Pochodzenie nazwisk (cz.4)

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

nazwisko Knyt

Post autor: MalgorzataKurek »

Niestety nie korzystałam z tego źródła, tylko (jak wspomniałam wyżej) z książki Kazimierza Rymuta "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999, t. 1, str. 418
Pozdrawiam
szymonpiotr

Post autor: szymonpiotr »

Dziękuje bardzo, co do połowy naziwsk to informacje gdzies juz podobne znalazłem ale dużo tez sie uzupełniło, pozdrawiam :)
kivioji

Kilka nazwisk

Post autor: kivioji »

Dzień dobry Państwu.

Szukam pochodzenia kilku nazwisk. A konkretnie interesują mnie nazwiska: Maciąg, Bodzioch, Kiwak i Świat. Wszystkie pochodzą z rejonu pomiędzy Kielcami, a Radomiem (pow. radomski, starachowicki i kielecki).

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)
Sawicki_Julian

Sympatyk

Kilka nazwisk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam , mam w drzewku Maciągów do roku 1706 z przerwą na dokładne ustalenie w 1814 r. by było połączenie z ciągłością na sto procent , są z okolic Starachowic , parafia Pawłów i Świętomarz , napisze więcej jak będę wiedział komu , kiwi lubię ale lepsze jest obrane : D pozdrawiam - Julian
kivioji

Kilka nazwisk

Post autor: kivioji »

Wiem że prapradziadek był szoferem dyrektora fabryki Boforsa w Starachowicach. Po wybuchu II wojny światowej razem z dyrektorstwem uciekali do Kowla, ale gdy 17 tego na tereny Polski wkroczyli Rosjanie wrócił do Starachowic.

Dzięki wielkie
Maciek
Sawicki_Julian

Sympatyk

Kilka nazwisk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie , możliwe ze to Ci sami Maciągowie bo zapis z 1706 r. jest o chrzestnym Franciszku Maciągu z Rzepina , potem są też we wsi Zawada , Świslina , Jawór , Jadowniki , a z tych wszystkich wymienionych wsi pracowali ludzie w pobliskich zakładach w Starachowicach przed wojną i po wojnie. Wiem ze brat mojego teścia - Ignacy mieszkał w Michałowie pod Starachowicami ( teściu ur w 1905 r. ). Takie nazwiska Maciąg z lat 1780 znalazłem też metryki w Mokrsku nad Nidą , jest też wieś Maciąg lub była, koło Wiktoryna , Bałtowa ; pozdrawiam - Julian
elgra

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: elgra »

Nazwisko Bodzioch występuje często w parafii Węgleszyn.
Moja praprababcia BODZIOCH Józefa urodzila sie w 1856 roku w Węgleszynie, jako córka Wojciecha i Jadwigi DĄBROWSKIEJ.

http://www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/bodzioch.html

etymologia:
Bodzioch - w grupie nazwisk pochodzących od bodę, bóść ‘kłuć’, też od imion złożonych Bodzisław, Bogdan, od niemieckiej nazwy osobowej Bodo.

bodzioch - żarłok, opasły, z wielkim brzuchem
http://books.google.fr/books?id=1oUfAQA ... YQ6AEwBTgK
Pozdrawiam, Elżbieta Grabowska z d. Cibińska
moje parafie:Cierno Oksa Węgleszyn Nagłowice (świętokrzyskie)
i Wysocice Sieciechowice (małopolskie) okolice
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Służę etymologią:

Bodzioch - w grupie nazwisk pochodzących od bodę, bóść ‘kłuć’, też od imion złożonych Bodzisław, Bogdan, od niemieckiej nazwy osobowej Bodo.

Kiwak - od kiwać ‘chwiać, schylać’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Maciąg 1434 - w grupie nazwisk pochodzących od imienia Maciej, także od macać.

Świat - od świat ‘glob ziemski; otoczenie; ludzkość’, od staropolskiego ‘świtanie’; w pochodnych od świecić ‘stanowic źródło światła; oświetlać coś; błyszczeć się’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

pochodzenie nazwisk SZPOTON, KĄDZIELA BARTYZEL

Post autor: stanislawszpoton »

Poszukuję skad pochodza nazwiska SZPOTON, KĄDZIELA BARTYZEL
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Bartyzel 1677 - od imienia Baltazar, notowanego w Polsce od XIII wieku, Imię biblijne, pochodzenia babilońskiego, od balatsu usur ‘niech Bóg zachowa jego życie’.

Kądziela 1567 od kądziel ‘przędziwo, len, konopie, przyrząd do przędzenia’.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Szpoton - od staropolskiego szpot, spot ‘narośl kostna na nodze konia’; od niemieckiej nazwy osobowej Spott, ta od średnio-wysoko-niemieckiego spot ‘drwina, figiel’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
stanislawszpoton

Sympatyk

Post autor: stanislawszpoton »

Dziękuję
JoannaA

Post autor: JoannaA »

Witam, czy występują w Słowniku nazwiska:
ADAŚKO i BOLLIN/BOLIN?
Czekam na odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Joanna.
Awatar użytkownika
MalgorzataKurek

Sympatyk
Adept

Post autor: MalgorzataKurek »

Adaśko - od imienia Adam. Imię częste w Polsce od XII w. Geneza imienia biblijnego Adam niepewna, określało praojca rodu ludzkiego, może z sumeryjskiego ada-mu 'mój ojciec'.
Bolin (Bollin nie znalazłam) - od imion złożonych typu Bolesław lub od ból, boleć.
Kazimierz Rymut "Nazwiska Polaków", Wydawnictwo Instytutu Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam
JoannaA

Post autor: JoannaA »

Dziękuje bardzo za sprawdzenie.
Awatar użytkownika
cichocka.karolak

Sympatyk

Post autor: cichocka.karolak »

Witam,jakie pochodzenie może mieć nazwisko Radomski,Potrzebowski,czy można uzyskać informację ? Pozdrawiam-Halina
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”