[quote="Andrzej_Kurys"]Witam,
Proszę o pomoc jestem początkującym szperaczem w rodzinnych dziejach , szukając danych dotyczących moich przodków znalazłem w archiwach Elliss Island informację ze mój pradziadek Jakub Kuryś ur. w 1877 roku we wsi Mazury przybył do Stanów w dniu 30-03-1909 roku na statku Vaderland , który wypłynął z Antwerpii. Na oryginalnej liście pasażerów zapisany został jako Yakob Kurysz.
Pradziadek po kilku latach wrócił do rodziny nie wiem kiedy . Czy jest może jakiś rejestr osób wyjeżdżających z USA ? Czy ktoś wie gdzie można zaleźć takie dane . Interesuje mnie również pobyt dziadka w Stanach co robił, gdzie pracował i mieszkał gdzie można znałeźć takie informacje.
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki
Pozdrawiam
AK
Andrzeju, przedobrzyles - wyskoczyles z indywidualnym wpisem, omijajac watek;
Jak poszukiwać rodziny w USA? -Dostęp do ancestry.com(cz.2)
gdzie Krystyna pomaga Tobie podobnym.
To jest rekord dziadka;
First Name: Yakob
Last Name: Kurysz
Ethnicity: Austria, Polish
Last Place of Residence: Mazury, Austria
Date of Arrival: Mar 30, 1909
Age at Arrival: 31y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Vaderland
Port of Departure: Antwerp
Manifest Line Number: 0019
Zostawil zone Ewe w Mazurach, a przyplynal jako "pracownik" do kuzyna Jana Kwasnika, do Brooklyn, New York.
Jan Kwasnik byl tez z Mazurow, a w Nowym Jorku, kazdy imigrant byl jakims pracownikiem.
Skoro dziadek wrocil do Polski, musialo to byc przed 1914. Jesli pomiedzy 1909 i 1914 urodzilo sie dziadkowi dziecko, od daty narodzin dziecka, odejmij 9 miesiecy i bedziesz mial przyblizona date powrotu dziadka z USA. Moze to w 1911 wrocil razem z Janem do Polski, a Jan jeszcze powrocil do USA w 1912.
W moim przypadku, mialem informacje, ze 3 miesiace po powrocie babci i dziadka z USA, urodzil sie juz w Polsce moj ojciec.
Wladyslaw