Wojsz, Wojsza, Wojtasz, Wojasz, Wojas
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam,
Szukam wszelkich informacji o historii rodzin szlacheckich noszących powyższe nazwiska, jej przedstawicielach i czy jest możliwe są jakieś powiązania między nimi.
Moja wiedza na ten temat jest bardzo skromna. Wiem, że Wojszowie i Wojszanowie pieczętowali się herbem Pilawa, Wojtaszowie herbem Lubicz. Z kolei Wojas(z)owie wg rodzinnej legendy przybyli do Polski z Węgier pod koniec XVIII wieku w okolice Niepołomic, gdzie jeden z jej przedstawicieli dostał tam majątek ziemski w nagrodę za zasługi wojenne.
Jeśli ktoś ma większą wiedzę na temat któregokolwiek z tych rodów bardzo proszę o pomoc.
Szukam wszelkich informacji o historii rodzin szlacheckich noszących powyższe nazwiska, jej przedstawicielach i czy jest możliwe są jakieś powiązania między nimi.
Moja wiedza na ten temat jest bardzo skromna. Wiem, że Wojszowie i Wojszanowie pieczętowali się herbem Pilawa, Wojtaszowie herbem Lubicz. Z kolei Wojas(z)owie wg rodzinnej legendy przybyli do Polski z Węgier pod koniec XVIII wieku w okolice Niepołomic, gdzie jeden z jej przedstawicieli dostał tam majątek ziemski w nagrodę za zasługi wojenne.
Jeśli ktoś ma większą wiedzę na temat któregokolwiek z tych rodów bardzo proszę o pomoc.
Witam,
Z tego co kojarze z opowiesci dziadka, faktycznie przewijaja sie tam Wegierskie i Wloskie ( moze zle pamietam?) korzenie.
PS. nawet nie wiedzialam, ze mamy herb.
Sledze panskie poszukiwania.
Z tego co kojarze z opowiesci dziadka, faktycznie przewijaja sie tam Wegierskie i Wloskie ( moze zle pamietam?) korzenie.
PS. nawet nie wiedzialam, ze mamy herb.
Sledze panskie poszukiwania.
Witam!
Posyłam link do polskich bibliotek cyfrowych, są tam różne zbiory, między innymi herbarze i spisy szlachty polskiej
Pozdrawiam
http://www.cm.umk.pl/~biblio/ambgb/bibl ... we%202.htm
Posyłam link do polskich bibliotek cyfrowych, są tam różne zbiory, między innymi herbarze i spisy szlachty polskiej
Pozdrawiam
http://www.cm.umk.pl/~biblio/ambgb/bibl ... we%202.htm
- maria.j.nie

Witam
Podpowiedź , gdzie szukać w jakich dostępnych publikacjach jest w Temacie :
Ogłoszenie: Szlachta , herbarze , heraldyka.. w Internecie http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-9967.phtml
Wojsza w Słowniku geograficznym... http://dir.icm.edu.pl/pl/?find_text=Woj ... l&x=29&y=1
Pozdrawiam serdecznie Maria
Podpowiedź , gdzie szukać w jakich dostępnych publikacjach jest w Temacie :
Ogłoszenie: Szlachta , herbarze , heraldyka.. w Internecie http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-9967.phtml
Wojsza w Słowniku geograficznym... http://dir.icm.edu.pl/pl/?find_text=Woj ... l&x=29&y=1
Pozdrawiam serdecznie Maria
- Aftanas_Jerzy

Re: Wojsz, Wojsza, Wojtasz, Wojasz, Wojas
Witam!szwoleżer pisze:Witam,
O etymologii tej grupy nazwisk już pisałem 10.10. br w wątku "Węgierskie nazwiska? Oto kopia tego tekstu:
szwoleżer napisał:
Poszukuje informacji o rodzinie Wojasz. Według tradycji także węgierskiego pochodzenia (nazwisko zawsze było czytane przez s na końcu, a nie sz). Rodzina przybyła do Polski pod koniec XVIII wieku w okolice Niepołomic pod Krakowem, miała tam rzekomo majątek ziemski uzyskany za "załugi wojenne" jednego z jej przedstawicieli.
