Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

zgodnie ze Słownikiem Gegraficznym Brdów należał do gminy Lubotyń, aktualnie do gminy Babiak (za Wikipedią):
http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_I/357
http://pl.wikipedia.org/wiki/Brd%C3%B3w

W archiwach mamy następujące jednostki:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 1&szukaj=1

Spisy ludności będą w zespole:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=61054

Pozdrawiam
Aneta
Wilk1

Sympatyk

Post autor: Wilk1 »

Czy zachowały się jakieś księgi ludności stałej z Sompolna (tego koło Izbicy Kuj.)?
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Jeśli się zachowały, to należy szukać w tym zespole:

http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=61055

Najlepiej dopytać archiwum.

Pozdrawiam
Aneta
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

W tym zespole nie ma ich na pewno. Gdyby były, to data skrajna zespołu nie byłaby 1933, bowiem księgi były prowadzone i zamknięte wcześniej. Nie przesądza to jednak o ich braku. Być może wszystkie kls-y w tym archiwum zostały zgromadzone w innym zespole/zespołach.

tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ja bym nie przesądzała - SEZAM nie zawsze odzwierciedla stan faktyczny archiwalnych zasobów. Wskazałam na najbardziej odpowiedni dla tego typu archiwaliów zespół, ale oczywiście dopytać trzeba, co on zawiera.
Rzeczywiście, co do dat - masz całkowitą rację.

Aneta
AGJ1971

Sympatyk

Post autor: AGJ1971 »

Witam
Najlepszym sposobem na znalezienie odpowiedzi czy ksiegi ludności stałej i niestałej są zachowane w archiwach to przede wszystkim baza ELA która ma za zadanie przedstawiać różne typy ewidencji ludności. ma oczywiście ona braki.
Gdzie takie ksiegi mogą być to oczywiście akta gminne, powiatowe ale takie które zamkniete zostały po 1931 roku, podany przez przedmówców zespoł ma tylko tzwn. arteriora z roku 1933 więc tam nie mogą znajdować się poszukiwane księgi.
Znajdować by się one mogły w np w takich zespołach, gdyby się one zachowały: Akta gminy Lubotyń albo Akta gminy Sompolno do 1939.

Z poważaniem
Agnieszka z Łodzi
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dodam, że trzeba wykazać zachodzące pokrewieństwo z poszukiwanymi osobami (podać stopień pokrewieństwa), jeśli będziesz zainteresowany kopią wpisów z księgi meldunkowej.

Podanie należy złożyć w AP z własnoręcznym podpisem (ja wysyłałam pocztą) - powyższe miało miejsce w kwietniu 2010 r. - nie wiem czy coś od tamtej pory się zmieniło w procedurze.

Pozdrawiam
AK
kaaczorr174

Sympatyk

Spisy ludności stałej

Post autor: kaaczorr174 »

Witam,

Czy ktos mógłby powiedzieć mi cos na temat owych spisów?

zwłaszcza interesują mnie informacje:
- jakie dane zawiarają takie spisy?
- co ile lat były prowadzone?
- jaki obszar obejmowały (poszczególna gmina, parafia?) ?
- i przede wszystkim, GDZIE MOŻNA ICH SZUKAĆ AKTUALNIE?

interesują mnie zwłaszcza parafie powiatu makowskiego woj. mazowieckie (Płoniawy-Bramura, Czerwonka, Różan, Gąsewo, Sypniewo itp.)

pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Spisy ludności stałej

Post autor: aniaosin »

Witam
Spis Ludnosci Stalej
Gąsewo oraz Czerwonka gmina Grochów za lata 1782-1880
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... s&id=43175
znajduje sie w AP Siedlce
Pozdrawiam
Ania Bernat
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Spisy ludności stałej

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie spis a księga
co odpowiada w pewnej mierze na pytanie "co ile lat" - spis na czas to, księga - w okresie
jakie dane - niedawno był podlinkowany (na taką okazję jak teraz:) fragment kopii
obszar - odpowiedź wyżej
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
kaaczorr174

Sympatyk

Spisy ludności stałej

Witam,

Niestety nie chodzi o Czerwonkę gmina Grochów. jest to Czerwonka gm Czerwonka (kiedyś czerwonka Szlachecka bądź Włosciańska) pow makowski. Okres jaki mnie interesuje to lata przed rokim 1824 a osoby to przede wszystkim Ludwik i Katarzyna Kaczyńscy oraz osoby noszące to nazwisko, obszar - dzisiejszy powiat makowski (szukam po omacku więc stawiam na parafie: Czerwonka, Szelków, Rzewnie, Różan, Gąsewo)

pozdrawiam, Kamil
Awatar użytkownika
aniaosin

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Spisy ludności stałej

Post autor: aniaosin »

Moja wina .
Wprowadzilam w blad osobe szukajaca wiadomosci na temat ludnosci stalej.
Chciałam pomoc a nie zaszkodzic,wiecej tego bledu nie popelnie.
Licze ,ze Kamil nie jest bardziej wyrozumialy.
Pozdrawiam Ania Bernat
Pozdrawiam Ania Bernat
par.swietokrzyskie:Łopuszno,Przedbórz,Skotniki,Czermno,Ręczno,małopol.Miechów,Koniusza,Czaple W.,Proszowice,podkarp:Jeżowe,Kamień,Bieliny,Łętownia maz.Jasienica,Jelonki,Czermno,Złorotia
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Spisy ludności stałej

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dlaczego błąd?
link prowadzi do jednej z baz NDAP, co jest częściową odpowiedzią "gdzie ich [kls-ów] szukać" - w ELA, SEZAM-ie
kierunek jak najbardziej właściwy
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Gabriela_Ch

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Gabriela_Ch »

Z mojego doswiadczenia KLSy byly bardzo pomocne, przede wszystkim, jesli nie zna sie dokladnych dat czy miejsca urodzenia aby szukac w metrykach. W archiwum w Lodzi poszukiwania wygladaja tak, ze najpierw podaje sie nazwisko (w przypadku bardzo popularnego nazwiska wymagane sa rowniez imiona), poczym po kilku dniach mozna odebrac liste odnalezionych wpisow. Do podstawowych informacji zawartych w takim wpisie naleza: Imie nazwisko, data i miejsce urodzenia, imiona rodzicow, wyznanie, zawod oraz pozostali czlonkowie rodziny zamieszkali pod danym adresem (rowniez z powyzszymi informacjami). Istnieja takze odpowiednie rubryki (nie zawsze jednak wypelnione), w ktorych zapisane jest np. poprzednie miejsce zamieszkania, lub data przybycia do gminy (i skad) oraz dodatkowe informacje w rubryce Adnotacje (czasem umieszczano tam rowniez date smierci, lub jesli chodzilo o niepelnoletnich numer stron pod ktorymi mozna znalezc dana osobe juz po zawarciu malzenstwa).
Pozdrawiam serdecznie
kaaczorr174

Sympatyk

dziękuję bardzo za te informacje. Mam tylko pytanie, napisała Pani, ze "podaje się nazwisko" czyli chodzi o poszukiwania prowadzone przez pracowników archiwum. Mogłaby Pani powiedzieć ile coś takiego kosztuje? I może orientuje się Pani co ile lat owy spis był przeprowadzany?

pozdrawiam serdecznie, Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”