Jak ustalić miejsce urodzenia przodka

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

marzanna175

Sympatyk
Adept

Jak ustalić miejsce urodzenia przodka

Post autor: marzanna175 »

Mam problem z ustaleniem miejsca urodzenia przodka. W akcie jego ślubu jest napisane, że został urodzony w Łomiankach.
http://fryziak.avatar.hekko.pl/dokument ... lzenstwa-3

W alegacie w tym roku nic nie ma prócz odpisu aktu urodzenia jego małżonki.
Przekopałam wszelkie prawdopodobne roczniki parafii i nie ma aktu urodzenia Jana - księgi kompletne.
W akcie zgonu natomiast napisane zostało, że urodzony w Galicji, nie przywiązuje nadmiernej wagi do informacji z aktu zgonu ale....
http://fryziak.avatar.hekko.pl/dokumenty/akty-zgonu-4

Jakie zasady obowiązywały księży przy spisywaniu aktu małżeństwa, na jakiej podstawie mógł wpisać miejsce urodzenia? Szczególnie że ślub odbywał się w parafii w której podobno miał się urodzić rzeczony. Gdzie jeszcze mogę szukać informacji? Szczególnie że zależy mi na wyjaśnieniu skąd przybyła matka Jana i gdzie mam szukać dalszych korzeni.
Marzanna
Szukam Wygrzywalskich i Wąsowiczów
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Moim zdaniem, bardziej wiarygodnym aktem, jeśli chodzi o informację na temat urodzenia Jana jest akt ślubu, a fakt braku metryki w alegatach tym bardziej może świadczyć o Łomiankach.
Czy sprawdzałaś księgi pod kątem innych osób noszących nazwisko Fryziak ?

Pozdrawiam,

Aneta
marzanna175

Sympatyk
Adept

Owszem. To rzadkie nazwisko i nie było innego Fryziaka w Łomiankach, a właściwie w Kiełpinie bo tam podlegały Łomianki w owym czasie. Marianna ma jeszcze ciekawiej wpisane w akcie zgonu- bo miejsce urodzenia Rzeszów. Rzeszów sprawdzałam i w spisie ludności sporządzonym do celów wojskowych jak i w aktach urodzenia. Nazwisko Fryziak nie występuje.
Marzanna
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Można ewentualnie poszukać jeszcze w pobliskich parafiach.
Sprawdzałam w SEZAM-e czy zachowały się jakieś spisy ludności z gminy Młociny, do której przynależały Łomianki, ale z interesującego Ciebie okresu nie ma.

Można próbować ewentualnie szukać jakichś informacji w bibliografii regionalnej, np.:
http://www.biblioteka.lomianki.pl/nasze ... otece.html

Chyba nie mam pomysłu, póki co..

Pozdrawiam

Aneta
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Fryziaków mało i ani jednego w okolicach Rzeszowa http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/fryziak.html
Czyżby wszyscy dzisiejsi pochodzili od Marianny Fryziak z Łomianek?
Wszystkie osoby z aktów opisane są jako słudzy. Czyżby byli sługami dworskimi pana na Łomiankach?
Jabłonna należała do Potockich skoligaconych z Lubomirskimi mającymi jakieś włości w okolicach Rzeszowa.
Może zachowały się jakieś spisy ludności dworskiej, KLS-y.
Może warto pogrzebać odnoście właścicieli ziemskich z okolicy.
Czy mieli powody bywać w Galicji, a zwłaszcza Rzeszowie.
Boję się, że nazwisko Fryziak mogło np. nie być używane przez Mariannę w Rzeszowie, a dopiero po przybyciu do Łomianek.
Druga sprawa urodzony/a gdzie indziej ochrzczony/a gdzie indziej.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

miejsce ok, wyznanie inne?
chrzest/zgłoszenie urodzenia Jana dużo później niż zakładałaś?
a matka..będzie zdecydowanie trudniej:(
i nazwisko mogło być inne i miejsce "pi razy drzwi"

P.S. a jeszcze - w tym samym dekanacie (czyli nadzór ten sam? nie wiem czy w tych samych latach) można zaobserwować różnice pomiędzy zawartością pierwopisów i wtóropisów. Rzadko, ale relatywnie częściej niż gdzie indziej. Tj bywają aky w pierwpopisie, których nie ma we wtóropisie i odwrotnie (teraz na szybko to małżeństwa - Łomna mi się kojarzy)
może też ten czynnik?
i podstawowa sprawa przeglądałaś księgi urodzeń czy skorowidze/rejestry czy akty?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
marzanna175

Sympatyk
Adept

Przeglądałam księgi urodzeń i ja i bardzo życzliwy pracownik archiwum, zakres dat dałam ogromny. Fryziakowie występują w kujawsko- pomorskim, ale nie wiem czy to te Fryziaki. Marianna pojawia się nie wiadomo skąd i kiedy. Mozliwe, że jako służąca przybyła z Rzeszowa jak ma podane w akcie zgonu, ale to są tylko dywagacje. Zastanawia mnie brak jakiejkolwiek notatki w alegacie dotyczącej Jana, że innego wyznania, że chrzest później etc. Nie jest że była panną, ani w akcie ślubu, ani w akcie zgonu Jana, ani w akcie zgonu Marianny, wszędzie występuje jako Fryziakowa. Do przypuszczenia, że wszyscy o nazwisku Fryziak z okolic Warszawy pochodzą od jednej Marianny- przychylam się bo wszelkie późniejsze akty na to wskazują.
Marzanna
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

