do założenia tematu skłoniły mnie dwie książki, które posiadam w swojej prywatnej biblioteczce. Jedna zawiera dedykację na pierwszej stronie, druga imię nazwisko i adres poprzedniej właścicielki. Zastanawiałam się czy dedykacje z imionami i nazwiskami w starych książkach nie mogłyby być pomocą dla genealogów. Szukałam informacji w internecie i niewiele znalazłam. Istnieje np. opracowanie "Rękopiśmienne dedykacje autorskie w księgozbiorze Ossolineum" rok wyd. 1964 i z tego co wywnioskowałam na podstawie kilku zdjęć - zawierają właśnie spis różnorakich dedykacji z książek. Jestem ciekawa czy ktoś kiedyś szukał/odnalazł jakieś informacje w ten sposób?
W każdym bądź razie - jedną z książek (Słownik polsko-rosyjski) znalazłam leżącą wprost na ulicy nieopodal śmietnika, w małej, nadmorskiej miejscowości. Nie ma daty wydania - ale po treści i wyglądzie wnioskuję, że jest z drugiej połowy XIXw. (ew. przelom XIXw./XXw.). Na pierwszej stronie istnieje zapis piórem: "Wizner Maria Lódź, Towarowa 9". Drugą zakupiłam w antykwariacie - dedykowana jest "koleżance Basi Królównej w podziękowaniu za współpracę - Grono Pedagogiczne. Przyborów 23.08.1961".
A nóż ktoś kiedyś będzie poszukiwał tych osób/informacji o tych nazwiskach
Pozdrawiam