
- jkpsgenealogia

- Kontakt:
Witaj Tomku,
Ja w swoich poszukiwaniach natrafiłam na książkę "Zarys dziejów parafii św. Macieja w Siewierzu" autorstwa E..Sołtysika i tam znajudą się ionformacje imienne w którym kościele ,kiedy i kogo pochowano.
Podobnie jest w opisywanych przez ks. Jana Wiśniewskiego diecezjach .
Pozdrawiam
julia
Ja w swoich poszukiwaniach natrafiłam na książkę "Zarys dziejów parafii św. Macieja w Siewierzu" autorstwa E..Sołtysika i tam znajudą się ionformacje imienne w którym kościele ,kiedy i kogo pochowano.
Podobnie jest w opisywanych przez ks. Jana Wiśniewskiego diecezjach .
Pozdrawiam
julia
julia
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
Szukam ślubu: Bobrowski Stanisław z Urszula Marzec 1776-1779 w rejonie małopolska-świętokrzyskie
...a może ktoś trafił na takie opracowanie dotyczące Gniezna?
Może chociaż katedra gnieźnieńska? ;p
Szczerze mówiąc troszkę liczę, że ktoś podjął ten temat w jakiejś magisterce czy doktoracie... może na jakiejś kościelnej uczelni? - w końcu to kapitalny temat!!!
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl
Może chociaż katedra gnieźnieńska? ;p
Szczerze mówiąc troszkę liczę, że ktoś podjął ten temat w jakiejś magisterce czy doktoracie... może na jakiejś kościelnej uczelni? - w końcu to kapitalny temat!!!
z ukłonami,
Tomasz M.Dąbrowski
www.dabrowski.esimple.pl