Nazwisko: Burba
Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=13290&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
Są to moi pradziadkowie i dziadkowie, ze strony ojce Józef Burba, o których mam mało wiadomości.
-
GrzegorzKrupiński

Koło miejscowości Hołmy była wieś Burby. Pod koniec XVIII była zamieszkana przez bojarów o nazwisku Burba.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- t.dzwonkowski

- Otrzymał podziękowania: 1 time
Sz. Pani
Sprawdzi Pani w księgach metrykalnych parafii św. Jana w Wilnie.(Są dostępne w internecie) Mieszkała tam w I połowie XIX w. powszechnie lubiana rodzina lekarzy i prawników o tym nazwisku. Aleksander Burba i Jerzy Burba byli m.in. organizatorami powstania w 1831 r., utrzymywali bliskie kontakty z m.in. Walerianem Dzwonkowskim.
Tadeusz Dzwonkowski
Sprawdzi Pani w księgach metrykalnych parafii św. Jana w Wilnie.(Są dostępne w internecie) Mieszkała tam w I połowie XIX w. powszechnie lubiana rodzina lekarzy i prawników o tym nazwisku. Aleksander Burba i Jerzy Burba byli m.in. organizatorami powstania w 1831 r., utrzymywali bliskie kontakty z m.in. Walerianem Dzwonkowskim.
Tadeusz Dzwonkowski
Sz.Panie,
Uprzejmie dziękuję za bardzo cenną dla mnie informację i natychmiast zabieram się do sprawdzania.
ewab.

Uprzejmie dziękuję za bardzo cenną dla mnie informację i natychmiast zabieram się do sprawdzania.
ewab.
etymololgia nazwiska Burba
Witam Panią. Etymologii słowa nie znam. Mam jedynie pytanie: czy jest Pani może z Burbów ze Starachowic?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
etymololgia nazwiska Burba
Nic o tym nie wiem. Moi Burbowie są z Warszawy - przeważnie z Pragi, Żoliborza i Ochoty. Z mniejszych miejscowości to Pniewnik, Klembów i trochę z zach.-pomorskiego.
Pozdrawiam
Ewa B.
Pozdrawiam
Ewa B.