Nazwiska - O

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

mcgregor

Owczarzak

Post autor: mcgregor »

Dzień dobry

Proszę o pomoc w etymologi nazwiska OWCZARZAK

Dziękuję i pozdrawiam

Mcgregor
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witaj :?: :D

Owczarzak ( bez daty źródłowej, to znaczy odnotowane po raz pierwszy w źródłach - według wiedzy profesora Rymuta - po 1800 roku ) - w grupie nazwisk pochodzących od owca.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny', Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001.

Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Panczar_Andrzej

pochodzenie nazwiska Obtułowicz

Post autor: Panczar_Andrzej »

Kilka osób z mojej rodziny ma na nazwisko Obtułowicz, chciałbym się dowiedzieć, jakie jest jego pochodzenie - miałem kilka pytań w tej sprawie.
Dziękuję za informacje .Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Andrzeju :D

Obtułowicz (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od obtulić ‘otulić’.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Awatar użytkownika
faust

Sympatyk

Post autor: faust »

Witam,
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Olszewski i Olszowy
Jak wyczytalem w Google.
Olszewski jest to nazwisko pochodzące od popularnej nazwy miejscowej Olszewo zob. Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich, t. VII, s. 508, t. IX s. 508-509, t. XV 2 s. 409. Por także Olszew, Olszno, Olszow, Olszowa (tamże, t. VII s. 507-511). Mniej prawdopodobne jest pochodzenie od nazwy osobowej Olszowy, ta zaś od nazwy osobowej Olsza lub rzeczownika olszowy ‘zamieszkujący wśród olch’.

Idąc dalej chciałem sprawdzić pochodzenie nazwiska Olszowy (bowiem od tego nazwiska powstawały przez kolejne pokolenia przezwiska itp. tworząc ostateczna formę Olszewski- w słowniku geograficznym Królestwa Polskiego znajduje się pozycja OLSZOWY młyn w Laskowej, pow. wadowicki. Ciekawe tyle ze gniazdo rodowe mojej rodziny to Grabowa w powiecie zawiercianskim, w woj. śląskim.

Proszę o jakąs sensowna etymologie nazwiska Olszowy.
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :D

Olszewski 1404 – od nazw miejscowych Olszowa, Olszewo (częste).

Olszowy- nie znalazłam; jest Olszowa 1437 – w grupie nazwisk pochodzących od olsza, olcha ‘drzewo liściaste’.

Możliwe pochodzenie nazwiska od nazwy miejscowej Olszowa, równe tej nazwie.

Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Oglodzinski

nazwisko OGŁODZIŃSKI

Post autor: Oglodzinski »

Witam,

Czy ktokolwiek wie jakie jest źródło pochodzenia tego nazwiska? Będę wdzięczny za pomoc

Robert
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witaj Robercie :D

Ogłodziński
(bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od ogłodek 'chrząszcz z rodziny korników'.

Olma_ewa

Olma

Post autor: Olma_ewa »

Witam!
Nazwisko moje Olma pochodzi z Komorowic (Bielsko-Biala). Wiele osob w tej okolicy tak sie nazywa. Jest to niemieckie czy holenderskie nazwisko?
Dziekuje za informacje i serdecznie pozdrawiam!
Ewa Olma
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Olma

Witam :)

Nie znalazłam tego nazwiska w swoich źródłach. Może pochodzi od imion na Ol- typu Oleksy , Oleksander? Narodości tej nazwy osobowej nie znam.
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”