Witam!
To nazwisko (nazwę osobową) podaje Słownik Staropolskich Nazw Osobowych W. Taszyckiego (t.VI str. 161, t.VII str. 292) - występowanie w źródłach już w 1265 r. Szerzej omówiono w Słowniku etymologiczno-motywacyjnym staropolskich nazw osobowych cz. 1 Odapelatywne nazwy osobowe (opr A. Cieslakowej wyd. PAN Kraków 2000) - str 348.
Mówiąc skrótowo, jest to apelatyw (przezwisko) jako derywat słowotwórczy od imion tworzonych z podstawą Woj- (Wojciech, Wojsław) albo bezpośrednio od prasłowiańskiego 'vojъ' = wojownik, wojak. Do tej samej grupy należy wiele nazwisk, m.in Wojtasza, Wojtaszek,Wojtyła, Wojtusz, Wojtan itd.
Węgierska wymowa 'sz' jako 's' nie potwierdza węgierskiego pochodzenia tego rdzennie słowiańskiego nazwiska.Wtórnie mogło tylko wystąpić zapożyczenie tego nazwiska na grunt węgierski z zastosowaniem charakterystycznej wymowy, co stało się podstawą rodzinnej legendy.
Znane mi są odwrotne przypadki: moje nazwisko ma węgierską oboczność Aftanasz, a jest rdzennie słowiańskie(choć pochodzenia greckiego), tylko wtórnie tak zapisane w austro-wegierskich dokumentach (ze słuchu) na Węgrzech.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
Skrótowe informacje o tej grupie nazwisk podaje też Ewa Szczodruch na stronie
http://www.stankiewicze.com/index.php?kat=44&sub=783
Oto treść tego zapisu dla nazwiska Wojasz:
Wojasz - 1265 od imion złożonych typu Wojciech, Wojsław, też od prasłowiańskiego voj? ‘wojownik’ lub od wojak żartobliwie ‘żołnierz’.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
To co podaje etymologia naukowa nie musi przeczyć rodzinnej legendzie o węgierskim pochodzeniu Twojego rodu szlacheckiego (aczkolwiek o rodzimych korzeniach), ale potwierdzenie tego nie znajdziesz w herbarzach (tak myślę), a tylko w dokumentach genealogicznych i wywodowych.
Życzę Ci powodzenia i dużo cierpliwości.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Bardzo dziękuje za wszelką pomoc i porady. Na pewno się przydadzą.
Nike wiesz coś więcej o historii rodziny?
Niewiele wiecej, ale zaczelam poszukiwania. Zobaczymy sie to dalej rozwinie. Mam wobec Ciebie dlug wdziecznosci i na pewno podziele sie wynikami. Wlasnie po Twoim poscie zaczelam bardziej interesowac sie historia rodziny.szwoleżer pisze:Bardzo dziękuje za wszelką pomoc i porady. Na pewno się przydadzą.
A Ty, z jakiego powodu szukasz informacji? Badasz rodzinne historie czy tworzysz opracowanie naukowe?
Chciałbym po prostu wiedzieć "skąd nasz ród", ale spróbuje najpewnej później to wszystko jakoś spisać "ku potomności". Moja dotychaczasowa wiedza pochodziła od siostry mojego dziadka, najmłodszej z dziewięciorga rodzeństwa i siłą rzeczy niewiele wie. Jej ojca aresztowali, a potem zabili Niemcy, gdy była jeszcze dzieckiem. Na temat mojego pradziadka ma dość ogolną wiedzę (urodzony w okolicach Niepołomic, prawdopodobnie legionista I Brygady, w rosyjskiej niewoli, rządca lasów księcia Lubomirskiego w Mieżyńcu pod Przemyślem, dość zamożny), gorzej z wcześniejszymi wydarzeniami - same domysły.
Będę wdzięczny za każde informacje.
Będę wdzięczny za każde informacje.