Nazwisko: Prażmowski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
wojtwk1912

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wojtwk1912 »

Witam

Interesują mnie Prażmowscy skoligaceni z XVII wiecznym prymasem koronnym Mikołajem Prażmowskim. Był on bratankiem Prażmowskiego, sędziego ziemskiego Warszawskiego, który w okresie sejmu w1635 został mianowany sędzią marszałkowskim. W trakcie wykonywania swoich obowiązków został zabity przez Wilskiego pod bokiem króla, za co ten został wyrokiem królewskim na śmierć skazany, dobył go niejaki Osiński. Drugi opis mówi o tym iż pozwolono Wilskiemu popełnić samobójstwo. Próbował zrobić to na łóżku, przykładając sobie nóż do gardła. Zranił się, ale nie śmiertelnie. Został wywleczony na ulicę i tam ścięty na rozkaz króla Władysław IV. Po jego śmierci dzieci zabitego Prażmowskiego chcieli zadośćuczynienia od synów Wilskiego, jednak sąd zadecydował iż z chwilą śmierci „kryminał z ojcem jest zniesiony”. Zasądził jedynie koszty postępowania sądowego.
Poszukuję bliższych danych dotyczących procesu i stron biorących w nim udział. Może gdzieś w poszukiwaniach genealogicznych natknąłeś się na tą sprawę ?

Pozdrawiam Wojtek Wilski
Awatar użytkownika
Szczerbiński

Sympatyk

Post autor: Szczerbiński »

Skoro pisze Pan o Wilskich w kontekście zabójstwa, to o Wilskim u Paprockiego (str. 250) przeczytałem także ten fragment:
„ …Był Paweł Wilski przy Dawidzie Zborzyńskim na Węgrzech. Ten gdy zabił sługę Stanisława Ligęzy podczaszego królowej, tamże stał mu o garło. Prosił go aby pomniał na prawo polskie, że się nie godzi szlachcica za chłopa tracić. On go spytał, jeśliż też ty szlachcic? Rzekł, że tak jest. Spytał go, któregoś herbu? Powiedział: nie wiem ci jako go malują, ale gdy na wsi na gwałt wołają, tedy go pomieniają: Półkoza, Półkoza! Ligęza będąc sam tego herbu, zaraz mu rzekł: jużeś wolen kiedyś tego herbu…”
Pozdrawiam Jerzy A. Szczerbiński
Awatar użytkownika
wojtwk1912

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: wojtwk1912 »

Zapisek Paprockiego jest bardzo nieprecyzyjny, ale dzięki innym zapiską historycznym udało mi się ustalić iż dotyczy wizyty Dawida Zborzyńskiego na dworze królowej węgierskiej córki Zygmunta Starego, króla Polski i Bony Sforzy – Izabeli Jagiellonki, znanej w historii Węgier jako Izabella Királyné - Królowej Węgier od 1539 roku. Na której to dworze wspomniany Stanisław Ligęza był podczaszym. Samo zdarzenie miało miejsce ok. 1540 r. Dokumentuje to fakt używania przez Wilskich w XVI w. herbu Półkozic, ale jest również ciekawym zabytkiem prawa panującego w ówczesnej Polsce.
Wegierskie tokaje niejednemu za bardzo zaszumiały w głowie . :)

Pozdrawiam Wojtek Wilski
Marta_1985

Post autor: Marta_1985 »

Poszukuję informacji o Stefanie Prażmowskim, dziedzicu wsi Lewin i Studzianki (gmina Sadkowice), który zmarł 24.01.1789 r.. Miał 2 żony: Ludwikę Winkler, a potem Maryannę Wodzińską. Miał też 5 dzieci - byli to: Felicjan Antoni, Anna, Wincenty (zm. 1835), Tekla (wyszła za Wieczorkowskiego) i Andrzej (zmarł w 1810, leży wraz z ojcem przy kościele w Lewinie).

Jeśli ktoś ma informacje o dzieciach Stefana, zwłaszcza dotyczące miejsca ich zamieszkania oraz pochówku to proszę się ze mną nimi podzielić!!!

