Koronkiewicz

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

grabkk

Sympatyk
Adept

Koronkiewicz

Post autor: grabkk »

poszukuję danych o Koronkiewiczach z terenu powiatu augustowskiego : :)
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

nazwisko :Koronkiewicz

Post autor: GrzegorzKrupiński »

Najstarszy znany mi zapis o Koronkiewiczach dotyczy Kolnicy, rok ~~1740, mogą byc związani ze służba leśną.
GK
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
grabkk

Sympatyk
Adept

:D czy może mi pan podać z jakich dokumentów pan korzystał?
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

ksiegi metrykalne parafii Augustów :D
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
grabkk

Sympatyk
Adept

dziękuję bardzo za odpowiedź,może ma pan skany tych wpisów,a jeżeli tak to nie mógłby mi pan je przesłać?
pozdrawiam RYSZARD KORONKIEWICZ
GrzegorzKrupiński

Sympatyk
Ekspert

Wysłaem wiadomość na priv.
Pozdrawiam
Grzegorz Krupiński
Serdecznie pozdrawiam
Grzegorz
Malgonia

Sympatyk
Adept

Post autor: Malgonia »

Witam!
Wlasnie sie dowiedzialam, ze mam Koronkiewiczow w swoim drzewie, wlasnie w Augustowie (tudziez w Twardym Rogu). Jesli to Pana interesuje, prosze sie odezwac.
Pozdrawiam
Gosia
grabkk

Sympatyk
Adept

Witam!
Wiadomość wysłałem na priv.
Pozdrawiam
Rysiek
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Witam wszystkich,
również jestem zainteresowana Koronkiewiczami ze wsi Gliniski, a w szczególności Marianną z Koronkiewiczów Romanowską, żoną Mateusza Romanowskiego (zm1886 Gliniski), a matką m.in. Ludwiki Romanowskiej żony Feliksa Karczewskiego oraz Teofili Romanowskiej żony Jana Karczewskiego alias Szumskiego. Pochodzę z nieszczęsnej parafii szczeberskiej i krążę po okolicy w poszukiwaniach, bo ze Szczebry uchowało się metryk niewiele. Moimi przodkami są właśnie Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska, wysoce prawdopodobne, że właśnie ta z Glinisk. Jeśli uda mi się potwierdzić swoje przypuszczenia, dołączę do rodzinki.
z serdecznymi pozdrowieniami
GAFa
grabkk

Sympatyk
Adept

Feltynowska_Grażyna pisze:Witam wszystkich,
również jestem zainteresowana Koronkiewiczami ze wsi Gliniski, a w szczególności Marianną z Koronkiewiczów Romanowską, żoną Mateusza Romanowskiego (zm1886 Gliniski), a matką m.in. Ludwiki Romanowskiej żony Feliksa Karczewskiego oraz Teofili Romanowskiej żony Jana Karczewskiego alias Szumskiego. Pochodzę z nieszczęsnej parafii szczeberskiej i krążę po okolicy w poszukiwaniach, bo ze Szczebry uchowało się metryk niewiele. Moimi przodkami są właśnie Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska, wysoce prawdopodobne, że właśnie ta z Glinisk. Jeśli uda mi się potwierdzić swoje przypuszczenia, dołączę do rodzinki.
z serdecznymi pozdrowieniami
GAFa
Witam,
Jeśli to jest Marianna córka Antoniego, to mamy wspólnych przodków. Ojciec Antoniego, Stanisław był bratem Józefa mojego bezpośredniego przodka, a ich ojciec Jan był pierwszym "osadnikiem" w Twardym Rogu. Około 1757 roku został strzelcem lasów królewskich w Twardym Rogu.
pozdrawiam
Rysiek
Awatar użytkownika
Feltynowska_Grażyna

Członek Honorowy
Nowicjusz

Post autor: Feltynowska_Grażyna »

Ha! Nie wiem, czy to córka Antoniego, na trop po latach niemocy wpadłam dzięki temu, że potwierdził się ustny przekaz rodzinny o okolicznościach zapisania w metryce urodzenia krewnego nazwiska "Karczewski czyli Szumski" ze wsi Szczepki w par. Szczebra. Kiedy zobaczyłam tu w genetece w indeksie małżeństw parafii augustowskiej wpis "Karczewski alias Szumski" wiedziałam, że to jest to. Niestety z AP w Suwałkach dostałam negatywną odpowiedź na temat aktu małżeństwa tegoż z Teofilą Romanowską z Glinisk (akt nr38 z 1871r.).
Z aktu małżeństwa zawartego w par. Wigry mojego pradziada, Tadeusza Karczewskiego, ur. w Szczepkach wiem, że jego rodzicami byli Feliks Karczewski i Ludwika Romanowska. Przypuszczam, że dwaj bracia pożenili się z dwiema siostrami. Na razie to jednak tylko przypuszczenie. Nie wiem, czy moje wywody tutaj są zrozumiałe, ale tak wyglądają poszukiwania, gdy nie ma metryk.
Jednak odpuszczać nie należy, tylko krązyć po parafiach sąsiednich, zbierać bajki rodzinne, czekać, monitorować, aż się trafi.
Ciąg dalszy przede mną, grunt, że złapałam trop.
pozdrawiam serdecznie
GAFa
kziecina

Sympatyk
Adept

Post autor: kziecina »

Dorota Koronkiewicz ur. ok 1815 roku, mieszkała z mężem Janem Bućko we wsi Ewy, 20 km na południe od Augustowa. W parafii Krasnybór pojawiają się wzmianki równiez o innych Koronkiewiczach.

Pozdrawiam,
Krzysztof Zięcina
----------------------------------
Zięcina, Bernatowicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”