Nazwisko: Burba

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Komentarze

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Komentarze »

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=13290&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
ewab.

Sympatyk
Adept

Post autor: ewab. »

Są to moi pradziadkowie i dziadkowie, ze strony ojce Józef Burba, o których mam mało wiadomości.
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Koło miejscowości Hołmy była wieś Burby. Pod koniec XVIII była zamieszkana przez bojarów o nazwisku Burba.
Pozdrawiam
ewab.

Sympatyk
Adept

Dzięki za informację. A może coś bliższego :k:
ewab.
Awatar użytkownika
t.dzwonkowski

Sympatyk
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: t.dzwonkowski »

Sz. Pani
Sprawdzi Pani w księgach metrykalnych parafii św. Jana w Wilnie.(Są dostępne w internecie) Mieszkała tam w I połowie XIX w. powszechnie lubiana rodzina lekarzy i prawników o tym nazwisku. Aleksander Burba i Jerzy Burba byli m.in. organizatorami powstania w 1831 r., utrzymywali bliskie kontakty z m.in. Walerianem Dzwonkowskim.
Tadeusz Dzwonkowski
ewab.

Sympatyk
Adept

Sz.Panie,
Uprzejmie dziękuję za bardzo cenną dla mnie informację i natychmiast zabieram się do sprawdzania.
ewab. :lol: :k:
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

etymololgia nazwiska Burba

Post autor: jakozak »

Witam Panią. Etymologii słowa nie znam. Mam jedynie pytanie: czy jest Pani może z Burbów ze Starachowic?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
ewab.

Sympatyk
Adept

etymololgia nazwiska Burba

Nic o tym nie wiem. Moi Burbowie są z Warszawy - przeważnie z Pragi, Żoliborza i Ochoty. Z mniejszych miejscowości to Pniewnik, Klembów i trochę z zach.-pomorskiego.
Pozdrawiam
Ewa B.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”