Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Kwos

Sympatyk
Adept

Prośba o sprawdzenie na familysearch

Post autor: Kwos »

Witam!
Mam prośbę o sprawdzenie na familysearch dokumentu, akt zgonu Casimir Knos
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:2WM9-72F
Chodzi mi o dostęp do oryginalnego dokumentu, czy ktos kto ma dostęp ma możliwość zobaczenia skanu oryginału.?
Chodzi mi najbardziej o imię żony zmarłaego.
Pozdrawiam Katarzyna Kwos Leska
Gmerek_Katarzyna

Sympatyk

Post autor: Gmerek_Katarzyna »

Pisałam o tym w wątku powyżej, Familysearch - Polska, dostęp do ksiąg 1600-1950
- przypadkowo, ponieważ inny obszar interesuje mnie ze względu na badania naukowe a zupełnie inny rodzinne, mam szerszy pogląd i widzę że wygląda to na całkowitą dowolność, przypadkowość czy jak to nazwać. Bialorus i Litwa tak, Ukraina nie. W tej samej Wielkopolsce są linki z dostępem bez logowania i z innych parafii, z logowaniem dla czlonkow jakis organizacji (login darmowy nie wystarczy). Mają aż taki bałagan? ;) Najgorszy jest zawsze brak przejzstych zasad...
Awatar użytkownika
Musial_Michalina

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Musial_Michalina »

Dobry wieczór,
Ciekawe że w indeksie są dane rodziców, a nie ma danych żony.
Kazimierz w 1891 przybył do USA w towarzystwie Ludwiki Knos, 4 lata młodszej, może to była jego żona?
Pozdrawiam,

Michalina
Awatar użytkownika
Kwos

Sympatyk
Adept

Post autor: Kwos »

Dziękuje za odpowiedź Michalino :), wiem o tych danych z przybycia do USA, chodzi mi o weryfikacje czy to ten Casimir ? Zwłaszcza, że nie zgadza mi się rok śmierci .W 1910 w spisie jego żona była wpisana jako wdowa, a data śmierci (zmarł w szpitalu) jest o rok późniejsza. Dlatego chciałabym poznać imię jego żony.
Pozdrawiam
Katarzyna Kwos Leska
NS_Jurek

Sympatyk
Mistrz

Akt zgonu

Post autor: NS_Jurek »

Prośba do bardziej biegłych w poruszaniu się po po tej stronie i znajomością języka angielskiego
Chciałbym dotrzeć do aktu zgonu Stanisława Wczesny

https://familysearch.org/search/record/ ... A001309170

Franciszka Wczesny
https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:Q2HJ-VCTP

Jurek
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz
Podziękował: 13 times
Otrzymał podziękowania: 2 times

Post autor: Krystyna.waw »

Jurek, jak mam ci posłać ten akt, jak maila w profilu nie podajesz?
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
NS_Jurek

Sympatyk
Mistrz

Wcześny

Post autor: NS_Jurek »

Krystyna dzięki za Franciszka.
Jurek
Greg40

Sympatyk

Re: Familysearch

Post autor: Greg40 »

Udzin pisze:i pytanie a jak nie ma rolki ani aparatu np https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Pozdrawiam Eugeniusz
To może oznaczać, że w ostatniej sesji w Lublinie nie wykonywano już mikrofilmów (technika nieco poszła do przodu) i jedyną metodą archiwizacji są kopie cyfrowe. Udostępnianie publiczne on-line na podstawie zawartej umowy z AD Lublin i z poszanowaniem (mniej więcej) obowiązującej w Polsce ustawy o ochronie danych osobowych.
Grzegorz
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Witam Serdecznie!

Radosną nowinę przekazuję. Olbrzymia część ksiąg metrykalnych z zasobów Archiwum Diecezjalnego w Płocku (którego całe zbiory metrykalne zostały zmikrofilmowane przez Mormonów) jest już dostępna na stronie familysearch. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce ogólnej nazwę parafii i sprawdzić księgi:

https://familysearch.org/catalog/search

Obszar tak ogromny, a liczba ksiąg tak wielka, że z wrażenia można paść jak długi (bo to w końcu większość północnego Mazowsza) :).

Pozdrawiam!

Marek
kulik_agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: kulik_agnieszka »

Marku, masz u mnie wódkę!
Tylko nie rozgaduj, że młodzież rozpijam. ;)
Agnieszka

oszaleli czy co?
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Jestem, naprawdę, mocno oszołomiona!!!
Cudownie!!!
Dana
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Marku!

To wspaniała wiadomość, bo maja rodzina Lachowiczów i Miklaszewskich na tym terenie mieszkała, ale chciałam otworzyć parafie Trębki, a tu na filmie parafia Święcice i poza aparatem fotograficznym jakieś kółka przy filmach oraz odniesienie do opłaty za mikrofilm.
Czy sprawdzałeś inne parafie i filmy się otwierają?
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Jak jest ikonka aparatu, to są tam skany mikrofilmów (dlatego czarno-białe), a jak jest ikonka szpuli mikrofilmu, to jeszcze nie ma skanów w wersji online.

Marek
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Białobrzeski_Marek pisze:Jak jest ikonka aparatu, to są tam skany mikrofilmów (dlatego czarno-białe), a jak jest ikonka szpuli mikrofilmu, to jeszcze nie ma skanów w wersji online.

Marek
Teraz sprawdzałam inny film Marku i duża część mimo ikony aparatu jest do oglądania w siedzibie polskiej Mormonów, a np. film 008020275 zawiera ok 700 stron ze zdjęciami ślubów z parafii Trębki z lat 1866-1892 oraz zgonów 1857-1872, ale dalej są parafie Troszyn i Czermno.
Musimy pomyśleć jak sobie pomóc byśmy mogli się informować co na danym filmie się znajduje, bo filmy zawierają zdjęcia z kilku parafii.
Teraz sprawdziłam film 008020585 wykazany jako parafia Słubice, ale do strony 383 to jest parafia Sikórz potem do 720 to parfia Skołatowo, a od 724 zaczynaj a się Słubice urodzenia z lat 1892-1896.
Trzeba wszystko sprawdzać i nie rezygnować jeśli otworzy się inna parafia.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Nie zawsze przy aparacie są zdjęcia.Niestety.
Stefan
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”