Przeglądałem dziś pozycję: "Pamjatnaja Knižka Keleckoj Gubernii", gdzie znalazłem informacje o moim pradziadku. Bardzo się z nich ucieszyłem, gdyż uzupełniają mi one wiedzę, o której miałem bardzo mgliste pojęcie. Pomogły, ale nie do końca umiem je zrozumieć i dlatego proszę o pomoc. Jednak może po kolei.
Do tej pory wiadome mi było, że Zygmunt Jerzy Andrzejowski (1878-1956), syn Józefa, był przed 1914 r. urzędnikiem Izby Skarbowej w Kielcach. Potwierdziły to właśnie roczniki ww. wydawnictwa. Pierwszy raz pojawia się on tam w roku 1903.

O ile dobrze rozumiem tekst, był on wyznania rzymsko-katolickiego (to wiedziałem), kształcony był w domu (nowość) i w owym czasie jeszcze kawalerem. Nie rozumiem z kolei o co chodzi w ostatniej części informacji - skojarzenia mam z awansem, ale nie wiem czy mam rację?
Kolejny raz odnajduję go w roczniku 1906.

Informacje są podobne jak wcześniej, ale pojawiają się zakres lat i prawdopodobnie pobory (420 rubli). Frapują mnie te daty 1897-1900. Pierwszą rozumiem, że jest to rok podjęcia pracy, a druga?
W 1908 r. zmienia się z kolei kwota (500 rubli), stanowisko, stan cywilny i data końcowa na (1906).

Te same informacje ciągną się w kolejnych rocznikach, aż do roku 1912. W roczniku 1913 zmienia się kwota na 700 rubli. Zakres lat pozostaje jednak wciąż bez zmian: 1897-1906.

Czy to, że figuruje w tomie za rok 1913 oznacza, że jeszcze pracował w Izbie Skarbowej? W 1914 r., w umowie dzierżawy folwarku, podał się jako były urzędnik Izby Skarbowej. Jeśli tak, to co oznaczają odpowiednio daty 1900 i 1906?
Mam jeszcze pytanie do ekspertów od języka rosyjskiego. Czy z zapisu mego nazwisko po rosyjsku (tak jak na zamieszczonych obrazkach), da się wywnioskować czy dana osoba nazywała się Andrzejowski czy Andrzejewski?
Jeśli ktoś potrzebowałby większych obrazów, są do obejrzenia w albumie: https://picasaweb.google.com/Ryszard.An ... directlink