Jak odzyskać dane z dysku (indeksy aktów metrykalnych)

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, maria.j.nie, elgra, elgra, kaphis, kaphis

Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Jak odzyskać dane z dysku (indeksy aktów metrykalnych)

Post autor: mastalerz »

Na dysku przenośnym (120 GB) miałem zapisaną całą indeksację parafii Petrykozy, która częściowo zamieszona jest na naszej GENETYCE ( wiek XVIII). Jednak prawie cały wiek XIX, który był już na ukończeniu jest właśnie na tym uszkodzonym dysku ( kilka tysięcy wpisów). Nigdzie tego nie skopiowałem. Nie przypuszczałem, że ten dysk może ulec uszkodzeniu. PRZESTROGA DLA WSZYSTKICH INDEKSUJĄCYCH – ROBCIE KOPIE ZAPASOWE!
Może jednak ktoś z kolegów - koleżanek genealogów zna sposób na odzyskanie danych z uszkodzonego dysku. Myślę, że uszkodzenie nie jest poważne ( dysk upadł z ok. 30 cm na dywan). W każdym bądź razie lampka kontrola dysku pali się jak zwykle. Gdyby ktoś miał doświadczenie w tym względzie to proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony pt 09 maja 2008, 20:41 przez mastalerz, łącznie zmieniany 1 raz.
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

POMOCY! Jak odzyskać dane (indeksy aktów metrykalnych)

Post autor: mmaziarski »

Moje dane odzyskiwał specjalista komputerowiec przy pomocy specjalnych programów.Trwało to 5 dni.Częsci nie udało się odzyskać.
Pozdrawiam
Mieczysław
MMaziarski
Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

POMOCY! Jak odzyskać dane (indeksy aktów metrykalnych)

Dziękuję za informację.
Muszę poszukać specjalisty od odzyskiwania danych. Ale gdzie go szukać?
A może któś mógłby mi takiego polecić w Gdansku lub oklolicy?
Pozdrawiam
Mirek
www.mastalerz.info
AleGor

Sympatyk

Re: POMOCY! Jak odzyskać dane (indeksy aktów metrykalnych)

Post autor: AleGor »

Najbardziej znaną firma co się tym zajmuje jest Ontrack http://www.ontrack.pl/

Chciałbym się zapytać co to znaczy uszkodzony? Jak podłącza Pan ten dysk (rozumiem, że przez port USB) to co Panu komputer "mówi"? Wykrywa go czy nie? Bo jak nie to może padła lub rozłączyła się jedynie elektronika od komunikacji przez USB.

Niezależnie od problemu najlepiej trzeba by wyjąc dysk z tego pudełka i podłączyć do dużego komputera bezpośrednio przez taśmę. Jeśli dysk jest 2,5 calowy to potrzeba jest jeszcze przejściówka. (~ 20 zł).
Scowron

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Scowron »

Witam
Wydaje mi się, że w 90% uda się odzyskać dane(a przynajmniej część).
Podepnij dysk do jakiegoś innego komputera i wtedy poszukaj oprogramowania w sieci do odzyskiwania danych. Sam kiedyś próbowałem odzyskać dane i jest kilka pozycji. Problem bedzie jeśli dysk nie bedzie wykrywany. Można popróbować w ustawieniach BIOS-u ale to już wyższy stopień wtajemniczenia.
Ew. mogłą ulec uszkodzeniu elektronika dysku. Z tego co mi wiadomo można ją podmienić od takiego samego modelu i wszystko chodzi jak należy.

P.S. Co do firmy wspomnianej wyżej jest program Ontrack Easy Recovery.

Powodzenia
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

podaje kolejnego linka, jest telefon prosze sie skonsultowac, moze zrobia to za darmo, prosze nic samemu nie robic, sadze ze nosnik danych jest caly, http://www.allegro.pl/item357970442_odz ... olice.html
Awatar użytkownika
mastalerz

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Wszystkim bardzo dziekuje. Teraz nic nie zrobie bo jestem nad Jeziorakiem i internet mam tylko na komorce Nokia E50. Mirek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”