marzanna175 pisze:Mozliwe, że jako służąca przybyła z Rzeszowa jak ma podane w akcie zgonu, ale to są tylko dywagacje.
Trochę więcej niż dywagacje, skoro w akcie zgonu Marianny jest ten Rzeszów podany. Ja wiem, że akty zgonu są najmniej poważanymi dokumentami, bo nie zawsze informacje w nich są rzetelne, ale to nie znaczy też, że zawsze są nierzetelne. Nikt w Łomiankach sobie tego Rzeszowa nie wymyślił, musiał coś wiedzieć, a przynajmniej tyle, że nie była miejscowa.
Nie jest że była panną, ani w akcie ślubu, ani w akcie zgonu Jana, ani w akcie zgonu Marianny, wszędzie występuje jako Fryziakowa.
Określenie Fryziakowa ani Fryziakówna nie funkcjonuje w pierwszych dwóch dokumentach, jest Fryziak. W dodatku w akcie zgonu Jana pisze, że jest synem Marianny Fryziak девицы czyli panny.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
marzanna175

Sympatyk
Adept

Dziękuję. To mi daje pewną poszlakę. W akcie zgonu Jana jest Fryziakowa. Podobna Marianna Fryziak o tym samym ( prawdopodobnym) roku urodzenia występuje w kujawsko-pomorskim,napisze tam o odpis aktu urodzenia. Szukałam jakiś powiązań między kujawsko-pomorskim, a właścicielami Łomianek, ale dużo nie znalazłam.Może ktoś z was wie coś co mnie naprowadzi na trop. Rzeszów odpada- przeszukany ;(

Marianna jak i Jan zmarli w Jabłonnie, nie w Łomiankach. W Łomiankach zawarł ślub Jan i urodziła się pierwsza córka, po wędrówce przez Warszawę trafili do Jabłonny, parafia Chotomów. W Jabłonnie jedynymi krewnymi, znajomymi z czasów Łomianek była rodzina żony. Informacje zawarte w akcie zgonu mogą być dość mylące.
Marzanna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

a Łomianki w omawianym czasie to jakieś latyfundium? raczej odwrotnie chyba - od lat okolica "tradycyjnie obsadzana osadnikami", duże rozdrobnienie, wielość zajęć (rzeka, las)
marzanna175

Sympatyk
Adept

Ależ nie. Z aktów wynika że przodkowie byli służącymi, z opowieści dziadka zaś że pradziadek "we dworze w Jabłonnie służył". Dlatego też szukam powiązań tego rodzaju, że dziewczynę wzięto do służby z kujawsko -pomorskiego, skoro Rzeszów odpadł. A w dzisiejszym wyżej wzmiankowanym województwie nazwisko to( w tamtych latach) występuje dość licznie- jak na to nazwisko ;)
Marzanna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz

ale ja nie o Jabłonnie a o Łomiankach
i pisałaś nie o "właścicielach Jabłonny" a o "właścicielach Łomianek"
w Jabłonnie daleko szukać nie trzeba, żeby wytypować "dwór" albo kilka potencjalnych miejsc:)
Szumny_Tomasz

Sympatyk

Post autor: Szumny_Tomasz »

Nazwisko panieńskie Marianny, Choroś, wciąż występuje w Łomiankach...
Pozdrawiam, Tomasz Szumny
marzanna175

Sympatyk
Adept

Nie o tę Mariannę chodzi- o Mariannę Fryziak pannę, nie o Mariannę z domu Choroś żonę Jana.
Do Włodzimierza. O Jabłonnie wiem dużo ;) , chodzi o właścicieli Łomianek, -JERZY FRYDERYK POTHS
Jerzy Fryderyk (1750–1806) był
pierwszym z rodu Pothsów (Potzów)
właścicielem Łomianek i Kiełpina.
Urodził się w 1750 r. w Stuttgarcie.
Przybył do Warszawy jako kupiec-
-hurtownik, ale pod koniec lat 80.
XVIII w. zajął się również
działalnością bankierską. Szybko
zadomowił się w ewangelickim
środowisku zamożnego mieszczaństwa
Warszawy. Ożenił się z Anną
Rheinschmidt, siostrą znanego
warszawskiego chirurga. Był
cenionym i godnym zaufania
finansistą. Umiejętności i zasługi
zjednały mu uznanie wśród
zamożnej i wpływowej szlachty,
co zaowocowało nadaniem mu
szlachectwa przez Sejm Czteroletni
w październiku 1790 r.
Poths należał do tego grona
zamożnych obywateli Warszawy,
które cieszyło się zaufaniem władz
powstańczych insurekcji
kościuszkowskiej 1794 r. I właśnie chodzi o jakieś powiązania tej rodziny z kujawsko- pomorskim. Może napisałam niezbyt jasno. ;)
Marzanna
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Nie wiem czy znasz książkę "Dawne Łomianki" (2005 r.). Jest tam sporo o tej rodzinie, która się częściowo asymilowała i wchodziła w związki małżeńskie z Polakami, np. małżeństwo z Anielą Rucińską (1829 - 1908), itd. Chodzi Ci, że służąca mogła przybyć z Kujaw? A które lata i jakie parafie? Doczytam, ale może podpowiedz.
Np. parafie Chodecz i Lubraniec powtarzają się nazwiska Rucińska i Fryziak, wg geneteki.

Łucja
Ostatnio zmieniony śr 21 wrz 2011, 18:16 przez Łucja, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”