Herbarz szlachty Ziemi Łukowskiej na Lubelszczyźnie (koment
Moderator: maria.j.nie
-
BorkowskiZenek
Witam !
Panie Marku witam Pana serdecznie i dziękuj za herbarz, zakupiłem go jak tylko ukazał się na rynku. I powiem szczerze czekam na "jeszcze"czyli na dalsze tomy. Wiem, że wszystko opiera się na "kasie" ale jestem pewny, że wszystko pójdzie dobrą drogą i będziemy niedługo czytać kolejne tomy. Mnie w herbarzu rzecz jasna zainteresowała moja rodzina czyli Borkowscy oraz rodziny ze mną spokrewnione czyli Goławscy (z mojego rodzinnego od kilku pokoleń Gołaszyna), Orze(y)łowscy(opisani przez Stanisława Orzełowskiego). Mam do Pana pytanie czy spotkał się Pan przy opracowywaniu herbarza i zbieraniu materiałów do kolejnych tomów z takimi rodzinami jak Adamowicz i Mańkowski. I czy w kolejnych tomach można się spodziewać wiadomości o rodach ziemiańskich posiadających majątki takich jak np: Błociszewscy ze Strzyżewa , Zawadzcy z Ryżek , Dmochowscy z Sarnowa i Jeleńca, Majewscy z Niedźwiadki, Lewiccy z Rogal i Ławek - na temat których posiadam pewne materiały. Pozdrawiam Zenek
-
wolenski_pipis

Witam !
Z Adamowiczami i Mańkowskimi dotychczas nie spotkałem się. Pozostałe wymienione rodziny obecne są w tomie II., w powiązaniu z interesującymi Pana miejscowościami.
Pozdrawiam - Marek Woliński
-
wolenski_pipis

Witam !
W uzupełnieniu poprzedniej informacji w Rejestrze pogłównego woj. podlaskiego z 1676 r., odnalazłem Pawła Adamowicza, dziedzica części dóbr Wykno Nowe, natomiast jeśli chodzi o Mańkowskich, to Maciej, dziedziczył część dóbr Mikicin oraz Kobylino Cieszymy.
-
BorkowskiZenek
Witam !
Panie Marku dziękuje za informację .Pozdrawiam
-
Błażejewski_Artur

Witam !
Panie Marku czy w Pana zbiorach wystepuje nazwisko Błażejewski???
Prosze o informacje na prywatna poczte lub na email: arthurxx@freenet.de
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Artur Blazejewski
Prosze o informacje na prywatna poczte lub na email: arthurxx@freenet.de
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Artur Blazejewski
-
wolenski_pipis

Gałęzowscy herbu Tarnawa, wywodzą się z dóbr Gałęzów i Wola Gałęzowska w pow. lubelskim. W moim herbarzu jest trochę informacji na ich temat. Protoplastą tej rodziny jest zapewne Zbysław z Targowiska, w latach 1409-1428 dziedzic Gałęzowa. Rodzina mocno rozrodzona, gdyż już w 1626 r. spotykamy na Gałęzowie: Jana, Malchra, Jerzego, Mikołaja syna Stanisława z przydomkiem Żołnierz, innego Mikołaja, dziedziczącego na części po nieboszczyku Marcinie Gałęzowskim. Na Bychawce Mniejszej współdziedziczył Łukasz Gałęzowski.
Panie Marku, mam i ja do Pana dość nietypowe pytanie. Otóż w
"Herbarzu" pisze Pan o rodach Zarzeckich/Zarzyckich i Zakrzewskich, umiejscowionych w Ziemi Łukowskiej jak najbardziej, podobnie jak ród Wierzejskich, o którym też Pan dużo pisze. Te rody mają tam odpowiednie nazwy miejscowe, czyli są miejscowe bardzo.
Jakie pytanie? Otóż w Genetece pojawiła się bardzo intrygująca dla mnie informacja, że w 1824 r. w parafii Łuków 2 małżeństwa Wierzyckich - Katarzyna Wierzycka z Adamem Zarzyckim (nr 49) i Antoni Wierzycki z Marianną Zakrzewską (nr 103, zapowiedź). O co chodzi?
Nie chce mi się wierzyć, że dwa typowe dla Ziemi Łukowskiej rody i nagle jacyś nie z tych stron Wierzyccy. Ale to są dane ze skorowidza, i podejrzewam, że ktoś (ksiądz?) mógł się pomylić, bardziej mi tu pasuje ród Wierzejskich niż Wierzyckich, po prostu.
Czy Panu coś by było wiadomo przypadkiem na ten temat? To dość wczesne lata jak na śluby z "obcymi", mi się wydaje. A zresztą często się spotykam, że nazwisko Wierzycki okazuje się po sprawdzeniu innym nazwiskiem (a to główne którego szukam). Sprawdzimy te akty z 1824 r. w AP Lublin, kuzyn już się zobowiązał. Ale ja, zwłaszcza po lekturze Pana książki, wątpię żeby Wierzyccy tam w owym czasie byli, po prostu. Co Pan o tym myśli? Z drugiej strony pomylić takie nazwisko jak Wierzejski na Wierzycki to też mało realne, ale np. Wieszczycki na Wierzycki mylili. Zarzycki/Zarzecki - Wierzejski/Wierzecki/Wierzycki??? No nie wierzę, że Wierzyccy tam byli i już.
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo gratuluję książki, dużo można z niej wydobyć!
Łucja
"Herbarzu" pisze Pan o rodach Zarzeckich/Zarzyckich i Zakrzewskich, umiejscowionych w Ziemi Łukowskiej jak najbardziej, podobnie jak ród Wierzejskich, o którym też Pan dużo pisze. Te rody mają tam odpowiednie nazwy miejscowe, czyli są miejscowe bardzo.
Jakie pytanie? Otóż w Genetece pojawiła się bardzo intrygująca dla mnie informacja, że w 1824 r. w parafii Łuków 2 małżeństwa Wierzyckich - Katarzyna Wierzycka z Adamem Zarzyckim (nr 49) i Antoni Wierzycki z Marianną Zakrzewską (nr 103, zapowiedź). O co chodzi?
Nie chce mi się wierzyć, że dwa typowe dla Ziemi Łukowskiej rody i nagle jacyś nie z tych stron Wierzyccy. Ale to są dane ze skorowidza, i podejrzewam, że ktoś (ksiądz?) mógł się pomylić, bardziej mi tu pasuje ród Wierzejskich niż Wierzyckich, po prostu.
Czy Panu coś by było wiadomo przypadkiem na ten temat? To dość wczesne lata jak na śluby z "obcymi", mi się wydaje. A zresztą często się spotykam, że nazwisko Wierzycki okazuje się po sprawdzeniu innym nazwiskiem (a to główne którego szukam). Sprawdzimy te akty z 1824 r. w AP Lublin, kuzyn już się zobowiązał. Ale ja, zwłaszcza po lekturze Pana książki, wątpię żeby Wierzyccy tam w owym czasie byli, po prostu. Co Pan o tym myśli? Z drugiej strony pomylić takie nazwisko jak Wierzejski na Wierzycki to też mało realne, ale np. Wieszczycki na Wierzycki mylili. Zarzycki/Zarzecki - Wierzejski/Wierzecki/Wierzycki??? No nie wierzę, że Wierzyccy tam byli i już.
Pozdrawiam i jeszcze raz bardzo gratuluję książki, dużo można z niej wydobyć!
Łucja
Pięknie dziękuję Panie Marku!
Rodzina mojej mamy-Gałęzowscy- właśnie z lubelskiego.I chociaż do tej pory sporo znalazłam na jej temat ,to dwa imiona -Zbysław i Malcher są mi obce.
Czyli dzięki Panu, znowu coś nowego o Gałęzowskich.
Pozdrawiam serdecznie
Danka (Wasilewska) Lenart wnuczka Gałęzowszczanki.
A czy są może podane miejscowości z którymi związani byli Gałęzowscy na Podlasiu?
Rodzina mojej mamy-Gałęzowscy- właśnie z lubelskiego.I chociaż do tej pory sporo znalazłam na jej temat ,to dwa imiona -Zbysław i Malcher są mi obce.
Czyli dzięki Panu, znowu coś nowego o Gałęzowskich.
Pozdrawiam serdecznie
Danka (Wasilewska) Lenart wnuczka Gałęzowszczanki.
A czy są może podane miejscowości z którymi związani byli Gałęzowscy na Podlasiu?
-
wolenski_pipis

