Indeksacja i digitalizacja zasobów z APW O Grodzisk

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

marekd

Sympatyk

Post autor: marekd »

Rzeszotek_Łukasz pisze:Wiskitki z okresu 1901-1905 są już obrobione na serwerze, jedynie roczniki 1901-1903 czekają na kompresję.
To akurat wiem, ale dziękuję za rzeczową informację, wiem że M.K Wiskitki ma metryki pod 1810 w Grodzisku. To wszystko.
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Popkowicz_Bronisław »

Marku,
zgodnie z tym, co napisał Łukasz, dysponujemy zdjęciami ksiąg Wiskitek zrobionymi w AP GM za lata 1901-1905. Parafia Wiskitki nie jest objęta aktualnie jeszcze realizowaną umową między WZI a AP GM. Publikowanie zdjęć ksiąg z Wiskitek jest więc w pewnym sensie nieuzasadnione, ponieważ nie mamy prawa do publikacji tych zdjęć. Takie prawo daje albo umowa, albo odrębne porozumienie, czy pisemna zgoda dysponenta ksiąg. Zarząd PTG zamierza podpisać nową umowę z AP, która pozwoli kontynuować prace digitalizacyjne w AP GM. Nowa umowa obejmie oczywiście kolejne parafie, których nie obejmowała umowa między WZI a AP GM. Wówczas będzie można ew. uwzględnić Wiskitki. Warunkiem umieszczenia kolejnych parafii w planach fotografowania w AP GM jest pewność, że są (będą) chętni do ich zindeksowania. Mam do Ciebie więc pytanie, czy interesujesz się Wiskitkami tylko w celach poszukiwawczych, czy jako deklarujący ich indeksowanie? Jeśli tylko jako poszukujący, szanse na uwzględnienie Wiskitek w najbliższych planach są zdecydowanie mniejsze. Fotografowanie ksiąg w AP GM jest zajęciem bardzo absorbującym czasowo i finansowo. Nie chcemy, aby zrobione przez nas zdjęcia leżały i czekały na indeksujących. Nie rozumem zatem Twojej roszczeniowej postawy wyrażonej w poście z 28.09 br.
Pozdrawiam
Bronisław
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

To co Bronek wyżej napisał - oddaje filozofię i ducha "digitalizacja wraz z publikacją i opracowaniem"
Drobna korekta należy się w "nieuzasadnione" "nie mamy prawa"etc - to nie do końca tak:) Na szczęście:)
To co jest jest publikowane i co będzie publikowane w metryki.genealodzy.pl zawsze za zgodą dla dysponenta
ot -po prostu nie w ramach WZI-APW a innego (już zawartego jakiś czas temu PTG-APW, ale wymagającego doprecyzowania co do zakresu -tak aby nie powtarzać błędu popełnionego przez WZI z "nadmuchiwaniem balonika do oporu"
Więc spokojnie -to co jest -to zgodnie z prawem, umowami, porozumieniami etc
ale nie zawsze w ramach projektu WZI-APW:)

Pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
marekd

Sympatyk

Post autor: marekd »

Panie Bronku !
dziekuję za rzeczową odpowiedż, i rzeczowo odpowidam panu: nie jestem w stanie teraz zadeklarować pomocy przy indeksacji. Po prostu mam wiele spraw na głowie.
Same zdjęcie w cześći metryki też są cenne, nawet bez indeksów.
W calej tej wymianie zdań, pytałem tylko o coś, tu MK Wiskitki, które jak sądziłem mogło (i powinno) znaleźć się w planach ideksacyjnych Grodziska.
Szerzej myśł swją wyłuszczyłem w poscie do pana Sroczyńskiego, którego, niniejszym upoważniam do opublikowania mojej notki, która, zdaje się, gdzieś się zawierszyła (techniki tego form nie opanowałem w pełni).
W każdym razie, pozdrawiam Forum i pt. obu Panów.
(?) marekd
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Otrzymaliśmy pliki i ruszamy z indeksacją:
1364 Rembertów lata 1850-1863 UMZ
Zespół :
Ela Ćwiklińska
Ewelina Chilińska
Waldemar Chorążewicz
Zapraszamy do nauki indeksacji.Łatwe i czytelne pismo.
Pozdrawiam
Waldemar Chorążewicz
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Właśnie mija rok od zawarcia porozumienia WZI-APW .
Chciałbym podziękować szczególnie jednej osobie ,która
nauczyła nas profesjonalnego działania,prowadziła i ,,kleiła"
wszystkie zespoły.Była do dyspozycji przez 24 godz/na dobę.
Bez jego zaangażowania ten projekt by nie powstał.
Za to wszystko i jeszcze więcej...
Dziękuję ci Włodku.
Waldemar Chorążewicz
jusyd
Nowicjusz

Post autor: jusyd »

Witam
Indeksacja Wiskitek 1901-1903 jest na ukończeniu.
Dlatego mam prośbę , aby rozważyć digitalizację wcześniejszych roczników.
Oczywiście zindeksuję.( z własnych czysto egoistycznych pobudek)
Pozdrowienia dla wszystkich zaangażowanych w projekt.
Justyna
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Witaj Justyno,
w bazie PRADZIAD możesz znaleźć informację, że w zasobach AP GM znajdują się księgi z Wiskitek wyznania rzym.-kat. obejmujące lata 1808-1905, z tego roczniki 1808-55 oraz 1857-77 są zmikrofilmowane. Wg stosowanych przez nas zasad, o których była mowa w postach wyżej, możemy w chwili obecnej brać pod uwagę sfotografowanie ksiąg z lat 1856 i 1878-1900 (1901-5 są sfotografowane). Myślę, że będzie to niebawem możliwe, gdyż Zarząd PTG pracuje nad poszerzeniem możliwości fotografowania ksiąg w AP GM. Weźmiemy pod uwagę Twoje zgłoszenie chęci indeksacji.
Pozdrawiam serdecznie
Bronisław
Awatar użytkownika
Petrax

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Petrax »

Witam

Ja również jestem zainteresowy Wiskitkami i jak najbardziej wspomogę indeksację wcześniejszych roczników, jeżeli zostaną zdigitalizowane.

