Poszukiwanie przodków na familysearch.org

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Witam!

Poszukuję moich przodków w Roman Catholic Church Books 1650-1950. Moi przodkowie Krościenka nad Dunajcem są wpisani tam tylko, że osób o tym samym imieniu i nazwisku jest z 30. Jechałem po numerach domach, ale niestety ok. 1850 roku poszukiwania się urwały. Czy macie jakieś sposoby na takie problemy?

Pozdrawiam

Daniel
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

przejrzenie akt parafii, które można obejrzeć na mikrofilmach od mormonów:
https://familysearch.org/search/catalog ... m%2F292947
https://familysearch.org/search/catalog ... m%2F672467

jak odnajdziesz właściwe dokumenty, one naprowadzą Cię na inne miejscowości i parafie, które tak samo trzeba przeglądnąć.
Igor
Haponiuk_Daniel

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Haponiuk_Daniel »

Nie ma innego sposobu?

Nie mam jakoś ochoty czekać tyle aż mi przyślą mikrofilm a się nie wybieram do Warszawy.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

mi wysłali w 1,5 tygodnia z Salt Lake ;)
Awatar użytkownika
kaphis

Sympatyk
Adept
Podziękował: 2 times

Post autor: kaphis »

Witam

Danielu jest jeszcze jeden sposob. Genealogia powinna Cie nauczyc cierpliwosci. Wielu ludzi szuka miesiacami , latami jednej osoby. Z pozycji komputera niestety jestes zalezny od innych. Moze akurat bedziesz mial szczescie , ze ktos gdzies przypadkowo trafi na interesujace Cie dane i da Ci znac na ten temat. W badaniach kazdej rodziny przyychodzi taki moment , ze trzeba ruszyc w teren w celu kontynuowania swojej pracy.Od Ciebie bedzie zalezalo czy bedziesz kontynuowal swoja prace sam czy zlecisz komus badania . W takim przypadku bedziesz musial sie liczyc z tym , ze osoba ktorej zlecisz badania zamowi mikrofilm , pojedzie do Warszawy , wyszuka potrzebne informacje a rachunek za wyporzyczenie materialow, koszty przejazdow i oplate za wykonana prace dostanisz Ty.Jesli jednak chcesz to zrobic sam rozplanuj swoj czas tak abys mogl poswiecic czas na wycieczke do stolicy.

Pozdrawiam

Marek
Marek Z.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”