Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?
Miejscowość Plewno należała do parafii w Przysiersku ale dopiero od ok. 1911r. Czy ktoś wie, do jakiej parafii należała wcześniej ? Indeksuję parafię w Przysiersku i wcześniej ta miejscowość jako miejsce urodzenia dzieci nie występowała. Proszę o pomoc. Alina Dąbkowska
miejscowość Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?
Nie znam odpowiedzi, ale może lista okolicznych parafii coś pomoże:
Najbliżej są Bukowiec i Dólsk, a kawałek dalej Gródek i Drzycim,
Jest jeszcze Świecie - Parafia Chrystusa Króla - ale to w kierunku za Przysierskiem więc trochę bez sensu.
pozdrawiam
Tomek
Najbliżej są Bukowiec i Dólsk, a kawałek dalej Gródek i Drzycim,
Jest jeszcze Świecie - Parafia Chrystusa Króla - ale to w kierunku za Przysierskiem więc trochę bez sensu.
pozdrawiam
Tomek
- Pieniążek_Stanisław

Alino.
Trochę niedokładnie czytałaś księgi. Ta miejscowość była różnie zapisywana a wcześniej zapewne była znana jako Pniewno. Plewno także Pniewno lub po niemiecku Julienhof a widziałem nawet spolszczone Julianowo było w tej parafii dużo, dużo wcześniej. Przejrzyj dokładnie wcześniejsze księgi nawet lata 1689 małżeństwa są zapisy z PNIEWNA
Staszek Pieniążek
Trochę niedokładnie czytałaś księgi. Ta miejscowość była różnie zapisywana a wcześniej zapewne była znana jako Pniewno. Plewno także Pniewno lub po niemiecku Julienhof a widziałem nawet spolszczone Julianowo było w tej parafii dużo, dużo wcześniej. Przejrzyj dokładnie wcześniejsze księgi nawet lata 1689 małżeństwa są zapisy z PNIEWNA
Staszek Pieniążek
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
Panie Stanisławie
Wiem, że Plewno i Pniewno to jest ta sama miejscowość, różnie pisana w metrykach. Nie wspomniałam po prostu o tym w moim poście. Nadal jednak nie mogę znaleźć metryki urodzenia mojego przodka w Pniewnie(Plewnie) więc pokusiłam się o zapytanie o inną parafię. Bardzo dziękuję i ciepło pozdrawiam. Alina Dąbkowska
Wiem, że Plewno i Pniewno to jest ta sama miejscowość, różnie pisana w metrykach. Nie wspomniałam po prostu o tym w moim poście. Nadal jednak nie mogę znaleźć metryki urodzenia mojego przodka w Pniewnie(Plewnie) więc pokusiłam się o zapytanie o inną parafię. Bardzo dziękuję i ciepło pozdrawiam. Alina Dąbkowska
- Pieniążek_Stanisław

A jak się nazywał ten przodek i jakich latach powinien się urodzić? Czy ma Pani metrykę jego ślubu?
Proszę o kontakt na piesta@hot.pl
Staszek Pieniążek
Proszę o kontakt na piesta@hot.pl
Staszek Pieniążek
Re: Plewno (kujawsko-pomorskie)- jaka była parafia?
Jako że mieszkam "kawałeczek" od Plewna i należę do parafii Przysiersk, mogę podpowiedzieć,Plewno leży w obrębie Przysierska i należy do parafii Przysiersk.Na pewno nie do Świecia (za daleko). Po rozmowie z księdzem proboszczem mogę powiedzieć że ksiądz dopuszcza możliwość przynależności do parafii Drzycim , na pewno nie do Bukowca gdyż parafia katolicka powstała po wojnie na kanwie kościoła(budynku) parafii ewangelickiej.Dąbkowska_Alina pisze:Miejscowość Plewno należała do parafii w Przysiersku ale dopiero od ok. 1911r. Czy ktoś wie, do jakiej parafii należała wcześniej ? Indeksuję parafię w Przysiersku i wcześniej ta miejscowość jako miejsce urodzenia dzieci nie występowała. Proszę o pomoc. Alina Dąbkowska
Jacek
-
maria_sadecka
Dzien Dobry Pani Alino,
czy ma Pani byc moze od kolegi, ktory indeksuje Przysiersk dalej w dol od 1840, lub z innego zrodla informacje o tym czy nazwisko Pszczolinski ( to chyba poszukiwani) wystepuja wczesniej (ponizej 1840 )w tej parafii ? Jesli tak to moj wpis jest bezprzedmiotowy i nie bede zawracac glowy falszywymi teoriami.
Jesli nie to byc moze mam jakis pomysl.
pozdrawiam
Maria
czy ma Pani byc moze od kolegi, ktory indeksuje Przysiersk dalej w dol od 1840, lub z innego zrodla informacje o tym czy nazwisko Pszczolinski ( to chyba poszukiwani) wystepuja wczesniej (ponizej 1840 )w tej parafii ? Jesli tak to moj wpis jest bezprzedmiotowy i nie bede zawracac glowy falszywymi teoriami.
Jesli nie to byc moze mam jakis pomysl.
pozdrawiam
Maria
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt:
Witam Pani Mario
Niestety, pomimo moich prób nawiązania kontaktu z Panem Murzynowskim, nie wiem nic o indeksacji wcześniejszych aktów Przysierska. W posiadanych przeze mnie skanach z Przysierska występuje nazwisko Pszczoliński wielokrotnie ale nie mogę znaleźć 100% powiązań z moimi przodkami. Skorzystam z każdego pomysłu gdyż "utknęłam" przy dacie urodzenia Franciszka Pszczolińskiego i Marianna z domu Rosińskiej na przełomie lat 1795 - 1805. Proszę o kontakt na adabkowska@op.pl.
Alina Dąbkowska
Niestety, pomimo moich prób nawiązania kontaktu z Panem Murzynowskim, nie wiem nic o indeksacji wcześniejszych aktów Przysierska. W posiadanych przeze mnie skanach z Przysierska występuje nazwisko Pszczoliński wielokrotnie ale nie mogę znaleźć 100% powiązań z moimi przodkami. Skorzystam z każdego pomysłu gdyż "utknęłam" przy dacie urodzenia Franciszka Pszczolińskiego i Marianna z domu Rosińskiej na przełomie lat 1795 - 1805. Proszę o kontakt na adabkowska@op.pl.
Alina Dąbkowska
Witam ponownie!
Wg danych dotyczących Prus Zachodnich a pochodzących ze spisu ludności z 1905 r. opublikowanych przez Königlich Preußisches Statistisches Landesamt w 1908 r.:
Plewno (wówczas Julienhof) należało do katolickiej parafii Heinrichsdorf (Przysiersk); parafia ewangelicka była w Bukowcu.
pozdrawiam,
Szymon
Wg danych dotyczących Prus Zachodnich a pochodzących ze spisu ludności z 1905 r. opublikowanych przez Königlich Preußisches Statistisches Landesamt w 1908 r.:
Plewno (wówczas Julienhof) należało do katolickiej parafii Heinrichsdorf (Przysiersk); parafia ewangelicka była w Bukowcu.
pozdrawiam,
Szymon
-
Dąbkowska_Alina

- Kontakt: