Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?

Post autor: Dąbkowska_Alina »

Miejscowość Plewno należała do parafii w Przysiersku ale dopiero od ok. 1911r. Czy ktoś wie, do jakiej parafii należała wcześniej ? Indeksuję parafię w Przysiersku i wcześniej ta miejscowość jako miejsce urodzenia dzieci nie występowała. Proszę o pomoc. Alina Dąbkowska
T0masz_0

Sympatyk

miejscowość Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?

Post autor: T0masz_0 »

Nie znam odpowiedzi, ale może lista okolicznych parafii coś pomoże:

Najbliżej są Bukowiec i Dólsk, a kawałek dalej Gródek i Drzycim,
Jest jeszcze Świecie - Parafia Chrystusa Króla - ale to w kierunku za Przysierskiem więc trochę bez sensu.

pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

Alino.
Trochę niedokładnie czytałaś księgi. Ta miejscowość była różnie zapisywana a wcześniej zapewne była znana jako Pniewno. Plewno także Pniewno lub po niemiecku Julienhof a widziałem nawet spolszczone Julianowo było w tej parafii dużo, dużo wcześniej. Przejrzyj dokładnie wcześniejsze księgi nawet lata 1689 małżeństwa są zapisy z PNIEWNA
Staszek Pieniążek
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Panie Stanisławie
Wiem, że Plewno i Pniewno to jest ta sama miejscowość, różnie pisana w metrykach. Nie wspomniałam po prostu o tym w moim poście. Nadal jednak nie mogę znaleźć metryki urodzenia mojego przodka w Pniewnie(Plewnie) więc pokusiłam się o zapytanie o inną parafię. Bardzo dziękuję i ciepło pozdrawiam. Alina Dąbkowska
Awatar użytkownika
Pieniążek_Stanisław

Nieaktywny
Mistrz

Post autor: Pieniążek_Stanisław »

A jak się nazywał ten przodek i jakich latach powinien się urodzić? Czy ma Pani metrykę jego ślubu?
Proszę o kontakt na piesta@hot.pl
Staszek Pieniążek
Awatar użytkownika
Jado

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Re: Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?

Post autor: Jado »

Dąbkowska_Alina pisze:Miejscowość Plewno należała do parafii w Przysiersku ale dopiero od ok. 1911r. Czy ktoś wie, do jakiej parafii należała wcześniej ? Indeksuję parafię w Przysiersku i wcześniej ta miejscowość jako miejsce urodzenia dzieci nie występowała. Proszę o pomoc. Alina Dąbkowska
Jako że mieszkam "kawałeczek" od Plewna i należę do parafii Przysiersk, mogę podpowiedzieć,Plewno leży w obrębie Przysierska i należy do parafii Przysiersk.Na pewno nie do Świecia (za daleko). Po rozmowie z księdzem proboszczem mogę powiedzieć że ksiądz dopuszcza możliwość przynależności do parafii Drzycim , na pewno nie do Bukowca gdyż parafia katolicka powstała po wojnie na kanwie kościoła(budynku) parafii ewangelickiej.

Jacek
maria_sadecka

Post autor: maria_sadecka »

Dzien Dobry Pani Alino,

czy ma Pani byc moze od kolegi, ktory indeksuje Przysiersk dalej w dol od 1840, lub z innego zrodla informacje o tym czy nazwisko Pszczolinski ( to chyba poszukiwani) wystepuja wczesniej (ponizej 1840 )w tej parafii ? Jesli tak to moj wpis jest bezprzedmiotowy i nie bede zawracac glowy falszywymi teoriami.
Jesli nie to byc moze mam jakis pomysl.

pozdrawiam

Maria
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Witam Pani Mario
Niestety, pomimo moich prób nawiązania kontaktu z Panem Murzynowskim, nie wiem nic o indeksacji wcześniejszych aktów Przysierska. W posiadanych przeze mnie skanach z Przysierska występuje nazwisko Pszczoliński wielokrotnie ale nie mogę znaleźć 100% powiązań z moimi przodkami. Skorzystam z każdego pomysłu gdyż "utknęłam" przy dacie urodzenia Franciszka Pszczolińskiego i Marianna z domu Rosińskiej na przełomie lat 1795 - 1805. Proszę o kontakt na adabkowska@op.pl.
Alina Dąbkowska
fromillid

Post autor: fromillid »

Witam!

Jeśli to w czymś pomoże, warianty nazwy jakie udało mi się ustalić dla Plewna to:

Pniewno, Pniewo, Pnavno, Julianowo, Julienhof a także Pnefyn.

pozdrawiam,
Szymon
fromillid

Witam ponownie!

Wg danych dotyczących Prus Zachodnich a pochodzących ze spisu ludności z 1905 r. opublikowanych przez Königlich Preußisches Statistisches Landesamt w 1908 r.:

Plewno (wówczas Julienhof) należało do katolickiej parafii Heinrichsdorf (Przysiersk); parafia ewangelicka była w Bukowcu.

pozdrawiam,
Szymon
Dąbkowska_Alina

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Dziękuję bardzo Szymonie. Proszę mi powiedzieć gdzie można przejrzeć taki spis ludności bo mam wątpliwości również co do innych parafii. Pozdrawiam Alina
fromillid

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”