Wesoły, Łuczka
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Wesoły, Łuczka
T: ............ Wesoły, Łuczka
Wesoły okolice skomlina
Łuczka, Kolonia osiek parafia Cieszęcin
Wesoły okolice skomlina
Łuczka, Kolonia osiek parafia Cieszęcin
Ostatnio zmieniony śr 31 sie 2011, 09:36 przez pykiel, łącznie zmieniany 2 razy.
poszukuje wszystkich informacji o nazwiskach Wesoły i Łuczka
jezeli nikt nie ma info to chociaz ktos moze sprawdzic na tych platnych ?
...
Ostatnio zmieniony pn 29 sie 2011, 14:15 przez pykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Witam ,gdybym coś wiedział i mieszkał blisko tego miejsca o które pytasz ( nie wiem kto ) to chętnie bym coś podał i wiem ze ludzie którzy piszą swe nazwisko lub chociaż imię po polsku są chętni pomagać innym ,ale z takim dziwnym nickom nie bardzo się wierzy czy to nie takie swoje widzimisię , takie jest moje zdanie .Ja jak chciałem coś znaleźć to szukałem wszędzie osobiście co poznałem też przez to ludzi ze pomóc może przeciętnie jeden na dziesięciu , a młodzież nasza zna tylko swego dziadka i więcej go nie interesuje to jak może pomoc co było sto lat temu ; pozdrawiam - Julian .
...
Ostatnio zmieniony pn 29 sie 2011, 14:14 przez pykiel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Sawicki_Julian

Hola hola ,napisałem że młodzież nasza , bo znam to z poszukiwań z 5 lat a nie ze ty masz 20 lat i nie znasz więcej niż dziadków ,ja przede wszystkim odezwałem ( a mogłem nie ) się na twoje pytanie ze nie ma pomocy bo może jak raz z tej okolicy nie ma nikogo i przeczytaj jeszcze raz co napisałem , o nicki tez z życia wzięte bo widzę ze ktoś wpisze temat i nigdy się nie odezwie , a jak jest choć imię to widzę ze się ktoś zgłasza z podpowiedzią . Chciałem wytłumaczyć brak zainteresowania , a mi się oberwało , zupełnie się nie zrozumiemy; pozdrawiam - Julian .
-
Maria_Klimas

Tutaj mam pełne uznanie dla Pana Juliana.Proszę o podpisanie się,bo te :ksywki-żaron moich wnukow: w tym wypadku są nie na miejscu.
Maria.
Maria.
a do opieki z wami, ja o nazwisko wy o ksywke, a nawet nie macie pojecia co znaczy PYKIEL. prosze najlepiej o usuniecie tematu i mojego kontqa bo wiele sie tu nie dowiem a umoralniac to mnie moze mama nie wy
- Skrzypczak_Bogumiła

Spokojnie Pykiel.
Poszukiwania uczą cierpliwości i pokory , których to cech wyraźnie Ci brakuje.
Na tym forum ludzie naprawdę sobie pomagają bezinteresownie angażując swój czas.
Przejrzyj posty,poznaj się z nami - nikt Cię nie chce umoralniać,ale Ty też nie możesz nas obrażać.
Zostań na forum , nie poddawaj się tak łatwo.
Ja nie wiem co oznacza Pykiel - wyjaśnij proszę
Poszukiwania uczą cierpliwości i pokory , których to cech wyraźnie Ci brakuje.
Na tym forum ludzie naprawdę sobie pomagają bezinteresownie angażując swój czas.
Przejrzyj posty,poznaj się z nami - nikt Cię nie chce umoralniać,ale Ty też nie możesz nas obrażać.
Zostań na forum , nie poddawaj się tak łatwo.
