Niedomice par. Jurków

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jeronimo_77

Sympatyk

Niedomice par. Jurków

Post autor: jeronimo_77 »

Wieś Niedomice k/ Żabna w woj. małopolskim należała do parafii Jurków, o który Jurków chodzi i czy to w ogóle możliwe?

Piotr
elgra

Członek Honorowy
Mistrz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: elgra »

Historia Bobrownik nierozerwalnie łączy się z historią nieistniejącej już wsi Jurków. Wioska ta zalewana przez powodziowe wody Dunajca została przeniesiona na tereny bardziej odległe od groźnej rzeki. Obecnie Jurków został wchłonięty przez Bobrowniki. Po Jurkowie pozostała nazwa parafii /pierwsza wzmianka w wykazach dziesięciny i świętopietrza z 1326/ oraz nazwy na starych mapach.
http://www.kenap.hekko.pl/troche%20historii.htm
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
jeronimo_77

Sympatyk

Teraz to ma sens, dziękuję.
helena195555

Sympatyk

Post autor: helena195555 »

Dodam jeszcze,że obecnie to parafia św.Trójcy w Łęgu tarnowskim.Moi przodkowie równierz należeli do parafii Jurków choć mieszkali w Bobrownikach Małych po drugiej stronie Dunajca. Niedawno byłam w tej parafii ,dokumenty zachowane a ksiądz bardzo miły i życzliwy.Pozdrawiam . Helena Matuszczyk.
jeronimo_77

Sympatyk

Mnie interesuje rodzina Szeliskich, którzy mieszkali w Niedomicach w I. poł. XIX w., czy księgi z tego okresu są w Łęgu?
helena195555

Sympatyk

Post autor: helena195555 »

Witam. przepraszam,że nie odpowiedziałam od razu, ale nie było to możliwe. Nie mam żadnych wiadomości na temat ksiąg z Niedomic. Podaję nr.tel. do parafii w Łęgu ksiądz proboszcz udzieli wyczerpujących odpowiedzi. 146451129. Pozdrawiam.Helena Matuszczyk.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”