Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję Nazwiska „Moje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin
Kaczmarek_Aneta pisze:Jeśli dziadkowie nie żyją, trzeba rozpocząć od rodziców - spojrzeć na parafię urodzenia - być może w niej na ślubnym kobiercu stanęli dziadkowie...Także miejsce śmierci dziadków jest istotne.
Podaj, proszę, oprócz miejsc także daty tych zdarzeń - z ogólnikami trudno się zmierzyć.
Szukamy krewnych męża czy Twoich krewnych - pytam, bo tytuł wątku i treść pierwszego postu trochę się wykluczają
Właściwie Anetko masz rację źle zatytułowałam. Mój dziadek miał na nazwisko Werner i też poproszę Was o pomoc.
Franciszek Werner ur 13.02. 1922 w Ostrówku syn Józefa i Marianny z domu Wołosiuk.
Nie mogę znaleźć informacji o dziadku, wiem, że był na robotach w Niemczech w czasie wojny i został osadzony do rozstrzelania na Zamku w Lublinie, ale przeżył. Czy można znaleźć jakieś zapiski na ten temat?
Witaj altika.
Pomocna będzie baza na stronie straty.
W wyszukiwarkę wpisujesz nazwisko Werner (jest ich dużo) i imię Franciszek. W bazie wymienionych jest 8 osób posiadających to nazwisko i imię - http://lwww.straty.pl/index.php/pl/szukaj-w-bazie .
Pozdrawiam serdecznie,
Basia .
Ostatnio zmieniony wt 27 wrz 2011, 11:39 przez basiaps, łącznie zmieniany 1 raz.
Basia
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Według mnie dane dotyczące Twojego dziadka są pod numerami 4 i 6. By dowiedzieć się więcej kliknij w prostokąt z numerem po lewej stronie nazwisk.
Źródła tych informacji pochodzą z Fundacji Polsko-Niemieckie Pojednanie i Urzędu do spraw kombatantów i osób represjonowanych. Z tego wynika, że Twój dziadek starał się o odszkodowanie i jego dane figurują w tych organizacjach.
Basia.
Basia
Znalazłam dziadka pod nr 1 ale nie wiem jak odnaleźć jego przodków.
Chciałabym podzielić ten wątek na dwa, jeden dotyczący nazwiska Werner a drugi Pudźwa ale nie bardzo wiem jak to zrobić. Czy muszę zakładać nowe tematy?
Chodzi mi o rodzinę Franciszka Wernera ur 13.02. 1922 w Ostrówku syn Józefa i Marianny z domu Wołosiuk.
Pod numerem 1 wymienieni są inni rodzice, a i miejsce urodzenia też jest inne.
Baza jest stale rozbudowywana i na bieżąco aktualizowana, ale jeżeli wiesz gdzie się urodził, to możesz pytać o jego akt urodzenia w USC.
Pozdrawiam,
Basia .
Basia
Kasiu, ale gdzie chcesz ich znaleźć? Czy w tej samej bazie? Jeśli tak, to na podstronie z listą WYSZUKIWANIE OSÓB REPRESJONOWANYCH wprowadzasz nowe dane szukanych osób i klikasz Szukaj. Baza jest w trakcie wyszukiwania.
Basia
Basia
altika pisze:Chodzi mi o rodzinę Franciszka Wernera ur 13.02. 1922 w Ostrówku syn Józefa i Marianny z domu Wołosiuk.
Witaj Kasiu, a czy masz jakieś informacje o rodzinie Marianny Wołosiuk?
Może miała jakieś rodzeństwo? Ja szukam rodziny Stanisława Wołosiuka mieszkającego w latach 1880 - 1920 w Warszawie.
pozdrawiam
Jola