Witaj Aniu,
bardzo dziękuję za Twoją opinię – dokładnie tak zrobiłam, tj. nie załączałam pisma RPO.
W dniu wczorajszym otrzymałam sygnał od pierwszego USC (z miasta położonego blisko Warszawy) pocztą elektroniczną – tu, muszę przyznać, jestem pod wrażeniem szybkiego dostarczenia zwykłego listu przez Pocztę Polską (1 dzień

).
Z pisma urzędniczki dowiedziałam się, że USC w tym mieście nie wydaje kserokopii aktów, a jedynie odpisy.
W odpowiedzi poprosiłam o wskazanie podstawy prawnej decyzji odmownej, jak również załączyłam opinię RPO.
W kilkanaście minut potem, przychodzi odpowiedź:
(…)podstawa prawna o która Pani prosiła to art. 79 prawa o aktach stanu
cywilnego, gdzie czytamy: "Z ksiąg stanu cywilnego wydaje się: 1. Odpisy
zupełne i skrócone aktów stanu cywilnego 2. Zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub ich braku, 3. Zaświadczenia o
zaginięciu lub zniszczeniu księgi stanu cywilnego". Dodatkowo w
Rozporządzeniu w sprawie szczegółowych zasad sporządzania aktów stanu cywilnego w §16.5 jest napisane, że tylko na żądanie sądu lub
prokuratora albo na wniosek osoby, która wykaże interes prawny,
kierownik urzędu stanu cywilnego wydaje z* akt zbiorowych*
zaświadczenie, odpis lub potwierdzoną kserokopię dokumentów znajdujących się w tych aktach. Na wydanym odpisie lub kserokopii umieszcza się adnotację o celu jej wydania.
W przypadku Naszego Urzędu zrobienie kserokopii z księgi jest
niemożliwe ze względu na to, że księgi nie można wynosić z urzędu, a brak jest u nas odpowiedniego sprzętu do zrobienia kopii.(…)
W kolejnym moim liście starałam się przekonać p. inspektor, iż art. 79, na który się powołuje nie precyzuje przecież, iż kserokopii takich wydawać urząd nie może.
Wspomniałam ponadto o tym, że do otrzymania kserokopii akt uprawnione są dokładnie te same podmioty, a więc na życzenie urzędu, przedstawię wszystkie potrzebne dokumenty, które potwierdzałyby pokrewieństwo w linii prostej.
Nie zapomniałam również wspomnieć o przykładzie częstochowskim.
Dziś rano otrzymałam odpowiedź:
Szanowna Pani,
Nasz Urząd Stanu Cywilnego nie posiada na stanie kopiarki, a każdorazowe
wyniesienie ksiąg poza urząd wymaga zgody Wojewody.
Jak widać nie jest łatwo...ale jeszcze spróbuję powalczyć i dam znać o wyniku.
Pozdrawiam i życzę wszystkim wytrwałości w walce o swoje
Epilog mojej sprawy
Poprosiłam o wykonanie fotokopii bądź umożliwienie mi samodzielnego wykonania zdjęcia interesującego aktu. Od razu zaznaczyłam, iż w przypadku dalszej odmowy urzędniczki, wnioskuję o przesłanie na adres domowy decyzji kierownika USC, gdyż będę chciała skorzystać z trybu odwoławczego.
I właśnie otwieram skrzynkę, a tam czeka na mnie wiadomość:
Mając na uwadze powyższe poprosimy Wydział Promocji Urzędu Miasta o sfotografowanie aktu. Za poświadczenie strony należy wnieść opłatę w wysokości 5 zł na konto urzędu podane we wcześniejszym mailu. Wykonany dokument zostanie przesłany do Urzędu Stanu Cywilnego w Piasecznie, gdzie zgłosi się Pani po jego odbiór z dowodem tożsamości (art. 83 prawa o aktach stanu cywilnego).
Pozdrawiam,
Aneta