Ja nie wiem co oznacza Pykiel - wyjaśnij proszę
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
ja tez nie przyszedlem tutaj nikogo obrazac a jezeli tak zrobilem to przepraszam, zanim cokolwiek napisalem na forum to speedzilem tu ladnych pare dni i znalazlem kilka informacji ciekawych, myslalem ze na forum ktos zaglada kto bedzie pomocny, a tak poza tym jestem Marcin
Re: poszukuje wszystkich informacji... Ad. pykiel
Marcinie,Marcin –pykiel- pisze:[…] nawet nie macie pojecia co znaczy PYKIEL […]
pykiel, to coraz bardziej popularna nazwa dla marihuany.
Naturalnie, Pykiel, to też nazwisko występujące w Polsce. Jednak nazwiska w języku polskim piszemy wielką literą
Nie dziw się więc, że na forum genealogicznym spotkałeś się z taką a nie inną reakcją. Jak głosi mądrość ludowa: „jaka akcja, taka reakcja”.
Ładne jest jednak Twoje: p r z e p r a s z a m, po tym niefortunnym debiucie na forum.
Na pocieszenie dodam, że dziadowie nasi mawiali: „pierwsze śliwki robaczywki” oraz „pierwsze koty za płoty”.
Pozdrawiam serdecznie –
Lidia
Marcinie, może napisz coś więcej o szukanych nazwiskach-z jakich terenów,parafii lub miejscowości Ci których szukasz pochodzili?
W Genetece i Metrykach jest zindeksowanych sporo parafii, gdzie możesz poszukiwać nazwiska które Cię interesują. Zajrzyj na google do mapy nazwisk polskich,będziesz miał wtedy pojęcie gdzie współcześnie możesz spotkać "Twoich". U góry po lewej stronie zajrzyj do "Naszych parafii" i "Nazwiska" tam może znajdziesz coś dla siebie. No i czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj o co pytają inni, to i Tobie będzie coraz łatwiej poszukiwać.Ja jak zaczynałam 4 lata temu na Genpolu to przez 2 pierwsze miesiące nikt mi nie odpowiadał ,myślałam że wszyscy mnie ignorują(kwestia umiejętnego zadawania pytań), ale nie poddałam się.I dzisiaj nie jestem ekspertem ale myślę że sporo wiem i odnalazłam wielu przodków nawet z XVII wieku.Jeśli będziesz uparty i Ty wielu znajdziesz.Musisz wiedzieć, że nie raz się zdarza że odpowiedź dostaje się po wielu tygodniach a nawet ktoś natknie się na temat po miesiącach i odpowie.Tak jak napisała wcześniej koleżanka odrobinka cierpliwości.Możesz również zaglądać na inne fora genealogiczne Forgen i regionalne Lubgens,LTG,Gniazdo i wiele ,wiele innych tam też coś spotkasz ciekawego.
Życzę sukcesów w poszukiwaniach i dam małą radę- zawsze podpisuj posty, chociażby imieniem.Brak podpisu uważamy za brak szacunku .
Pozdrawiam Cię serdecznie
Danka(Wasilewska)Lenart
W Genetece i Metrykach jest zindeksowanych sporo parafii, gdzie możesz poszukiwać nazwiska które Cię interesują. Zajrzyj na google do mapy nazwisk polskich,będziesz miał wtedy pojęcie gdzie współcześnie możesz spotkać "Twoich". U góry po lewej stronie zajrzyj do "Naszych parafii" i "Nazwiska" tam może znajdziesz coś dla siebie. No i czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj o co pytają inni, to i Tobie będzie coraz łatwiej poszukiwać.Ja jak zaczynałam 4 lata temu na Genpolu to przez 2 pierwsze miesiące nikt mi nie odpowiadał ,myślałam że wszyscy mnie ignorują(kwestia umiejętnego zadawania pytań), ale nie poddałam się.I dzisiaj nie jestem ekspertem ale myślę że sporo wiem i odnalazłam wielu przodków nawet z XVII wieku.Jeśli będziesz uparty i Ty wielu znajdziesz.Musisz wiedzieć, że nie raz się zdarza że odpowiedź dostaje się po wielu tygodniach a nawet ktoś natknie się na temat po miesiącach i odpowie.Tak jak napisała wcześniej koleżanka odrobinka cierpliwości.Możesz również zaglądać na inne fora genealogiczne Forgen i regionalne Lubgens,LTG,Gniazdo i wiele ,wiele innych tam też coś spotkasz ciekawego.
