Maciak Stanisław i Roman-poszukuję przodków

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Maciak_Magdalena

Post autor: Maciak_Magdalena »

Witam
poszukuję informacji o moim dziadku Stanisławie Maciak (1928-1980)żył i umarł w Jaktorowie. Żona Jóżefa z domu Szymańska. Ojciec Roman Maciak (1898-1967), matka Władysława(1899-1980)
Będę wdzięczna za pomoc w poszukiwaniach

0
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Witam!
Proszę o dokładniejsze opisanie gdzie to Jaktorowo jest .Czy chodzi może o Jaktorowo K/Szamocina pow. Chodzież.
Maria.
Maciak_Magdalena

Jaktorów koło Żyrardowa województwo Mazowieckie
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Szanowna Pani

Rodzina Maciak od wieków a przynajmniej od 1736 roku zamieszkiwała kilka parafii łódzkich wokół Bełdowa .

Stamtąd przemieszczali się do Aleksandrowa Łódzkiego ,Łodzi -jak powstała z wioski maleńkiej .
W 1840 roku gdy powstały fabryki włókiennicze tak jak większość podłódzkich rodzin pewnie zostali włókiennikami i stąd w analogicznym ośrodku kkoło Żyrardowa .
Ale ja bym postawił ,że pierwotne gniazdo to okolice Aleksandrowa Łodzkiego .
Podobnie było zresztą z rodziną Pieniążków .
Zresztą oba ośrodki i Bełdów i Żyrardów to są kolonie założone przez Zaborcę rosyjskiego i rodziny były osiedlane z całej przestrzeni zaboru .

W metrykach Maciaków są przeróżne miejscowości od świętokrzyskiego do warszawskiego .

Ktoś tutaj napisał post na temat migracji rodzin chłopskich .
trzeba powiedzieć iz w porównaniu z zaborem pruskim to w zaborze rosyjskim była totalna migracja .
A szczególnie wraz z industrializacją miejscowości podłódzkich o podwarszawskich .

Stąd w miejsce starych olęderskich miejscowości zaborca rosyjski zakładał kolonie wypierając rodziny o pochodzeniu olęderskim ( zachodnim ).

Stąd Adamów-Kolonia 1836
Bełdów Kolonia
Krasnodeby -Kolonia

i wiele ościennych parafii .
Toż to były puste tereny i niezamieszkałe.
Tedy ma Pani niezły pasztet .
Moi przodkowie do miejscowości łódzkich przybyli z : mazur, świętokrzyskiego i innych rejonów Kraju .

Niezły pasztet .

pozdrawiam
Soldenhof

Post autor: Soldenhof »

Pani Magdaleno
Jeśli nadal jest Pani zainteresowana informacjami dotyczącymi rodziny Stanisława i Romana Maciaków, wydaje mi się, że będę mógł pomóc w ich uzupełnieniu.
Wspomniany przez Panią Roman Maciak był -prawdopodobnie- rodzonym bratem mojej babci Zofii Olborskiej z domu Maciak. Proszę napisać co konkretnie Panią interesuje, jeśli będę znał odpowiedź chętnie udzielę informacji.
Pozdrawiam
S.
Maciak_Magdalena

Witam
dziękuję że Pan się odezwał

Zależy mi na poznaniu historii i powiązań rodzinnych od strony mojego pradziadka Romana. Chciałabym uzyskać informację o jego rodzicach i rodzeństwie

Na dzień dzisiejszy wiem tylko tyle, że urodził się w 1898r.(nie wiem gdzie) ożenił się z Władysławą i został pochowany w Jaktorowie w 1967r. Miał 6 dzieci w tym Stanisława, Reginę, Zofię, Kazimierę, Jadwigę i Szczepana.

Niestety nie mogę ruszyć dalej a bardzo bym chciała poznać swoje korzenie:)

Jeżeli mówimy o tej samej osobie to będę wdzięczna za informację
Mam nadzieję, iż w przypadku zgodności będę mogła odwdzięczyć się tym samym i podzielić się z Panem informacjami o rodzinie które ja posiadam.

Proszę o odpowiedź

Wysłany: 18-09-2011 - 21:11*
Do Sympatyka
dziękuję za informację
Ma Pan dużo racji moja rodzina (przynajmniej ta część o której wiem) mieszka w okolicach Żyrardowa, Mszczonowa
przynajmniej teraz wiem dlaczego tak ciężko "dokopać" się do korzeni:)

* (moderacja scalenie wypowiedzi wysyłanych na Forum)
Bełc_Paweł

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bełc_Paweł »

Witam
Na cmentarzu w Jaktorowie moge zrobić zdjecie , lub coś poszukac (mieszkam w Jaktorowie)
Moi przodkowie pochodzili z Kozer, Grodziska,Jaktorowa, Kask, Bud Michałowskich
Pozdrawiam Paweł
rwelka

Nieaktywny

Post autor: rwelka »

Napiszę jeszcze jedną sprawę ,iż rodzina Olborskich tutaj wymieniona ma dokładne to samo pochodzenie.I pewnie przemieszczała się dokładnie według tej samej trasy .
Pozdrawiam
Maciak_Magdalena

tak teraz wiem, że Olborscy z okolic Mszczonowa są blisko spokrewnienie z Maciakami.Doszły nowe wątki, które mam nadzieję uda mi się zgłębić
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”