Lista wywózkowa NKWD - prośba o sprawdzenie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Teresa_Milka

Szukam informacji o starszym przodowniku Policji Państwowej Szczepanie Morawskim. Był więziony w Ostaszkowie, został rozstrzelany w Twerze i prawdopodobnie pochowany w Miednoje. Znam jedynie zapisy z Księgi Cmentarnej Miednoje i bazy Ośrodka Karta. Czy jest jeszcze jakieś źródło historyczne, z którego mogłabym skorzystać?
-
Maria_Klimas

-
Suchodolska_Irena

-
Maria_Klimas

Znalazłam w Indeksie Represjonowanych nazwisko brata mojego dziadka, ale niestety bez podania jego dalszych losów. Napisałam do Ośrodka Karta z prośbą o sprawdzenie, czy są dokumenty, co się z nim stało. Poradzono mi zwrócić się do Polskiego Konsulatu w Grodnie o wyjaśnienie tej kwestii jako że konsulat w moim imieniu ma prawo wystąpić do odpowiednich instytucji białoruskich, aby ustalili losy konkretnej osoby. Po 2 miesiącach otrzymałam z Konsulatu odpowiedż z dołączoną odpowiedzią białoruską, która brzmi:" zainteresowana osoba powinna koniecznie kierować się str.3 Umowy między Białorusią a Polską o pomocy prawnej w sprawach cywilnych, pracowniczych i karnych". I to wszystko. Czy ktoś z Państwa miał podobną sprawę, jak należy to załatwić, czy warto zadać sobie trud i czy strona białoruska sprawę wyjaśni, czy wymyśli jakiś pretekst aby odpowiedzi nie udzielić.
Szanowna Pani
Tytuł postu brzmi :
Rozumiem tedy ,że brat dziadka na takiej liście się znalazł .
A do tego nie uściśliła Pani jaka była ta forma represji .
Rozumiem tedy ,że zgodna z tytułem postu .
Sprawa wtedy wygląda prosto .
W IPN w pionie prokuratorskim prowadzone jest w tej sprawie śledztwo i każdy mający interes prawny w postaci pokrewieństwa ma prawo wystąpić do IPN z wnioskiem o zapoznanie się z dokumentacją danej osoby - a jest bardzo bogata -bo Rosjanie za Gorbaczowa przekazali bardzo bogatą dokumentację - w tym nawet teczki z przesłuchań .
IPN ma oddziały i zapoznanie odbywa się w najbliższym oddziale .
Wzór wniosku jest na stronie IPN
I to jest właściwa droga .
W Polsce po to właśnie powołano IPN aby zbadał zbrodnie komunistyczne na Polakach .
W IPN jest także prowadzonych wiele innych śledztw w innych sprawach represji .
Ale zawsze to jest pierwsza instancja.
Tytuł postu brzmi :
Rozumiem tedy ,że brat dziadka na takiej liście się znalazł .
A do tego nie uściśliła Pani jaka była ta forma represji .
Rozumiem tedy ,że zgodna z tytułem postu .
Sprawa wtedy wygląda prosto .
W IPN w pionie prokuratorskim prowadzone jest w tej sprawie śledztwo i każdy mający interes prawny w postaci pokrewieństwa ma prawo wystąpić do IPN z wnioskiem o zapoznanie się z dokumentacją danej osoby - a jest bardzo bogata -bo Rosjanie za Gorbaczowa przekazali bardzo bogatą dokumentację - w tym nawet teczki z przesłuchań .
IPN ma oddziały i zapoznanie odbywa się w najbliższym oddziale .
Wzór wniosku jest na stronie IPN
I to jest właściwa droga .
W Polsce po to właśnie powołano IPN aby zbadał zbrodnie komunistyczne na Polakach .
W IPN jest także prowadzonych wiele innych śledztw w innych sprawach represji .
Ale zawsze to jest pierwsza instancja.
-
Zawadzki_Rafał

Poszukuję informacji o żonie i córce funkcjonariusza PP Stefana Zawadzkiego syna Stanisława, urodzonego w dniu 05.09.1906 r. w Skarżycach i zamordowanego po dniu 20.04.1940 r. (data listy wysyłkowej) w Kalininie. Żona miała na imię Róża, a córka Krystyna. We wrześniu 1939 r. mieszkali prawdopodobnie w Kowlu. Kontakt z poszukiwanymi urwał się na przełomie lat 1939/1940.
-
Siwińska_Adriana

-
Witold_Witkowski

Witam serdecznie. Mój dziadek Józef Witkowski z Ciechanowa ur. 1898 roku w Cholewach był w 1945 roku wywieziony do łagrów przez NKWD. Być może za to ze należał do PPS, był legionistą piłsudczykiem i walczył w wojnie polsko-bolszewickiej.
O ile to możliwe proszę o sprawdzenie. Pozdrawiam Witek Witkowski
O ile to możliwe proszę o sprawdzenie. Pozdrawiam Witek Witkowski
Dzień dobry,
Panie Jerzy,
poszukuję informację o moim pradziadku Piotrze Dołęgowskim - policjant PP, który był więźniem Ostaszkowa, został zamordowany w Twerze w 1940 r., pochowany w Miednoje. Urodzony w 1894 r. w Lubatówce.
Nr karty wywozowej: L. 016/1 (66), 2772.
Bardzo proszę o informację, pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek informacji, dokumentów, zdjęć mojego pradziadka i/lub informację gdzie szukać informacji (pytałam już w Muzeum Katyńskim, Rodzinie Policyjnej 39, Archiwum Narodowym, IPN-czekam jeszcze na część odpowiedzi, póki co nikt nie ma informacji o nim). Wiem tylko, że w policji był od 1919 r., w Czchowie od 1936,a w Tarnowie w 1939 r.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Może po numerze listy można dotrzeć do jakiś informacji?
Panie Jerzy,
poszukuję informację o moim pradziadku Piotrze Dołęgowskim - policjant PP, który był więźniem Ostaszkowa, został zamordowany w Twerze w 1940 r., pochowany w Miednoje. Urodzony w 1894 r. w Lubatówce.
Nr karty wywozowej: L. 016/1 (66), 2772.
Bardzo proszę o informację, pomoc w odnalezieniu jakichkolwiek informacji, dokumentów, zdjęć mojego pradziadka i/lub informację gdzie szukać informacji (pytałam już w Muzeum Katyńskim, Rodzinie Policyjnej 39, Archiwum Narodowym, IPN-czekam jeszcze na część odpowiedzi, póki co nikt nie ma informacji o nim). Wiem tylko, że w policji był od 1919 r., w Czchowie od 1936,a w Tarnowie w 1939 r.
Będę wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
Może po numerze listy można dotrzeć do jakiś informacji?
-
Aleksandros

- Pobłocka_Elżbieta