Życzę sukcesów w poszukiwaniach i dam małą radę- zawsze podpisuj posty, chociażby imieniem.Brak podpisu uważamy za brak szacunku .
Pozdrawiam Cię serdecznie
Danka(Wasilewska)Lenart
Lidia tak moj nick pykiel to okresienie marihuany i przepraszam za moj brak kultury ale nigdy na innych forach sie nie spotkalem z czyms takim zeby przeszkadzal brak imienia, postaram sie poprawic. Takze jestem Marcin, bardzo milo mi was poznac i podam jeszcze raz dane ktore szukam
przede wszystkim nazwisko Wesoły (moi dziadkowie i pradziadkowie urodzili sie w Skomlinie to jest byle łódzkie jakby co to mam akty zgonow wiec daty i imiona rodzicow wszystko jest)
i przepraszam za ta moja niewiedze ale dziadkowie pomarli dawno, ojciec zbyt wiele nie pamieta a jest tu w zachodniopomorskim ostatnim zrodlem informacji, w skomlinie z wesołych raczej juz nikt nie mieszka wiec ciezka mam sytuacje
jezeli ktos tez bedzie zainteresowany pomoca i ma dostep do infotmacji to poszukuje rowniez nazwiska Łuczka z okolic Wieruszowa (dokladnie Kolonia Osiek parafia Cieszęcin) dzwonilem do CieszEcina do parafii ale proboszcz powiedzial ze niemcy popalili wszystko jak uciekali i maja ksiegi tylko od 45r. (cos im tam zostalo przed 45' ale nie wiele) wiem tyle ze brat mojej babci Łuczka Feliks zginal w oswiecimiu, zostaly suiostry ale ciezko z nimi o kontakt,
tak wiec dziekuje z gory i jeszcze raz przepraszam za moj brak szacunku i wybuchowosc
pozdrawiam
Marcin
przede wszystkim nazwisko Wesoły (moi dziadkowie i pradziadkowie urodzili sie w Skomlinie to jest byle łódzkie jakby co to mam akty zgonow wiec daty i imiona rodzicow wszystko jest)
i przepraszam za ta moja niewiedze ale dziadkowie pomarli dawno, ojciec zbyt wiele nie pamieta a jest tu w zachodniopomorskim ostatnim zrodlem informacji, w skomlinie z wesołych raczej juz nikt nie mieszka wiec ciezka mam sytuacje
jezeli ktos tez bedzie zainteresowany pomoca i ma dostep do infotmacji to poszukuje rowniez nazwiska Łuczka z okolic Wieruszowa (dokladnie Kolonia Osiek parafia Cieszęcin) dzwonilem do CieszEcina do parafii ale proboszcz powiedzial ze niemcy popalili wszystko jak uciekali i maja ksiegi tylko od 45r. (cos im tam zostalo przed 45' ale nie wiele) wiem tyle ze brat mojej babci Łuczka Feliks zginal w oswiecimiu, zostaly suiostry ale ciezko z nimi o kontakt,
tak wiec dziekuje z gory i jeszcze raz przepraszam za moj brak szacunku i wybuchowosc
pozdrawiam
Marcin
- Ewa_Szczodruch

Witam
Może trochę etymologii?
Łuczka, m. 1558 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy łucz-, por. imiona Łukasz, Łucja, staropolskie Łuczan (= Lucjan) oraz wyrazy łuk, łuczyć ‘rzucać do celu’.
Wesoły 1786 - od wesoły, ze staropolskiego wiesioły.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Może trochę etymologii?
Łuczka, m. 1558 - w grupie nazwisk pochodzących od podstawy łucz-, por. imiona Łukasz, Łucja, staropolskie Łuczan (= Lucjan) oraz wyrazy łuk, łuczyć ‘rzucać do celu’.
Wesoły 1786 - od wesoły, ze staropolskiego wiesioły.
Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch