zapowiedzi w dwoch kosciolach - prosba o interpretacje

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

podaje w skrocie akt slubu zapisany w parafii Wielgomlyny (powiat radomszczanski):

- rok 1879
- pan mlody zamieszkaly we wsi Rudka (gmina Wielgomlyny); urodzony we wsi Imielnica "na Slasku"
- panna mloda zamieszkala i urodzona we wsi Krzetow (gmina Wielgomlyny)
- 3 zapowiedzi opublikowane w "tutejszym i Chelmskim kosciele"

zapowiedzi w "tutejszym" kosciele to rozumiem ale "Chelmskim"???

1. znalazlam wies Imielin ("na Slasku") blisko jest Chelm Slaski
http://g.co/maps/7eq5p
sprawdzilam ksiegi, aktu urodzenia pana mlodego nie ma

2. na liscie ludnosci gminy Wielgomlyny, przy nazwisku pana mlodego widnieje taka notatka:
https://picasaweb.google.com/lh/photo/P ... directlink

czy informacje o smierci mieszkancow byly wysylane do parafii urodzenia (moze nie zawsze, ale czasami?)
jesli tak, to dlaczego nie do parafii w Chelm Slaski a do gminy Maslowice, ktora znajduje sie obok gminy Wielgomlyny?
http://g.co/maps/y8emb...chyba ze chodzi o Myslowice na Slasku..?? ale...
jesli Myslowice, to dlaczego zapowiedzi w parafii "Chelmskiej"???

...nic nie rozumiem :cry: prosze o pomoc
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Kasiek skup się i czytaj ze zrozumieniem dokumenty, w których wszystko jest.
Na początek pkt 2.
Lista ludności gminy Wielgomłyny. Jest zapisek z datą 1878, prawdopodobnie o tym że przybył lub został wpisany na listę (do księgi) mieszkańców gminy.
Z aktu ślubu z 1879 (rok później) wiemy, że mieszka we wsi Rudka gm. Wielgomłyny. niedaleko Krzętowa
Z dopisku z listy mieszkańców wynika, że zmarł w Sokolej Górze i mowa o gminie Masłowice i jej wójcie i data 18.03.1883 (jaki kalendarz?).
Sokola Góra leży mniej więcej w połowie drogi, w linii prostej, między Rudką a Masłowicami, czyli nadal w okolicy.
I informacja nie trafiła do gminy Masłowice, a z gminy Masłowice do Wielgomłynów
по отно писмо ... - w odniesieniu do pisma ... (wójta gminy Masłowice)
Po prostu z powodu śmierci został wypisany z listy mieszkańców gminy Wielgomłyny. Być może Sokola Góra w roku 1883 należała do gminy Masłowice - Co tam robił? Może miał tam pole, pojechał do sklepu, odwiedził krewnych, sąsiadów? Może mieszkał, ale nie przemeldował się, jak byśmy to dziś określili?
Co do drogi kościelnej zostawiam zupełnie z boku, bo mniej istotna. Nie zawsze dopisywano fakt zgonu do aktu urodzenia, a tym bardziej gdy nie stwierdziłeś istnienia takiego aktu urodzeni w Chełmie Śląskim to jak mógłbyś znaleźć wzmiankę o śmierci?

Edit
Ta Imielnica jast "na Śląsku", bo tak zapisano czy tak sądzisz? Istnieje inna Imielnica niedaleko Jędrzejowa.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Darek,
ja sie skupiam tylko, ze jak sie rosyjskiego nie zna to ciezko ze zrozumieniem czytac :)

ok, Tomasz mieszkal w Sokolej Gorze i tam zmarl, moze masz racje i faktycznie Sokola Gora nalezala do Maslowic, stad ta informacje "z Maslowic" a nie jak ja myslalam do...jeden problem z glowy

nie zostawiaj "drogi koscielne" z boku prosze, bo to ona jest dla mnie bardziej istotna; staram sie, w skupieniu :wink: :wink: odszukac Tomasza miejsce urodzenia...
"Imielnica na Slasku" to cytat z aktu slubu...

