Prawnuk w połowie XIX wieku.
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Witam.
Mam pytanie.W zapisie Heroldii w połowie XIX wieku jest ze dana osoba była prawnukiem przodka z pierwszej połowy XVIII wieku.
Czy w XIX wieku nie znano pojęcia prapra lub prapraprawnuk czy tez to pomyłka bo oczywiście osoby te dzieli ponad 100 lat?
Stefan
Mam pytanie.W zapisie Heroldii w połowie XIX wieku jest ze dana osoba była prawnukiem przodka z pierwszej połowy XVIII wieku.
Czy w XIX wieku nie znano pojęcia prapra lub prapraprawnuk czy tez to pomyłka bo oczywiście osoby te dzieli ponad 100 lat?
Stefan
Jak dla mnie wszytko jest ok: powiedzmy 50-latek zapisany w Heroldii w 1850, jego ojciec urodzony w 1775, dziad 1750, a pradziad 1725 i się zgadza 
Igor
Igor
Stefan,
Pojecia "prapra" i "praprapra" byly znane i uzywane w XIX wieku.
W ksiedze "Wylegitymowanej Szlachty Polskiej" jest duzo prawnukow. Legitymowali sie ze szlachectwa z pradziadkow.
A ze dzieli te pokolenia 100 lat, nie ma w tym nic wyjatlkowego.
Zauwaz wsrod Twoich przodkow ile dzieci rodzilo sie z ojcow 50-cio lub 60-cio letnich i oblicz.
Dziecko urodzone w 1830 roku mialo pradziadka urodzonego w 1700 roku - o tym chyba mowisz ?
Serdecznosci
Bozenna
Pojecia "prapra" i "praprapra" byly znane i uzywane w XIX wieku.
W ksiedze "Wylegitymowanej Szlachty Polskiej" jest duzo prawnukow. Legitymowali sie ze szlachectwa z pradziadkow.
A ze dzieli te pokolenia 100 lat, nie ma w tym nic wyjatlkowego.
Zauwaz wsrod Twoich przodkow ile dzieci rodzilo sie z ojcow 50-cio lub 60-cio letnich i oblicz.
Dziecko urodzone w 1830 roku mialo pradziadka urodzonego w 1700 roku - o tym chyba mowisz ?
Serdecznosci
Bozenna
Niestety tak nie było bo znam przodków
W Heroldii jest Bolesław prawnuk Jozefa tory nabył więś w 1722 roku.
Ten Bolesław
jest synem Bolesława
wnukiem Jozefa
prawnukiem Jozefa
praprawnikiem Antoniego
prapraprawnukiem Michała
i dopiero Jozef z 1722 roku!
Stefan
W Heroldii jest Bolesław prawnuk Jozefa tory nabył więś w 1722 roku.
Ten Bolesław
jest synem Bolesława
wnukiem Jozefa
prawnukiem Jozefa
praprawnikiem Antoniego
prapraprawnukiem Michała
i dopiero Jozef z 1722 roku!
Stefan
I udalo sie zmiescic 6 pokolen na przestrzeni 100 lat ???
Zdolni byli !
Z usmiechem,
Bozenna
Zdolni byli !
Z usmiechem,
Bozenna
Ne ma innego wyjścia
Belesła Jerzmanowski
syn Bolesława i Smolińskiej
wnuk Józefa i Plinkiewicz
prawnuk Józefa i Targowskiej
praprawnuk Antoniego i Bykowskiej
praprapra Michała i Szawłowskiej
praprapraprawuk Jozefa i Waliszewskiej.
To mam udokumentowane.Byli szybce.Problem w tym dlaczgo w Heroldii jest Boleslaw prawnuk Jozefa i Waliszewskiej!
Stefan
Belesła Jerzmanowski
syn Bolesława i Smolińskiej
wnuk Józefa i Plinkiewicz
prawnuk Józefa i Targowskiej
praprawnuk Antoniego i Bykowskiej
praprapra Michała i Szawłowskiej
praprapraprawuk Jozefa i Waliszewskiej.
To mam udokumentowane.Byli szybce.Problem w tym dlaczgo w Heroldii jest Boleslaw prawnuk Jozefa i Waliszewskiej!
Stefan
Skrot myslowy ? - zartuje, nie mam pojecia, to jakis dziwolag.
Serdecznosci
Bozenna
P.S. Chyba znalazlam !
Przeczytaj uwaznie "wylegitymowana szlachte":
Boleslaw syn Boleslawa i Anastazji Smolinskiej, prawnuk Jozefa (jw.)
jw = jak wyzej - czyli Boleslaw jest prawnukiem Jozefa, ale nie tego, o ktorym Ty myslisz, tylko tego urodzonego pozniej.
Serdecznosci
Bozenna
P.S. Chyba znalazlam !
Przeczytaj uwaznie "wylegitymowana szlachte":
Boleslaw syn Boleslawa i Anastazji Smolinskiej, prawnuk Jozefa (jw.)
jw = jak wyzej - czyli Boleslaw jest prawnukiem Jozefa, ale nie tego, o ktorym Ty myslisz, tylko tego urodzonego pozniej.
To co podajesz jest w zapisie u Sęczysowej.W Heroldii jest" prawnuki Jozefa który w 1722 roku nabył Waliszew".Na początku myslałem jak Ty ale w Heroldii jest wyraźnie podany Jozef z 1722 roku.
I zobacz.Jest także u Sęczysowej Feliks a to brat dziadka tego legitymowanego Boleslawa.Odnośnie Feliksa Sęczosowa podaje prapra Jozefa i jest to dobrze.
Widocznie Sęczysowa w przypadku tego Boleslawa podala pra w odniesieniu nie do tego z 1722 roku ale do pradziadka takze mającego na imie Jozef.W przypadku Feliksa podala juz w odniesieniu do tego Jozefa z 1722 roku.Problem w tym dlaczego w Heroldii podaja w przypadku BOlesława pra w odniesieniu do Jozefa z 1722 roku.
Może faktycznie to ich skrot myslowy.
Stefan
I zobacz.Jest także u Sęczysowej Feliks a to brat dziadka tego legitymowanego Boleslawa.Odnośnie Feliksa Sęczosowa podaje prapra Jozefa i jest to dobrze.
Widocznie Sęczysowa w przypadku tego Boleslawa podala pra w odniesieniu nie do tego z 1722 roku ale do pradziadka takze mającego na imie Jozef.W przypadku Feliksa podala juz w odniesieniu do tego Jozefa z 1722 roku.Problem w tym dlaczego w Heroldii podaja w przypadku BOlesława pra w odniesieniu do Jozefa z 1722 roku.
Może faktycznie to ich skrot myslowy.
Stefan