Pani Łucjo,
ma Pani rację pod aktem nr 49 z roku 1824 jest małżeństwo Adama Zarzyckiego s. Wawrzyńca i Heleny Karwowskiej z Katarzyną Wierzejskią (zapis Wierzeyska) c. Michała i Maryanny Świerczewskiej.
Posiadam fotografię tego aktu i stąd te dane.
Osoba spisująca indeksy z tego roku niedokładnie spisywała. Obecnie opracowuję te indeksy ponownie wraz z weryfikacją w aktach. Tak więc niedługo zostaną skorygowane
Pozdrawiam Gabriel Miechowiecki
ma Pani rację pod aktem nr 49 z roku 1824 jest małżeństwo Adama Zarzyckiego s. Wawrzyńca i Heleny Karwowskiej z Katarzyną Wierzejskią (zapis Wierzeyska) c. Michała i Maryanny Świerczewskiej.
Posiadam fotografię tego aktu i stąd te dane.
Osoba spisująca indeksy z tego roku niedokładnie spisywała. Obecnie opracowuję te indeksy ponownie wraz z weryfikacją w aktach. Tak więc niedługo zostaną skorygowane
Pozdrawiam Gabriel Miechowiecki
Napisałam o książce Marka Wolińskiego na blogu "Lektury genealogiczne", jak ktoś jeszcze nie zakupił zapraszam do poczytania:
http://lakewierzycki19.bloog.pl/
Będzie poprawiane.
Łucja
http://lakewierzycki19.bloog.pl/
Będzie poprawiane.
Łucja
-
wolenski_pipis

Panie Marku.
Znalazłam w wykazie Pana książki nazwisko Powałka. Moi przodkowie o tym nazwisku łączą się z parafią Jeruzal, w której to nagle pojawia się ich sporo, a wpisów urodzeń nie było. Może byli tam od zawsze a może przybyli z innych stron. Może właśnie z ziemi łukowskiej ... . Czytałam przed kilku laty "Dzieje wsi Stok" parafia Ulan, gdzie w spisach poborowych pojawia się nazwisko Powałka, a 100 lat później już go nie ma. Na Lubelszczyźnie po dziś dzień mieszka duża grupa osób o tym nazwisku. Czy może Pan sprawdzić to nazwisko?
Pozdrawiam
Janina
Znalazłam w wykazie Pana książki nazwisko Powałka. Moi przodkowie o tym nazwisku łączą się z parafią Jeruzal, w której to nagle pojawia się ich sporo, a wpisów urodzeń nie było. Może byli tam od zawsze a może przybyli z innych stron. Może właśnie z ziemi łukowskiej ... . Czytałam przed kilku laty "Dzieje wsi Stok" parafia Ulan, gdzie w spisach poborowych pojawia się nazwisko Powałka, a 100 lat później już go nie ma. Na Lubelszczyźnie po dziś dzień mieszka duża grupa osób o tym nazwisku. Czy może Pan sprawdzić to nazwisko?
Pozdrawiam
Janina