dziekuje za pomoc :)
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
dpawlak

Nieaktywny

Nie wiem czy mieszkał w Sokolej Górze, a jedynie, że tam zmarł.
Co do drogi kościelnej, co oznacza: "sprawdzilam ksiegi, aktu urodzenia pana mlodego nie ma".
Wykluczasz, że się tam urodził bo:
- księgi kompletne, a jego niema
- księgi niekompletne
- nie znalazłam itp, itd
To nie pierwszy akt, o który pytasz z Imielnicą na Śląsku, więc myślę, że już powinnaś wiedzieć gdzie to jest lepiej ode mnie. Imielin? Jemielnica? Czy jeszcze coś innego, ja tego nie wiem i trudno mi powiązać z parafią Chełm Śląski (jeśli to nie Imielin). Jemielnica to Śląsk Opolski i wówczas po niemiecku Himmelwitz. W 1945 spolszczono urzędowo na Imielnica ostatecznie Jemielnica. Być może w XIX wieku też tłumaczono nazwę jako Imielnica. To takie moje spekulacje, powodzenia w poszukiwaniu tej właściwej Imielnicy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

aktu urodzenia nie ma w ksiegach Chelma Slaskiego, bo ksiegi kompletne, sprawdzalam i nie ma :(

jezeli wczesniej widziales moje posty o Imielnicy to dotyczyly one tego samego aktu i tej samej Imielnicy, ktorej do tej pory nie udalo mi sie ustalic; pewnie bym nie pytala jakbym "juz wiedziala"
ksiegi z Jemielnicy, dawnej Imielnicy na Slasku Opolskim zamowilam 3 tyg temu i czekam

dzieki jeszcze raz za sprostowanie pisma wojta
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
dpawlak

Nieaktywny

Re: zapowiedzi w dwoch kosciolach - prosba o interpretacje

Temat kojarzę, ale wcześniej nie czytałem. Śląsk, Prusy i ogólnie niemczyzna jest poza moim zainteresowaniem. Wygooglałem i dopiero teraz doczytałem tamten wątek do końca. Masz problem, przyznaję, ale nikt nie obiecywał, że będzie łatwo.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zapowiedzi nie były (i nie są?:) wygłaszane w miejscu urodzenia/chrztu, a w "stałego pobytu"
często się pokrywa co wprowadza w błąd sugerując, że zawsze tak (urodzenia) powinno być

dostarczał coś do ślubu?
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... lgom%B3yny
znaczy się dokument, odpis etc
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
dpawlak

Nieaktywny

Tylko, że pan młody mieszkał we wsi Rudka przy ojcu i to była ta sama parafia co panny młodej, czyli zapowiedzi powinny być tylko w miejscowej parafii a nie były. Dodatkowo stały pobyt, to właśnie ten zapis z roku 1878 dodatkowo potwierdza, że był już w miejscowej gminie wpisany. Chyba, że to nie jest księga ludności stałej?
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Włodku,
nawet Tobie - nie znającemu tego terenu - rozwiązanie tej "zagadki" powinno zając od 30 sekund do 10 minut bez wstawania od komputera :)
Po co sięgać po alegata, skoro wystarcza znajomość "genealogicznego żłobka" :)

tomek
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

jak znajdę czarny kapownik to Cię wpiszę na czerwono:)
ja się nie znam, gdybać to można (łącznie ze zmianą wyznania), jest papier jest "cbdo" (jak jeszcze potwierdzony)
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

dpawlak pisze:Chyba, że to nie jest księga ludności stałej?
to jest ksiega ludnosci stalej

Tomasz mieszkal z ojcem w Rudce, po slubie mieszka z zona w Sokolej Gorze (z aktu zgonu jego i jego dzieci)

chyba sprobuje i zamowie alegaty, Wlodku...bo Tomek1973 na moje blagalne prosby o pomoc w Piotrkowie nie reaguje :wink:

