Poszukuję informacji o rodzinie Jastrzębskich z Raszówki / parafia Kalina Wielka k. Miechowa/.
Jan Jastrzębski ur. 1791, zm. 1861 ożeniony z Marianną z Michalczewskich Mieli trójke dzieci: Antoniego ur. 1838 ożenionego z Heleną Wędrychowską / z tego związku 4 dzieci/; Józefę ur. 1836 zamężną za Edmunda Stępkowskiego oraz Kazimierza / ur. ?/. Pieczętowali się herbem Jastrzębiec i do początku XX wieku mieszakli w Raszówce.
Jastrzębscy z Raszówki
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Jastrzębscy z Raszówki
Witam:) Jeśli chodzi o parafię Kalina Wielka to w rachubę wchodzi tylko wieś o nazwie Raszówek a nie Raszówka. Tak się składa, że posiadam kserokopie kilkunastu fragmentów na temat rodziny Jastrzębskich pochodzących z "Opowiadań" i "Dzienników" Kazimierza Girtlera, który jako dzierżawca majątku w Kalinie Wielkiej opisał życie obyczajowe mieszkańców okolicznych wsi.
Pozdrawiam
Katarzyna
P.S. Jestem stałą bywalczynią Raszówka, stamtąd pochodzi moja mama.Szkoda, że dopiero teraz zauważyłam Pański wątek.
Pozdrawiam
Katarzyna
P.S. Jestem stałą bywalczynią Raszówka, stamtąd pochodzi moja mama.Szkoda, że dopiero teraz zauważyłam Pański wątek.