Poszuwikanie konkretnego przodaka

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

patrykczapski

Sympatyk

Poszuwikanie konkretnego przodaka

Post autor: patrykczapski »

Witam
Mój Pradziadek nazywała się Jan Zabiegała mam jego skrócony akt zgonu.Na tym akcie pisze że jego ojciec nazywa się Filip , byłem na grobie rzeczonego Filipa , chciałem poznać jego datę śmierci albo urodzenia .Jednak pisało tam tylko że żył 59 lat . Jak mam dowiedzieć się jak nazywał się jego ojciec gdzie mam zdobyć dokumenty dotyczące tego ? Na cmentarzu nic nie ma .Dlatego że grób ten został po wielu wielu latach odnowiony przez brat pradziadka .Pomocy !!
Patryk
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

W skróconym akcie zgonu nie ma daty zgonu?Kto wydał ten akt? I kiedy?
Danka
patrykczapski

Sympatyk

Post autor: patrykczapski »

Ja mam akt zgonu Jana Mojego pradziadka a mi chodzi o datę zgonu prapradziadka
Patryk
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Ustal parafię na terenie której zmarł Filip, odszukaj jego akt zgonu w odpowiednim archiwum. Mogą być w nim informacje dotyczące ew. migracji (np. informacje gdzie się urodził, mogą być także informacje o rodzicach). Dalej, na podstawie tych informacji trzeba ustalić nazwy odpowiednich parafii i szukać tam (bądź w archiwach posiadających w zasobie ich księgi), a jeśli takich danych nie ma - poczynić jakieś założenia (np. to że brał ślub w tej samej parafii w której umarł; czasem pomaga też fakt że w większości przypadków ślub odbywał się w parafii panny młodej).
Generalnie trzeba cofać się w czasie badając kolejne wydarzenia: zgon - ślub(y) - urodziny (chrzest), ustalając na podstawie informacji zdobytych w poprzednich dokumentach (lub z innych źródeł, czasem typując - jeśli nie ma innego wyjścia). Czasem łańcuch nie będzie kompletny i niektórych ogniw może brakować - np mamy akt zgonu i chrztu a brakuje ślubu - który odbył się w innej (nieznanej?) parafii panny młodej.

Poczytaj to forum, kilka pomysłów napewno wpadnie ci do głowy w tak zwanym międzyczasie.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”