Panowie, to jak z tym Chelmem?
czysty przypadek ze Imielno jest kolo Chelma Slaskiego a pan mlody z "Prus"?

jesli Tomasz "nalezal" do parafii w Chelmnie to dlaczego akt zgonu ma z parafii w Wielgomlynach?
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

księga ludności stałej wcale nie oznacza, że tam mieszka, jeno że "przynależy"
a zapowiedź w miejscu X, oznacza, że
albo tam mieszka (dłużej niż trzy miesiące)
albo mieszkał bezpośrednio przed "przeprowadzką do miejsca gdzie mieszka krócej niż trzy miesiące"
ale to tak na moje oko..
ja się staram bez kopii nie wypowiadać o przypadku konkretnym:) więc j.w.
a w konkretnym w 1878 przybył, Chełm -(z zapowiedzi) świadczyłby, że krótko przed ślubem (typu 2-3 miesiące) przybył, a wcześniej w Chełmie mieszkał.."przedszkole, żłobek, łotewer"...Tomek wie to powie...ja nie wiem, coś mogę przypuszczać, ale nie wiedzieć, są alegaty (w archiwum), jest wpis o Imielnicy w akcie ślubu (a akt u Ciebie:) co tu można kombinować? nie wiem dlaczego szukałaś w Chełmie, skoro ropdzony w Imielnicy (jak się zdaje)
ale księg z I. już zamówiłaś..no to co tu rzeźbić?

łatwiej kopie alegaty, poznać numer i zamówić kopie aktu z I o znanym wtedy numerze, roku...ale to dywagacja, zamówione? zamówione
problem "dlaczego w dwóch kościołach" - j.w. nie w miejscowym bo niezbyt długo mieszkał (cezura czasu 3 miesiące) więc w poprzednim, tam gdzie go znali i mogli wiedzieć o przeszkodach:)

P.S. bo nie doczytałem
to on z Prus zapisany czy ze Śląska?
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

:cry: :cry:
to ja moze wsio wrzuce i prosze popatrzec, ok?

w akcie slubu ma napisane Imielnica w "Silezi"; w ksiedze stalej "pruski poddany", tak samo zreszta jak rodzice
wszyscy przybyli w 1877 z Prus (nie z Chelma) i zapisani byli w Wielgomlynach

lista
https://picasaweb.google.com/fromkasiek ... directlink

akt slubu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/9 ... directlink

akt zgonu
https://picasaweb.google.com/lh/photo/o ... directlink

moj ppdziadek Jozek na tej liscie zapisany jest 2x; a czemu?
byl, wyjechal, przyjechal znowu?

ps. jak bede miala ponad 3000 postow jak Wlodek to przestane zadawac tyle pytan :) a na razie nie ogarniam...
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
AlicjaSurmacka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: AlicjaSurmacka »

Witaj Kasiu!
Rudka to gmina Wielgomłyny a parafia Chełmo.
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geogra ... Tom_IX/910
To parafie które są również w moim zainteresowaniu. Moi przodkowie o nazwisku Bartnik właśnie rozsiani byli we wsiach w gminie Wielgomłyny lub Masłowice a należeli do parafii w Chełmie.
Pozdrawiam Alicja

P.S. Właśnie to Chełmo jest opracowane przez Włodka S w Genetece
same śluby do 1873 roku.
dpawlak

Nieaktywny

Czyli krótko mówiąc Kasiek nie rozpracowałaś przynależności parafialnej wsi.
Ja się skoncentrowałem na podziale cywilnym i gminach, a nie na kościelnym.
Jeśli to miał na myśli Tomasz, to faktycznie żłobek, chociaż to,
że nie pisnął dalej ani słówka zamiast pomóc ... ech.

Edit
Śląsk też był wtedy pruski, więc jeśli Imielno na Śląsku, to również w Prusiech ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”