Mam także pytanie odnośnie Szymanowa. W roczniku 1896 kilka aktów oznaczonych jest jako 'braki'. Pech chciał, że akurat jednym z nich (4/1896) jest akt zgonu mojej 3prababci. Czy strona z tym aktem zaginęła czy z jakiś innych powodów nie została sfotografowana?

Pozdrawiam
Daniel
Awatar użytkownika
Popkowicz_Bronisław

Nieaktywny
Mistrz

Witaj Danielu,
cieszę się, że dołączysz do grona indeksujących Wiskitki. Skontaktuj się z Justyną i razem utwórzcie zespół. Jeśli chodzi o Szymanów zg 4/1896, to strona z aktem została sfotografowana i przesłana przeze mnie zgłaszającemu ten brak Tomkowi Boglowi.
Skontaktuj się ze mną na priva w tej sprawie.
Pozdrawiam
Bronisław
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam

zgodnie z zapowiedzią, przedstawiam aktualny stan zaawansowania prac nad indeksacją asc parafii Jazgarzew za lata 1808-1825.

Roczniki ukończone:
Urodzenia: 1808-1810, 1814-1817, 1823-1825
Śluby: 1808-1811, 1815-1817, 1819-1825

Roczniki w opracowaniu:
Urodzenia: 1811-1813, 1818-1822
Śluby: 1812-1814, 1818, 1821-1822
Zgony: 1808-1825

Aktualny stan zespołu:
Arkadiusz Kuba - indeksujący
Grzegorz Stańczyk – indeksujący
Aneta Kaczmarek - weryfikująca

Jednocześnie chciałabym poinformować, że po zakończonych pracach nad latami 1808-1825, rolę weryfikatora i szefa Zespołu Jazgarzew przejmie Grzegorz Stańczyk.

Poszukujemy chętnych osób, które chciałyby dołączyć do zespołu i wspomóc nas w pracach indeksacyjnych.
Oferujemy przeszkolenie i miłą atmosferę :)

Zainteresowanych proszę o kontakt na: indexgrodzisk@gmail.com

Pozdrawiam serdecznie

Aneta Kaczmarek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Minął rok, projekt dobiega końca czas na kilka słów nt. zakończenia. Podsumowanie szersze będzie później, teraz bardziej techniczno-organizacyjnie.
Coś co w założeniach miało być wstępem, rozpoznaniem możliwości współpracy kończy się zgodnie z założonym terminem. Trochę się rozrosło...ale to chyba nie szkodzi?:)
Dalsza część prac (bazując na doświadczeniach, wypracowanych metodach i błędach przez nas, w tym przeze mnie popełnionych) będzie kontynuowało PTG. Lekko(?) zmieniony skład, wyposażenie, pewnie także procedury. Osoba koordynująca, bądź wyznaczona przez nią - do pisania na forum:) założy nowy wątek i tam znajdą się informacje.
W tym wątku jeszcze "kilka" postów się pojawi - o zespołach, które są indeksowane, poprawkach, podsumowanie i informacja o
spotkaniu, na początku listopada, na Krzywym Kole w Warszawie,
na które osoby biorące udział w projekcie zaprasza dyrektor APW Ryszard Wojtkowski. Termin jeszcze jest ustalany (prawdopodobnie 3 lub 4 listopada w godzinach popołudniowych) - przekażę zaproszenie, gdy tylko będę mógł.
Podziękować za współpracę będę jeszcze miał okazję, jest za co!:)

...a sygnalizacyjnie: kilka rzeczy - poza Grodziskiem Mazowieckim - jest w trakcie ustaleń. Będzie szansa i na prace na ASC z Grodziska (w ramach umowy PTG-APW) i na innych materiałach.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:... Termin jeszcze jest ustalany (prawdopodobnie 3 lub 4 listopada w godzinach popołudniowych...
Uzgodniliśmy termin na 3 listopada.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

się powtórzę: termin jest uzgadniany
3 listopada i 5 listopada to zbyt blisko i zbyt daleko dla osób chcących być i na walnym PTG i na spotkaniu w APW, 4 po południu i 5 w południe - może wręcz sprzyjać

jak wyżej (z tych i innych powodów)
będzie znany termin - podam:)
Awatar użytkownika
pen60

Sympatyk

Post autor: pen60 »

Witam Pana Jacka!
Zwracam się z zapytaniem ?

Interesuje mnie parafia Skuły - mazowieckie z archiwum w Grodzisku. Kiedy będą robione zdjęcia aktów i kiedy będzie indeksacja.
Szukam w niej bliskich Malinowskich i Millati.
Pozdrawiam
Marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”