Koronkiewicz
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
GrzegorzKrupiński

nazwisko :Koronkiewicz
Najstarszy znany mi zapis o Koronkiewiczach dotyczy Kolnicy, rok ~~1740, mogą byc związani ze służba leśną.
GK
GK
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Grzegorz
-
GrzegorzKrupiński

-
GrzegorzKrupiński

- Feltynowska_Grażyna

Witam wszystkich,
również jestem zainteresowana Koronkiewiczami ze wsi Gliniski, a w szczególności Marianną z Koronkiewiczów Romanowską, żoną Mateusza Romanowskiego (zm1886 Gliniski), a matką m.in. Ludwiki Romanowskiej żony Feliksa Karczewskiego oraz Teofili Romanowskiej żony Jana Karczewskiego alias Szumskiego. Pochodzę z nieszczęsnej parafii szczeberskiej i krążę po okolicy w poszukiwaniach, bo ze Szczebry uchowało się metryk niewiele. Moimi przodkami są właśnie Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska, wysoce prawdopodobne, że właśnie ta z Glinisk. Jeśli uda mi się potwierdzić swoje przypuszczenia, dołączę do rodzinki.
z serdecznymi pozdrowieniami
GAFa
również jestem zainteresowana Koronkiewiczami ze wsi Gliniski, a w szczególności Marianną z Koronkiewiczów Romanowską, żoną Mateusza Romanowskiego (zm1886 Gliniski), a matką m.in. Ludwiki Romanowskiej żony Feliksa Karczewskiego oraz Teofili Romanowskiej żony Jana Karczewskiego alias Szumskiego. Pochodzę z nieszczęsnej parafii szczeberskiej i krążę po okolicy w poszukiwaniach, bo ze Szczebry uchowało się metryk niewiele. Moimi przodkami są właśnie Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska, wysoce prawdopodobne, że właśnie ta z Glinisk. Jeśli uda mi się potwierdzić swoje przypuszczenia, dołączę do rodzinki.
GAFa
Witam,Feltynowska_Grażyna pisze:Witam wszystkich,
GAFa
Jeśli to jest Marianna córka Antoniego, to mamy wspólnych przodków. Ojciec Antoniego, Stanisław był bratem Józefa mojego bezpośredniego przodka, a ich ojciec Jan był pierwszym "osadnikiem" w Twardym Rogu. Około 1757 roku został strzelcem lasów królewskich w Twardym Rogu.
pozdrawiam
Rysiek
- Feltynowska_Grażyna

Ha! Nie wiem, czy to córka Antoniego, na trop po latach niemocy wpadłam dzięki temu, że potwierdził się ustny przekaz rodzinny o okolicznościach zapisania w metryce urodzenia krewnego nazwiska "Karczewski czyli Szumski" ze wsi Szczepki w par. Szczebra. Kiedy zobaczyłam tu w genetece w indeksie małżeństw parafii augustowskiej wpis "Karczewski alias Szumski" wiedziałam, że to jest to. Niestety z AP w Suwałkach dostałam negatywną odpowiedź na temat aktu małżeństwa tegoż z Teofilą Romanowską z Glinisk (akt nr38 z 1871r.).
Z aktu małżeństwa zawartego w par. Wigry mojego pradziada, Tadeusza Karczewskiego, ur. w Szczepkach wiem, że jego rodzicami byli Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska. Przypuszczam, że dwaj bracia pożenili się z dwiema siostrami. Na razie to jednak tylko przypuszczenie. Nie wiem, czy moje wywody tutaj są zrozumiałe, ale tak wyglądają poszukiwania, gdy nie ma metryk.
Jednak odpuszczać nie należy, tylko krązyć po parafiach sąsiednich, zbierać bajki rodzinne, czekać, monitorować, aż się trafi.
Ciąg dalszy przede mną, grunt, że złapałam trop.
pozdrawiam serdecznie
GAFa
Z aktu małżeństwa zawartego w par. Wigry mojego pradziada, Tadeusza Karczewskiego, ur. w Szczepkach wiem, że jego rodzicami byli Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska. Przypuszczam, że dwaj bracia pożenili się z dwiema siostrami. Na razie to jednak tylko przypuszczenie. Nie wiem, czy moje wywody tutaj są zrozumiałe, ale tak wyglądają poszukiwania, gdy nie ma metryk.
Jednak odpuszczać nie należy, tylko krązyć po parafiach sąsiednich, zbierać bajki rodzinne, czekać, monitorować, aż się trafi.
Ciąg dalszy przede mną, grunt, że złapałam trop.
pozdrawiam serdecznie
GAFa