...a Stefan to syn Tomasza P. i jakiejś Wolskiej, Tomasz - syn Franciszka i Anieli z Kożuchowskich, Franciszek - syn Piotra i Felicjanny ze Zbroskich, Piotr - syn Piotra i Izabelli z Janowskich, Piotr - syn Jana Piotra i Anny z Leśniowolskich, a Jan Piotr - Piotra i Barbary Słonczanki.
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.w ak.śl.z1842 warszawa NMP nr.102 fel.balt. przytulicki i franciszki prażmowskiej podane jest że to wdowa po felicjanie
prażmowskim.mam.też pytanie czy ktoś słyszał o paschalisie prażmowskim urodzonym w dęblinie synem józefa i katarzyny z grabowskich ur.około1815 .wzioł ślub mam ak.ślubu w parafi gzy pow.pułtusk z sabiną łebkowską.pozdrawiam tadeusz
Marta_1985

Post autor: Marta_1985 »

Dzięki!

A o Paschalisie ani jego rodzicach nic nie mam :/
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

taadek61 pisze:czy ktoś słyszał o paschalisie prażmowskim urodzonym w dęblinie synem józefa i katarzyny z grabowskich ur.około1815 .wzioł ślub mam ak.ślubu w parafi gzy pow.pułtusk z sabiną łebkowską.pozdrawiam tadeusz
Jeśli Dęblin z 1815, to parafią chrztu mogły być Bobrowniki, czyli szukać w AP Lublin, bo u księdza na parafii się nie da. /edit/ lub u mormonów./end/
Ewentualnie parafia Stężyca, tam w przedziale lat 1801-1850 odnotowano przynajmniej jedno urodzenie/chrzest z nazwiskiem Prażmowski.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
W 1845 roku Nestor Prażmkowski dziedzic wsi Złoty jst chrzestnym Konstntyna Jerzmanowskiego ur.w parafii Rdutów.
Marianna Jerzmanowska c.Karola zona Prażmowskiego /imienia nie znam/
Stefan
Awatar użytkownika
ula11

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ula11 »

Witam
Może się przyda akt 67
http://szukajwarchiwach.pl/54/730/0/6.1 ... I5ziBet-g/
Pozdrawiam Urszula.
grabowscy.net.pl

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: grabowscy.net.pl »

taadek61 pisze:paschalisie prażmowskim urodzonym w dęblinie synem józefa i katarzyny z grabowskich ur.około1815 .wzioł ślub mam ak.ślubu w parafi gzy pow.pułtusk z sabiną łebkowską
Przeciez to Paschalis Prusinowski.

Deblin - Dymblin - Dymlin (o ile pamietam) parafia Wietrzychowice.

Pozdrawiam
FJG
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Rodzicami mojego pradziatka Jana Szunke urodzonego w Kielcach w 1874 r. byli August i Ludwika z domu Prażmowska, marek
taadek61

Sympatyk

witam.tak.moja pomyłka paschalis to prusinowski żle rozczytałem akt ślubu jego.poszukuję aktów może ktoś posiada prażmowskich
z okolic pułtuska przed 1875.chodzi mi o między innymi parafia przewodowo zgon mikołaja prażmowskiego około 1822 do 1840 i jego żony anny.oczywiści i innych.parafia zatory dzierżeni .posiadam po ostatnim wyjeżdzie do płocka ar.diecezjalne spisy roczne
zgonów z parafi zatory lata 1855 - 1874 zgony.jak by ktoś umiał to z indeksować i rozczytać to bardzo proszę.wszystkim dziękuję za wiadomości pozdrawiam tadeusz prażmowski
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witam!
Przeglądając stronę
http://www.przodkowie.com/varia/kanonicy.php
natrafiłam na 2 zapisy z nazwiskiem Prażmowski
lp rok sygn/karta kanonik ojciec matka babka ojczysta babka macierzysta

45 1644 11 f. 3 Mikołaj Jan Prażmowski Andrzej, sędzia z. Warsz. h. Bylina [Belina] Jadwiga Kożuchowska h. Doliwa Anna Podlodowska h. Janina Anna Karczewska h. Jasieńczyk

73 1659 12 f. 57 Franciszek Prażmowski de Prażmowo Andrzej, kasztelan warszawski h. Belina Jadwiga in Szczyty Kożuchowska h. Doliwa Anna de Przytyk Podlodowska h. Janina Dorota a Karczew Karczewska h. Clavis in campo cerules [Jasieńczyk

może bedzie dla kogos przydatne.
Pozdrawiam - Ala
taadek61

Sympatyk

witam.może ktoś posiada ak.zgonu z przewodowalata 1822-1850.szukam zgonu mikołaja marka i marcina prażmowskich.
tadeusz
karanisa

Post autor: karanisa »

Poszukuje info. na temat Stanisława I Marianny Prażmowskich z Iwanowic ( obecnie Iwanowice Włościańskie)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”