Też nad nim myślałam, ale w akcie jest gmina Bielik i chciałabym się upewnić czy faktycznie nic takiego nie istniało. Szukałam w spisie miejscowości z tamtego okresu i nic nie znalazłam pasującego.
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Cóż...moim zdaniem napisane jest "Bielsk" - "s" bardzo zbliżone do "s" np. w słowie "Mińsku".
Kropka nad przedostatnią literą dość odległa, jak na literkę "i" w porównaniu do innych słów.
Nie znalazłam też żadnego historycznego Bielska w powiecie grójeckim, dlatego optuję za Belskiem.
Witam!
W przedstawionym akcie jest miejscowość Bielsk obecnie zwany Belskiem. Informacja na podstawie mapy kwatermistrzowskiej z 1826 rejonu Grójca, z którego pochodzę. Jako ciekawostkę mogę podać, że dawna miejscowość Gorzeszkoty to obecnie Jadwigów.
Szukam kogoś kto mógłby zerknąć i rozszyfrować tekst przywileju księcia siedmiogrodzkiego Rakoczego (w zatwierdzeniu przez króla Jana III Sobieskiego), z 1658 r. Tekst pochodzi z Archiwum Głównego Akt Dawnych w Warszawie. Niestety tekst jest po węgiersku i częściowo (wstęp) po łacinie.
Pozdrawiam, Beata.
Szukam Stankiewiczów z Grójca, Sadowskiego Stanisława z Jasieńca (ur.ok.1844- zmarł po 1874 r.), Zawadzkich z parafii Zwolen.