Dobra Łubieńskich herbu Pomian

Pomoc w poszukiwaniu publikacji, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalogu linków w bazie Nasze książki ; rozmowy o książkach ; Biblioteczka genealoga

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
neumann

Sympatyk
Adept

Dobra Łubieńskich herbu Pomian

Post autor: neumann »

Witam,

nawiązując nieco do wątku z tematu: http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 9806#99806, zwracam się do Was z pytaniem czy jesteście w stanie podać tytuły jakiś publikacji lub zespołów akt dot Łubieńskich herbu Pomian, a dokładniej ich dóbr we wsch wlkp na przełomie XVIII i XIX w.? Chodzi mi zwłaszcza o tereny parafii Staw Kaliski, Kalinowa, Wągłczew, Wojków. Może ktoś z Was zajmował się historią tego rodu i ma jakieś ciekawe informacje. Historia mojej owczarskiej rodziny ściśle wiąże się z terenami Łubieńskich :)

Pozdrawiam,

Marcin
Dendrophilus

Sympatyk
Nowicjusz

dobra Łubieńskich herbu Pomian

Post autor: Dendrophilus »

Witam!
W rejestrze diecezjów ks. Czaykowskiego występuje szereg dóbr w posiadaniu Łubieńskich (jest wątek poświęcony tylko tej publikacji). M.in. wspomina o wsi Kalinowa, parafia Kalinowa w powiecie sieradzkim, będącej własnością Michała Łubieńskiego, szambelana, kapitana wojsk koronnych.
Pozdrawiam
Dendrophilus
zciszewicz

Sympatyk

dobra Łubieńskich herbu Pomian

Post autor: zciszewicz »

Witam!
Mieszkam w Kalinowej i interesuję się historią wsi i rodziny Łubieńskich, jednak nie natrafiłem w swoich poszukiwaniach na nazwisko Nowicki. W Kalinowej j mieszka rodzina Nowickich,ale nie wiem skąd pochodzą.
Co do bycia rodzicami chrzestnymi przez szlachtę ,to nawet w Kalinowej przed II Wojną Światową ówcześni właściciele Murzynowscy występują w takiej roli.
Pozdrawiam Zbyszek
Awatar użytkownika
neumann

Sympatyk
Adept

Re: dobra Łubieńskich herbu Pomian

Post autor: neumann »

zciszewicz pisze:Witam!
Mieszkam w Kalinowej i interesuję się historią wsi i rodziny Łubieńskich, jednak nie natrafiłem w swoich poszukiwaniach na nazwisko Nowicki. W Kalinowej j mieszka rodzina Nowickich,ale nie wiem skąd pochodzą.
Co do bycia rodzicami chrzestnymi przez szlachtę ,to nawet w Kalinowej przed II Wojną Światową ówcześni właściciele Murzynowscy występują w takiej roli.
Pozdrawiam Zbyszek
Witaj,

Nowiccy z mojego drzewa zakotwiczyli na dłużej (w zasadzie są tam do dzisiaj) w sąsiedniej Warcie, a wcześniej los rzucił ich także do Góry, Stawu, Wągłczewa i wspomnianej już Kalinowej. Może nawet znajdują się jacyś ich potomni w Twoim drzewie? W połowie XIX w skoligaceni byli z Matuszyńskimi/Małuszyńskimi, Plesiakami i Janikami właśnie z Kalinowej.

Sami Nowiccy w Kalinowej bytowali za Siemiątkowskich

Pozdrawiam,

Marcin
ODPOWIEDZ

Wróć do „Książki, Biblioteki”